Οι μάσκες κάνουν τους ανθρώπους να δείχνουν πιο ελκυστικοί

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα από τη Βρετανία λέει ότι οι μάσκες μας κάνουν να φαινόμαστε πιο ελκυστικοί… και υπάρχει λόγος γι’ αυτό.

Αν σπας το κεφάλι σου να βρεις ένα καλό που μας προέκυψε από την πανδημία και δυσκολεύεσαι, αυτή η βρετανική έρευνα είναι εδώ για να σου πει πως όλοι μας φαινόμαστε πιο ελκυστικοί όταν φοράμε μάσκες.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ διαπίστωσαν έκπληκτοι όσο κι εσύ ότι άνδρες και γυναίκες δείχνουν στους άλλους ομορφότεροι όταν κάτι καλύπτει το κάτω μισό του προσώπου τους.

Ο Δρ Μάικλ Λιούις, αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ δήλωσε ότι έρευνα που διεξήχθη πριν από την πανδημία διαπίστωσε ότι οι ιατρικές μάσκες μείωναν την ελκυστικότητα επειδή συνδέονταν με ασθένεια.

«Θέλαμε να εξετάσουμε αν αυτό είχε αλλάξει από τότε που οι μάσκες έγιναν πανταχού παρούσες, και να διαπιστώσουμε αν ο τύπος της μάσκας είχε κάποιο αποτέλεσμα», είπε.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα πρόσωπα θεωρούνται πιο ελκυστικά όταν καλύπτονται από ιατρικές μάσκες

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχουμε συνηθίσει οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας να φορούν μπλε μάσκες, και τώρα τις συνδέουμε με άτομα που ασχολούνται με τη φροντίδα ή τα ιατρικά επαγγέλματα. Σε μια εποχή που αισθανόμαστε ευάλωτοι, μπορεί να βρούμε τη χρήση ιατρικών μασκών καθησυχαστική και έτσι να νιώθουμε πιο θετικά απέναντι στον χρήστη».

Το πρώτο μέρος της έρευνας πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ο βρετανικός πληθυσμός είχε συνηθίσει να φορά μάσκες σε ορισμένες περιπτώσεις. Ζητήθηκε από 43 γυναίκες να βαθμολογήσουν σε κλίμακα από το 1 έως το 10 φωτογραφίες ανδρών χωρίς μάσκα, με απλή υφασμάτινη μάσκα, με μπλε ιατρική μάσκα και με ένα μαύρο βιβλίο μπροστά από το σημείο του προσώπου που θα έκρυβε η μάσκα.

Οι συμμετέχουσες είπαν ότι όσοι φορούσαν υφασμάτινη μάσκα ήταν πολύ πιο ελκυστικοί σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν μάσκες ή των οποίων τα πρόσωπα ήταν εν μέρει καλυμμένα από το βιβλίο. Αλλά η χειρουργική μάσκα –που ήταν απλώς το συνηθισμένο είδος μιας χρήσης– έκανε τον χρήστη να δείχνει ακόμα καλύτερος.

«Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με την έρευνα πριν από την πανδημία, όταν οι μάσκες έκαναν τους ανθρώπους να σκεφτούν την ασθένεια και το άτομο θα έπρεπε να αποφεύγεται», είπε ο Lewis.

«Η πανδημία έχει αλλάξει την ψυχολογία μας στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε αυτούς που φορούν μάσκες. Όταν βλέπουμε κάποιον να φοράει μάσκα, δεν σκεφτόμαστε πλέον «αυτό το άτομο πάσχει από κάτι, πρέπει να μείνω μακριά».

«Αυτό σχετίζεται με την εξελικτική ψυχολογία, και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε με ποιους σχετιζόμαστε. Η ασθένεια και οι ενδείξεις ασθένειας μπορούν να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην επιλογή συντρόφου –προηγουμένως οποιαδήποτε ένδειξη ασθένειας ήταν παράγοντας αποφυγής. Τώρα μπορούμε να παρατηρήσουμε μια αλλαγή στην ψυχολογία μας. Οι μάσκες προσώπου δεν λειτουργούν πλέον ως ένδειξη μόλυνσης».

Ο Lewis είπε ότι ήταν επίσης πιθανό οι μάσκες να κάνουν τους ανθρώπους πιο ελκυστικούς επειδή στρέφουν την προσοχή στα μάτια. Είπε ότι άλλες μελέτες είχαν βρει ότι η κάλυψη του αριστερού ή του δεξιού μισού προσώπου έκανε τους ανθρώπους να φαίνονται πιο ελκυστικοί, εν μέρει επειδή ο εγκέφαλος γεμίζει τα κενά που λείπουν και υπερβάλλει στο αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cognitive Research: Principles and Implications. Μια δεύτερη μελέτη πραγματοποιήθηκε, στην οποία μια ομάδα ανδρών κοιτάζει γυναίκες με μάσκες. Δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, αλλά ο Lewis είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν σε γενικές γραμμές τα ίδια. Οι ερευνητές δεν ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να προσδιορίσουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

theguardian