Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου ζουν 900 διαφορετικοί κόσμοι

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ταξιδεύεις. Ο πιο συνηθισμένος κι άκοπος όμως είναι τα βιβλία. Οι κόσμοι εκείνοι από χαρτί που αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτεσαι και για όσο τους ξεφυλλίζεις μπαίνεις και εσύ στη θέση των ηρώων που αγαπάς και θαυμάζεις.

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και ο Σύλλογος «Αντηρίδα» κατάλαβε πόσο πολύ σημαντικό είναι το να διαβάζεις. Για τους νοσηλευόμενους το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει μια παρηγοριά για τις μέρες που περνάνε μέσα στους τέσσερις τοίχους. Έτσι, λοιπόν, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη της «Αντηρίδας» που βρίσκεται μέσα στο χώρο του νοσοκομείου, να δανείζονται ένα βιβλίο και να συνεχίζουν να ελπίζουν.

Μια φορά και έναν καιρό, μία συσκευή με όνομα «Think Tank» άλλαξε τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα στα νοσοκομεία. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η μαγική συσκευή δωρίστηκε και τοποθετήθηκε στην αυλή του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου με σκοπό να λειτουργήσει ως ανταλλακτική βιβλιοθήκη ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους.

Οι εθελοντές και οι φίλοι του Συλλόγου «Αντηρίδας» αποφάσισαν για αρχή να την εφοδιάσουν με παιδικά βιβλία έτσι ώστε η παραμονή των παιδιών στο νοσοκομείο να μην είναι τόσο βαρετή και να ξεφεύγει το μυαλό τους. Η απήχηση ήταν μεγάλη και το Δ.Σ του συλλόγου πρότεινε στο κ. Βασίλη Παπά, πρόεδρο του Νοσοκομείου, να δημιουργηθεί μία μεγαλύτερη βιβλιοθήκη για να φιλοξενεί περισσότερα βιβλία.

Το παραμύθι ξεκίνησε και τον Φεβρουάριο του 2018 δημιουργήθηκε η βιβλιοθήκη παίρνοντας το όνομα του Συλλόγου. Τρεις μήνες από την έναρξη της λειτουργίας της, ήδη οι αναγνώστες είχαν δανειστεί πάνω από 350 βιβλία. Από τη πρώτη στιγμή όλοι αγκάλιασαν αυτό το έργο. Το προσωπικό του νοσοκομείου, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου κάνουν δωρεές βιβλίων και με τον καιρό αυξάνονται κατακόρυφα.

Στο ισόγειο, πλέον, κανείς βλέπει μία μεγάλη σειρά βιβλίων που ξεπερνά τα 900. Για τους μικρούς μας φίλους έχει δημιουργηθεί άλλη μία βιβλιοθήκη στην Παιδιατρική Κλινική, ενώ μπορεί κάποιος να συναντήσει και άλλες σε διάφορες πτέρυγες του νοσοκομείου. Οι ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης τους θερινούς μήνες είναι από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα ενώ το χειμερινό ωράριο διευρύνεται χάρη στους εθελοντές που την έχουν αγκαλιάσει.

Τα ράφια είναι εμπλουτισμένα με κάθε είδους βιβλία. Ελληνική και Ξένη Λογοτεχνία, Παιδική Λογοτεχνία, Φιλοσοφία, Θρησκεία, Ιστορία, Ψυχολογία. Είναι επίσης διαθέσιμα περιοδικά επιστημονικού ενδιαφέροντος, κόμικς και διάφορα άλλα ελληνικά και ξενόγλωσσα αναγνώσματα, αλλά είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι αναγνώστες προτιμούν περισσότερο τα λογοτεχνικά και τα θεολογικά βιβλία.

Η βιβλιοθήκη δεν είναι επισκέψιμη μόνο για τους νοσηλευόμενους. Είναι ανοιχτή προς όλους όσοι θέλουν να δανειστούν ένα μυθιστόρημα για να χαθούν στις σελίδες του. Άλλωστε το σλόγκαν «Θέλεις βιβλίο; Πας στην Αντηρίδα» δε βγήκε τυχαία. Αντηρίδα σημαίνει στήριγμα και είναι στήριγμα για όλους, ανεξαρτήτως αν είσαι γιατρός, νοσηλευόμενος ή απλά ένας άνθρωπος ο οποίος θέλησε να την επισκεφθεί για να την γνωρίσει από κοντά.

Η κ. Ζωή Ψαρρά – Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου, δηλώνει στην Parallaxi ότι «ένα καλό βιβλίο αποτελεί στήριγμα. Ειδικά για τους ασθενείς, το βιβλίο είναι η συντροφιά που έχει τη δύναμη να τους ταξιδέψει, να απαλύνει τον πόνο, να δώσει ελπίδα. Όταν επιστρέφουν ένα βιβλίο, αρκετοί μας εκμυστηρεύονται ότι έβρισκαν διέξοδο στις σελίδες του κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Νοσοκομείο».

parallaximag.gr