Αρκεί μια συμμετοχή σε έκθεση για να γεμίσει τουρίστες η Δυτική Μακεδονία;

Πρόσεξα πρόσφατα κάποιες δημοσιεύσεις για την συμμετοχή της περιφέρειας μας σε δύο τουριστικές εκθέσεις (Ιταλία και Γερμανία) για την προβολή της Δυτικής Μακεδονίας. Κύριος σκοπός τους είναι η προώθηση της περιοχής ως εναλλακτικός προορισμός διακοπών.

Γενικότερα οι συμμετοχές σε εκθέσεις έχουν θετικό αντίκτυπο στην αναγνωρισιμότητα της περιοχής. Πολλές φορές όμως όλη η προσπάθεια που έχει γίνει μπορεί να πάει “στράφι” αν δεν υπάρχει ανάλογη υποστήριξη, συντονισμός και απαιτούμενες υποδομές. Έτσι το αρχικό έντονο ενδιαφέρον και ενθουσιασμός για την Δυτική Μακεδονία μπορεί γρήγορα να αλλάξει και να μην μετουσιωθεί σε κρατήσεις και ταξίδια στην περιοχή, που είναι και ο σκοπός της συμμετοχής στις εκθέσεις αυτές.

Θα προσπαθήσω εν συντομία να σας εξηγήσω για τις αμφιβολίες και επιφυλάξεις μου ως προς το αποτέλεσμα στην συμμετοχή των εκθέσεων καθώς κάποια βασικά σημεία παρουσιάζουν προβλήματα και χρήζουν βελτίωσης.

Προώθηση και Μάρκετινγκ

Η προώθηση και διαφήμιση της κάθε περιοχής είναι ένα βασικό εργαλείο για να γνωρίσει το κατάλληλο κοινό την ύπαρξη του προορισμού. Από εκεί και πέρα, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα ψάξει πληροφορίες στην ιστοσελίδα της περιοχής. Η σελίδα αυτή θα πρέπει να συμβαδίζει με τις καινούργιες τάσεις της αγοράς, να είναι ενεργή (να ανανεώνεται συνεχώς) και να προσφέρει πρόσφατες πληροφορίες.

Δυστυχώς η ιστοσελίδα της Δυτικής Μακεδονίας, με μια πρώτη ματιά υστερεί σε πολλούς τομείς. Εκτός από τον παλαιό σχεδιασμό της, θα αναφέρω για παράδειγμα τα 4 μόνο βίντεο που προβάλλονται στην ξενόγλωσση έκδοση της σελίδας. Εκτός από παλιά (κάποια δεκαετίας 90), δεν είναι δικές τις παραγωγές, ενώ κάποια βίντεο είναι μόνο στα ελληνικά χωρίς υπότιτλους.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι δεν ελέγχονται και από αρμόδιους για τα σχόλια, όπου ένα βίντεο πρόσεξα ότι έχει γίνει αντικείμενο διαφωνίας Σκοπιανών και Ελλήνων για την ελληνικότητα της Μακεδονίας το οποίο θα έπρεπε να αναφερθεί και αφαιρεθεί άμεσα

Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης

Η σελίδα του Facebook σε λίγες μέρες κλείνει 3 χρόνια. Με 604 ακόλουθους και 2 μόνο δημοσιεύσεις μέσα στο 2018, τα λόγια είναι περιττά.

Twitter: Ενεργός λογαριασμός από το 2013, 0 δημοσιεύσεις.

Εναλλακτικός προορισμός

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η συνεχής χρήση του ορισμού εναλλακτικός τουριστικός προορισμός, αλλά δεν πρόσεξα πουθενά μια σαφή κατεύθυνση. Μορφές εναλλακτικού τουρισμού υπάρχουν πολλές. Συνεδριακός, ιαματικός, θρησκευτικός, αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, γαστρονομικός, περιπέτειας (extreme sport), πολιτιστικός, αθλητικός τουρισμός αναψυχής κλπ. Σε ποιο είδος εξειδικευόμαστε και έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας έτσι ώστε οι τουρίστες να προτιμήσουν την Δυτική Μακεδονία; Επίσης, έχουμε τις κατάλληλες υποδομές για να το στηρίξουμε;

Υποδομές

Οι καιροί έχουν πλέον αλλάξει και οι τουρίστες πλέον έχουν περισσότερες απαιτήσεις. Το να καταφέρεις να τους κάνεις να επισκεφτούν την περιοχή είναι το πρώτο βήμα, αλλά το να μην βρουν τα απαιτούμενα είναι ότι χειρότερο, καθώς η αρνητική εμπειρία τους θα μπορεί να οδηγήσει σε δυσφήμιση της περιοχής.

Αν πχ θέλουμε να προσελκύσουμε τουρίστες για πεζοπορία, πρέπει να έχουμε και κατάλληλες υποδομές. Είναι τα μονοπάτια κατάλληλα σημαδεμένα; Υπάρχουν καταφύγια/σαλέ πάνω στα βουνά για να κάνουν τις απαραίτητες στάσεις για φαγητό; Είναι ασφαλής να πάνε για πεζοπορία μόνοι τους, υπάρχουν ξενόγλωσσοι οδηγοί πεζοπορίας ή ακόμα λειτουργούν τα λιφτ το καλοκαίρι; Υπάρχει συγκοινωνία μέχρι το σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας;

Μπορεί να ακούγονται υπερβολικά αυτά που αναφέρω αλλά αυτά είναι τα μίνιμουμ που προσφέρουν άλλοι τουριστικοί οργανισμοί σε άλλες χώρες.

Στοχευμένες Αγορές

Το να εξειδικευτεί μία περιοχή σε τουρίστες από μία ή περισσότερες χώρες έχει πολλά οφέλη αλλά απαιτεί και κατάλληλη προετοιμασία. Πως όμως έγινε η επιλογή των αγορών αυτών; Έχει γίνει κάποια μελέτη ή έρευνα που να αποδεικνύει ότι οι αγορές της Ιταλίας και της Γερμανίας μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό στόχο; Εάν ναι, όταν κάποιος επενδύει σημαντικά ποσά για αυτές τις αγορές δεν θα έπρεπε να συμπεριλάβει και τις δύο αυτές γλώσσες στην ιστοσελίδα του;

Πριν την απόφαση για την συμμετοχή στην έκθεση, ήρθε ο τουριστικός οργανισμός σε συνεννόηση με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς/επιχειρήσεις; Πχ τα ξενοδοχεία είναι προετοιμασμένα για γερμανούς τουρίστες; Έχουν γερμανόφωνο προσωπικό και ιστοσελίδα ή ακόμα γνωρίζουν ακριβώς τις ανάγκες και απαιτήσεις των τουριστών αυτών; Τα μουσεία και τα αξιοθέατα έχουν μεταφρασμένα κείμενα στα ιταλικά; Υπάρχει προσωπικό για ξεναγήσεις στις ανάλογες γλώσσες;

Θα μπορούσα να αναφερθώ σε περισσότερα πράγματα και παραδείγματα αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Η αφορμή για το άρθρο αυτό δεν είναι για να κατακρίνω την κίνηση αυτή, αλλά για να δείξω ότι η συμμετοχή σε μία έκθεση είναι μόνο ένα μικρό λιθαράκι στην όλη προσπάθεια του να ανέβει τουριστικά η Δυτική Μακεδονία. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε πολλούς άλλους τομείς και θα χρειαστεί φυσικά αρκετός χρόνος για να μπορέσει να στεφθεί με επιτυχία ένα τέτοιο εγχείρημα.

Φιλικά,
Γιώργος Πολυχρονίδης

Φωτογραφία από την Συμμετοχή της Περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού TTG INCONTRI στο Ρίμινι της Ιταλίας