Σύσκεψη για θέματα Εξωστρέφειας του κλάδου της Γούνας, με τη συμμετοχή τεσσάρων Υπουργείων

Πραγματοποιήθηκε Συντονιστική Σύσκεψη για τα θέματα Εξωστρέφειας του κλάδου της Γούνας, με τη συμμετοχή τεσσάρων Υπουργείων 

Σε συνέχεια της επίσκεψης τού Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοζάνη (Νοέμβριος 2021) και έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Άκη Τσούκα προκλήθηκε Συντονιστική Σύσκεψη για τα θέματα Εξωστρέφειας του κλάδου της Γούνας,  την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 στην Αθήνα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, συμμετείχαν στη σύσκεψη τέσσερα υπουργεία και ειδικότερα:

  • Το Υπουργείο Εξωτερικών
  • Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  • Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Από τον κλάδο της γουνοποιίας συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γούνας Ιωάννης Μανάκας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Άκης Τσούκας και ο Οικονομικός Σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Νίκος Ρίζος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων ο συντονισμός δράσεων και οι πολιτικές ενίσχυσης του κλάδου της γούνας, οι ενδεχόμενες απαγορεύσεις εμπορίας προϊόντων γούνας, η δασμολογική μεταχείριση των προϊόντων της γούνας, η ευζωΐα των ζώων (Welfur) και η καταχώρηση των προϊόντων της γούνας ως παραδοσιακών προϊόντων στον WIPO (Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας). 

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Πρόεδρος της ΕΟΓ κ. Τσούκας, δήλωσε πως «η σύσκεψη έδωσε το έναυσμα ώστε να διεξαχθεί μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση, να ανταλλαχθούν χρήσιμες απόψεις, να διατυπωθούν προτάσεις και να προταθούν λύσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στο να προχωρήσει ο κλάδος ένα βήμα παραπέρα, εξοστρακίζοντας, τα περισσότερα προβλήματα που τον απασχολούν»,  συμπληρώνοντας πως  «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη και έπειτα από τη συζήτηση που είχαμε, έδειξε έκδηλο ενδιαφέρον για τον κλάδο της ελληνικής γουνοποιίας. Πρόκειται για έναν κλάδο, ο οποίος συμβάλει τα μέγιστα στην ελληνική και τοπική οικονομία, παρά τις όποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Όταν τέσσερα Υπουργεία, ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να ενισχύσουν τον κλάδο της γούνας, όταν η Κυβέρνηση δείχνει την ξεκάθαρη πρόθεσή της υπέρ του κλάδου της γούνας, όλα αυτά φανερώνουν, ότι η πλήρης ανάκαμψή του κλάδου, είναι πλέον θέμα χρόνου.  Εμείς από την πλευρά μας, θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, έτσι ώστε η γούνα να συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή της οικονομίας σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο,  των εξαγωγών, της προσφοράς εργασίας, της τοπικής μας ιστορίας και του πολιτισμού μας. Μια θέση, η οποία δικαιωματικά της ανήκει».