Η χαμένη Εβραϊκή Κοινότητα Καστοριάς και οι άνθρωποι της

Είναι πολλές οι ιστορίες των Καστοριανών Εβραίων, σήμερα θα τιμήσουμε την μνήμη ενός πολύ γνωστού όσο και αγαπητού Καστοριανού, του Μισέλ Μεβοράχ.

Είναι ο κύριος που κρατάει το δίσκο στην φωτογραφία γλεντώντας στο Καστοριανό καρναβάλι με την παρέα “Τα Καλά Παιδιά” και που τον έχετε σίγουρα δει σε πολλές παλιές φωτογραφίες.

Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1914. Έμενε στην Ομόνοια, όπως οι περισσότερες εβραϊκές οικογένειες προπολεμικά. Είναι από τους ελάχιστους που επέστρεψαν από τα στρατόπεδα θανάτου και έμεινε στη γενέτειρά του μέχρι το 1963, όπου και μετακόμισαν οικογενειακώς στην Θεσσαλονίκη.

Παντρεύτηκε την Μποένα Ρούσο, επίσης Καστοριανή, και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Μανώλη, που είχε τελειώσει την Α Γυμνασίου στο παλιό γυμνάσιο της Κουμπελίδικης όταν μετακόμισαν, τον Ισαάκ και την Ντόλυ, που ήταν η μικρότερη.

Η αγάπη του για την Καστοριά και τα αξέχαστα γλέντια της παρέας του κάθε Γενάρη αποτυπώνονται όχι μόνο στις πολλές φωτογραφίες αλλά και στις μνήμες των παιδιών του και των εγγονών του μέχρι σήμερα.

Ο γαμπρός του Σολωμών Παρέντε, μέλος του ΚΙΣ και υπεύθυνος για το θέμα της Καστοριάς, θυμάται: “Τα Ραγκουτσάρια ήταν η ζωή του, κάθε χρόνο χωρίς καμία εξαίρεση ετοίμαζε τις δουλειές του για να μπορεί να λείπει από την Θεσσαλονίκη για μια βδομάδα, έπρεπε να βρίσκεται στην Καστοριά!”

Τα χρόνια που η οικογένεια ζούσε στην Καστοριά, ο Μισέλης είχε κατάστημα με τζάμια στην οδό 11ης Νοεμβρίου, στην Κάτω Αγορά, ίσως οι μεγαλύτεροι να το θυμούνται. Τα παιδιά γεννήθηκαν στο σπίτι τους στην Τσόντου Βάρδα, δίπλα στην γνωστή τότε “Τούμπα”.
Ο Μισέλης απεβίωσε στις 08.11.1986 στη Θεσσαλονίκη και για πολλά χρόνια μετά έφτανε η Καστοριανή εβδομαδιαία εφημερίδα στο σπίτι του, ακόμα κι όταν αυτός δεν ήταν πια εκεί για να την πάρει με χαρά στα χέρια του.

Αιωνία του η μνήμη
Μισέλ Μεβοράχ

Sultana Zorpidu