Ο δρόμος Δροσοπηγή – Βίτσι – Καστοριά

γράφει ο Λάζος ο Βουνίσιος

Ευχαριστώ Δημοσίως και δεν ξεχνώ ……όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Μεταφορών & Συγκοινωνιών, τους ανθρώπους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, των αντιπεριφερειών Φλωρίνης και Καστοριάς και τους αντίστοιχους Δήμους που συνέβαλαν για το εργο. Εκεί ψηλά στην ηχηρή σιωπή των δασών o δρόμος απ την Δροσοπηγή Φλώρινας προς Καστοριά ( μέσω του όρους Βιτσίου )μετά από πολυετή ανθρώπινη λησμονιά- μοναξιά επιτέλους ανακατασκευάστηκε-ασφαλτοστρώθηκε πλήρως σε όλο το μήκος ανόδου του δρόμου . Σε ορισμένα σημεία υπόγειας διάβρωσης-κατολίσθησης του εδάφους όπου σημειώθηκαν καταστροφές τα τελευταία έτη από τις άγριες διαθέσεις των υδάτων των ορμητικών χειμάρρων ή ρυακιών-καταπτώσεων βράχων , γίνονται έργα στήριξης, αντιπλημμυρικών αντιδιαβρωτικών του εδάφους σκοπού πρόληψης φαινομένων καταστροφής εκ νέου του ορεινού δρόμου.

Αν και την ηλιόλουστη ημέρα που ταξίδεψα με την μοτοσυκλέτα μου για την όμορφη Καστοριά ο δρόμος αυτός δεν είχε στην επιφάνεια του κίτρινη διαγράμμιση ( για τις ομίχλες,την μικρή ορατότητα κατά την διάρκεια σφοδρών συχνά βροχοπτώσεων ) ένιωσα καθ όλη την διάρκεια της διαδρομής ανακούφιση και ασφάλεια μέσα σε εκείνο το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς ορεινό ανάγλυφο , μέσα στις αγκαλιές των υψίκορμων δένδρων , στην ησυχία του αλπικού τοπίου και στα παραδεισένια χρώματα του φθινοπωρινού δάσους.

Όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (δεν χιονίζει η δεν έχει πάγο το οδόστρωμα) επιτέλους μετά χρόνια οι χρήστες του δρόμου αυτού (άνδρες της πολεμικής αεροπορίας, ξυλεργάτες, οδηγοί τροχοφόρων, εμπορικοί αντιπρόσωποι, εκπαιδευτικοί –εργάτες – υπάλληλοι που εργάζονται στην Φλώρινα η Καστοριά οι κάτοικοι αλλά και τουριστικοί επισκέπτες, φυσιολάτρες , ορειβάτες , χιονοδρόμοι , οδοιπόροι θα έχουμε στην διάθεση μας έναν φρέσκο-συντηρημένο δρόμο να πηγαινοερχόμαστε με ασφάλεια , λιγότερο χρόνο ταξιδιού στην Καστοριά από Φλώρινα η το αντίστροφο μέσω του πανέμορφου όρους του Βιτσίου απολαμβάνοντας παράλληλα τις σπάνιες ομορφιές του υψιτενούς βουνού.
Μία όμορφη ορεινή διαδρομή από την Δροσοπηγή Φλώρινας η απ την Βυσσινιά Καστοριάς μέχρι την κορυφή του Βιτσίου με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και Αγίων Ταξιαρχών, τα ραντάρ της αεροπορίας μας, τα βραχώδη και πέτρινα ιστορικά μνημεία, σπίτια, γεφύρια, μονοπάτια ,εκκλησίες , πέτρινες αναμνήσεις και ιστορία του βουνού .. «εκεί ψηλά όπου φτερουγίζουν οι ψυχές των προγόνων μου »…όπως συχνά ψιθυρίζω όταν τα επισκέπτομαι με δέος και συγκίνηση χειμώνα καλοκαίρι στις βουνίσιες περιπλανήσεις μου

Νιώθω όμως έντονα την ανάγκη να ευχαριστήσω δημοσίως όσους δεν λησμόνησαν τον δρόμο αυτό αλλά τον συντήρησαν στους δύσκολους οικονομικά καιρούς μας διέθεσαν τα χρήματα να μην αφεθεί στην λησμονιά και στις άγριες διαθέσεις της φύσης . Ένας ορεινός δρόμος που θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Βιτσίου θα ενώσει τους δύο μας νομούς μας μετά την πρόσφατη συντήρηση του. Ενας δρόμος που ήταν γεμάτος ρωγμές αφημένος στην μοναξιά της ημιεγκατάλειψης επί σειρά ετών ( όσο αφορά το κομμάτι απ την Δροσοπηγή Φλώρινας προς την κορυφή του Βιτσίου)

Λάζος ο Βουνίσιος
Φλώρινα 18 Οκτωβρίου 2018

floriniotika.gr