Κινείται η κτηματαγορά, τσιμπάνε οι τιμές των μισθωμάτων και στην Καστοριά

Μικρά σκιρτήματα στην πολύπαθη αγορά ακινήτων, καταγράφουν κτηματομεσίτες της Βόρειας Ελλάδας, αποδίδοντας τα στη βελτίωση της ψυχολογίας και της εκτίμησης ότι τα χειρότερα έμειναν πίσω. Όπως λένε οι ίδιοι, ενώ μέχρι πρότινος ακόμη και οι ενοικιάσεις κατοικιών γίνονταν με το σταγονόμετρο, τη φετινή χρονιά καταγράφεται σημαντική κινητικότητα με τις τιμές να τσιμπούν από 2% έως 17% – ανάλογα με την πόλη- έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές καταγράφεται στην Αλεξανδρούπολη, όπου το τ.μ. ενοικιάζεται κατά μέσο όρο 5,5 ευρώ.

Η έλλειψη του αποθέματος διαθέσιμων κατοικιών που ολοένα και μειώνονται, καθώς η ανοικοδόμηση έχει μπει εδώ και χρόνια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας,  βοήθησε όπως λένε γνώστες της αγοράς, στην αύξηση της τιμής ενοικίασης.

Αν και το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από πόλη σε πόλη εντούτοις στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας προτιμώνται τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, 20ετίας ή και  παλαιότερα, αλλά ανακαινισμένα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη αλλά και σε μικρότερες πόλεις όπως είναι η Ξάνθη και η Κομοτηνή οι ενοικιαστές αναζητούν κυρίως διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, 40-50 τ.μ., ηλικίας κάτω των 20 ετών σε τιμές από 200 έως 350 ευρώ καθώς και 2 υπνοδωματίων, 70-100τ.μ., κάτω των 20 ετών ή παλιότερα αλλά ανακαινισμένα, σε τιμές 300 έως 450 ευρώ. Αντίθετα σε πόλεις όπως η Καστοριά το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως σε διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70 – 100 τ.μ., ηλικίας έως 20 ετών με τιμές ενοικίων 300 έως 350 ευρώ.

Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν γκαρσονιέρα, στο Κιλκίς για παράδειγμα, ακόμη και με 100 ευρώ, αν αυτή δεν διαθέτει θέρμανση.

Το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου προς ενοικίαση

Τα χαρακτηριστικά που κυριαρχούν στις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών προσδίδοντας αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση, σχετίζονται τόσο με την οικονομία και τη συντήρηση του, όσο και με τις παροχές που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά είναι η αυτόνομη θέρμανση, η καλή κατάσταση του ακινήτου, το αν έχει ανακαινισθεί και πόσο πρόσφατα, η ύπαρξη θέσης στάθμευσης, ασανσέρ, αλλά και η κατάσταση των κουφωμάτων.

Μεγαλύτερο, πάντως, πρόκριμα για τους εν δυνάμει ενοικιαστές  αποτελεί η θέρμανση και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια, όταν δεν υπάρχει ατομική θέρμανση, εξελίσσεται σε άθλο το να καταφέρουν οι ένοικοι των πολυκατοικιών να ομονοήσουν για το ζήτημα.  

Voria.gr