Το γέλιο χαρίζει μακροζωία

Το γνωρίζουμε ήδη ότι το γέλιο μπορεί να είναι φάρμακο για την ψυχή μας. Φαίνεται, όμως, ότι αποτελεί και μυστικό μακροζωίας, γι’ αυτό ας το εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα.

Το γέλιο είναι μια μικρή επανάσταση και μια πράξη δημοκρατίας, μας έχει πει σε συνέντευξή του ο σκιτσογράφος The Rabbit Knows. Ωστόσο, πολύ πριν τον Έλληνα «Λαγό», στην έκδοση Flowers of Literature, του 1803 [σ.σ. φανταστείτε το σαν ένα ανθολόγιο αποσπασμάτων], έγραφε: «Θαυμάζω τον άνθρωπο που αναφωνεί “έχασα μια μέρα”, επειδή αμέλησε να κάνει κάτι καλό στη διάρκειά της. Ένας άλλος, ωστόσο, λέει “η πιο χαμένη μέρα είναι αυτή που δεν γελάσαμε” και πρέπει να ομολογήσω ότι συμφωνώ απόλυτα με τη γνώμη του». Ίσως γι’ αυτό οι συγγραφείς επέλεξαν το βιβλίο τους να ξεκινάει ως εξής: «Οι συγγραφείς είναι όπως τα σπαράγγια, δεν έχουν τίποτα καλό να προσφέρουν, πέρα από το κεφάλι τους».

Το γέλιο μάς χαρίζει χρόνια

Δεν είναι μόνο ότι το γέλιο κάνει καλό στην ψυχή μας. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει την υγεία, χαρίζοντάς μας μερικά έξτρα χρόνια καλής ζωής. Τα αποτελέσματα νορβηγικής μελέτης με πάνω από 50 χιλιάδες συμμετέχοντες, που διήρκησε 15 χρόνια, έδειξε ότι το χιούμορ μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει ορισμένες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως ο πρόωρος θάνατος από καρδιαγγειακά και λοιμώδη νοσήματα.

«Μπορεί μια υψηλότερη από το μέσο όρο γνωστική αίσθηση του χιούμορ να μην μας προστατεύει από τον θάνατο, θα αυξήσει όμως τις πιθανότητες να γεράσουμε, καθώς βελτιώνει τις κοινωνικές μας σχέσεις και μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου», λέει ο Sven Svebak, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο οποίος ασχολείται με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το χιούμορ στην υγεία μας.

4 συμβουλές για να γελάμε περισσότερο

Πώς μπορούμε να γεμίσουμε την κάθε μέρα με μικρές ή μεγάλες δόσεις γέλιου; Ο Allen Klein, που ο επαγγελματικός του τίτλος περιλαμβάνει τα Humorous Keynote & Conference/Convention Speaker, Therapeutic Humor Expert και Motivational Humorist, προτείνει τους παρακάτω τρόπους:

1. Γεμίστε τον χώρο σας με μικρές δόσεις ευθυμίας

Τι θα πει αυτό; Όπως λέει ο ίδιος, στο γραφείο του περιβάλλεται από αντικείμενα που τον βοηθούν να χαλαρώσει και του φτιάχνουν τη διάθεση. «Έχω μια φωτογραφία του Γούντι Άλεν, του αγαπημένου μου κωμικού, με την υπογραφή του. Έχω κούκλες Teletubby, γιατί μου άρεσε να τα παρακολουθώ στην τηλεόραση. Μια φωτογραφία της κόρης μου με το πρόσωπό της καλυμμένο με φαγητό. Ένα λαστιχένιο κοτόπουλο κρέμεται από τον τοίχο. Όλα αυτά λειτουργούν ως μικρές… υπενθυμίσεις που μου φτιάχνουν τη μέρα».

2. Μην φοβηθείτε να υπερβάλλετε

Σκεφτείτε κάτι που σας αγχώνει και έπειτα απαντήστε στο ερώτημα: Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να μου συμβεί, αν γίνει πραγματικότητα; Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε την ερώτηση μέχρι η απάντησή σας να μην βγάζει νόημα. Για παράδειγμα, αν δεν σας αρέσει να αργείτε στα ραντεβού, ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί αν στήσετε έναν φίλο σας; Πιθανότατα ο φίλος σας θα φύγει. Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί αν φύγει; Ίσως να σας κρατήσει μούτρα μερικές μέρες. Και ποιο είναι το χειρότερο πράγμα στο οποίο μπορεί να οδηγήσει ο εκνευρισμός αυτός; Ίσως χάσετε έναν φίλο. Μπορεί, όμως, στην πραγματικά να χάσετε έναν φίλο επειδή αργήσατε;

3. Χρησιμοποιήστε αστεία αντικείμενα

«Όλοι στο εργαστήριο που κάνω έχουν μαζί τους μια κόκκινη μύτη κλόουν», λέει ο Klein. «Κάποτε ένα ζευγάρι μου είπε ότι όταν ξεκινούν να καβγαδίζουν, ο ένας από τους δύο θα βάλει τη μύτη αυτή και έτσι θα δυσκολευτούν να συνεχίσουν τον καβγά».

4. Γελάστε με παρέα

Το «η ισχύς εν τη ενώσει» ισχύει και στην περίπτωση αυτή. Με άλλα λόγια, αντί να χαχανίζετε μόνοι σας, κάντε το με παρέα. Βρείτε έναν humor buddy, αρχίστε να ανταλλάσσετε αστεία μηνύματα, φωτογραφίες, ανέκδοτα, και σταδιακά θα χτίσετε μια ρουτίνα που θα χαρίζει και στους δυο χαμόγελα μέσα στην ημέρα. Προσοχή, βέβαια, γιατί η επιλογή του κατάλληλου ατόμου δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση.

ow