Saturday, April 20, 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Τελεσίδικα αναδρομικά για 600.000 συνταξιούχους του Δημοσίου

Τελεσίδικα αναδρομικά για 600.000 συνταξιούχους του Δημοσίου

Τελεσίδικα αναδρομικά για 600.000 συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς, απόστρατους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ» φέρνει νέα απόφαση – «βόμβα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου που «κλειδώνει» οριστικά και αμετάκλητα τις επιστροφές από τις περικοπές 5% ως 20% σε κύριες συντάξεις που έχουν άθροισμα άνω των 1.000 ευρώ μαζί με επικουρικές και μερίσματα.

Η απόφαση εκδόθηκε στις 29 Ιουνίου 2018 με πρότυπη δίκη σε αγωγή συνταξιούχου κατά του Δημοσίου, ο οποίος κερδίζει 13.500 ευρώ.

Η αγωγή υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 29/04/2014 και με αυτή ο συνταξιούχος ζητούσε να του καταβάλει το Δημόσιο το ποσό των 29.518 ευρώ, από την επιδότησή της, άλλως το ποσό των 13.500 ευρώ λόγω των μειώσεων που είχε από το νόμο 4093/2012 στην κύρια σύνταξη με ποσοστό περικοπής 20% επειδή το άθροισμα των συντάξεων ήταν πάνω από 3.000 ευρώ.

Το Ε.Σ συνήλθε σε διαδοχικές συνεδριάσεις και στην Ολομέλεια του Σώματος στις 16/05, που πήρε και την τελική απόφαση με αριθμό 1277/2018 με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές και «μη νόμιμες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι μειώσεις 20% που του επιβλήθηκαν με το νόμο 4093 στο ποσό της κύριας σύνταξης.

Η απόφαση θεωρείται σταθμός διότι θεωρεί «λυσιτελή» την ίδια αντιμετώπιση για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Στην πράξη η Ολομέλεια του Ε.Σ έκρινε ότι οι μειώσεις του ν.4093 «αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου», και κατ’ επέκταση η συνέχιση συνέχιση της παρακράτησης αυτής είναι παράνομη και πρέπει να διακοπεί από όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Η νέα βόμβα ανοίγει το δρόμο για να διακοπούν άμεσα οι μειώσεις του νόμου 4093/2012 από όλες τις συντάξεις του Δημοσίου, ενώ για τα αναδρομικά οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο των αγωγών κατά του Δημοσίου για να τα διεκδικήσουν από το 2013 ή το 2014 και μετά. Το σημαντικότερο στην απόφαση αυτή, όπως εξήγησαν έγκριτοι νομικοί, είναι ότι ανοίγει πιο γρήγορα ο δρόμος για διεκδικήσεις των αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Παράλληλα όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι στην ηλεκτρονική αίτηση συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για τις μειώσεις στην κύρια και επικουρική σύνταξη δεν γίνεται καμία αναφορά για αναδρομικότητα στα προηγούμενα έτη, κατά τέτοιο τρόπο
ώστε ο βασικός σκοπός της αίτησης – που είναι και η ακύρωση της παραγραφής – καθίσταται ανεκπλήρωτος.

Σε λειτουργία έθεσε τη Δευτέρα (22/10/2018) η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) την εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά στις μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη (αναδρομικά).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα, η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.

Η online εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κυρίαρχος προσανατολισμός του φορέα παραμένει η συνεχής και διαρκής βελτίωση των υπηρεσιών και των παροχών του προς τους πολίτες και η απλούστευση των διαδικασιών.

Για το θέμα αυτό, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, δήλωσε ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπήρχαν, έχουν κριθεί από το ΣτΕ. «Θα ήταν εγκληματικό να φέρει κάποιος τα συνοδά μέτρα της ύφεσης και της καταστροφής στην παρούσα χρονική στιγμή που πάμε σε μία άλλη βάση ανάπτυξης την οικονομία και έχουμε τα πρώτα δείγματα να χαράξουμε αυτήν την αναπτυξιακή πορεία» σχολίασε ο κ. Πετρόπουλος.

Παράλληλα, είπε ότι το ΣτΕ αποφάνθηκε στην πιλοτική δίκη ότι η απόφαση δεν θα ισχύσει για όλους τους αιτούντες. Όπως διευκρίνισε, θα ισχύσει μόνο για όσες αγωγές είχαν ασκηθεί έως τότε. «Για όσες ασκηθούν από κει και πέρα, θα είναι χωρίς αναδρομική ισχύ. Ο ν. 4387/16 συμπεριέλαβε στις διατάξεις του όλες τις συστάσεις του ΣτΕ. Να μην υπάρχουν οριζόντιες περικοπές. Δεν είναι ίδια η βάση των αγωγών. Πρέπει να κρίνουν επί της νέας βάσης υπολογισμού των συντάξεων που είναι ανταποδοτικές και αναλογικές» σημείωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

dikaiologitika.gr