Πότε επιτρέπεται το παίξιμο με τα φώτα του αυτοκινήτου – Τι λέει ο ΚΟΚ

Αρκετοί οδηγοί χρησιμοποιούν τα φώτα για να ενημερώσουν αντίθετα διερχόμενους οδηγούς για ενδεχόμενο κίνδυνο ή μπλόκο της αστυνομίας. Τι προβλέπει όμως ο ΚΟΚ για αυτές τις περιπτώσεις;

Η αλήθεια είναι πως όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο τα φώτα του αυτοκινήτου μας για να «επικοινωνήσουμε» κατά κάποιον τρόπο με άλλους οδηγούς. Τι θέλουμε όμως να πούμε όταν «παίζουμε» τα φώτα στους άλλους;

Κατά πόσο είναι παράνομο να παίζει κάποιος τα φώτα του αυτοκινήτου και τι λέει ο ΚΟΚ;

Συνήθως παίζουμε τα φώτα οι οδηγοί όταν θέλουμε να προειδοποίησουμε για μπλόκο της αστυνομίας που βρίσκεται μπροστά στο ρεύμα μας, ενώ σπανιότερα μπορεί να μας “παίζουν” τα φώτα για κάποιο ατύχημα που θα συναντήσουμε στα επόμενα μέτρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κατά τo άρθρο 36, παράγραφος 3, «απαγορεύεται, κατά τη συνάντηση με όχημα που έρχεται αντίθετα, το άναμμα και το σβήσιμο των φώτων ή η εναλλαγή της χρήσης τους κατά μικρά χρονικά διαστήματα». Αυτό λοιπόν είναι όπως το ορίζει ο ΚΟΚ, το «παίξιμο» των φώτων σε άλλους οδηγούς και αυτή η πράξη τιμωρείται με πρόστιμο 80 ευρώ.

Η εξαίρεση

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η μόνη περίπτωση που μας επιτρέπει ο ΚΟΚ να κάνουμε προειδοποιητικό σινιάλο με τα φώτα είναι τη νύχτα, για να αποφύγουμε την κόρνα για ευνόητους λόγους.

«Οι οδηγοί αυτοκινήτων οχημάτων μπορούν τη νύκτα, αντί ηχητικών προειδοποιήσεων, να δίνουν τις φωτεινές προειδοποιήσεις, προκειμένου να προειδοποιήσουν τον προπορευόμενο οδηγό» αναφέρει ο ΚΟΚ χαρακτηριστικά.