Καστοριά – Το χωριό που ο Αϊ Βασίλης έχει ξεχάσει να περνάει – του Καταπέλτη

Ντρριιιννν, χτυπάει το  τηλέφωνο, ένα τηλεφώνημα όμορφο και νοσταλγικό, καθώς στην άλλη γραμμή είναι ο καλύτερος φοιτητικός μου φίλος, ο Χρήστος, τον οποίο έχω να δω σχεδόν δέκα χρόνια. Όποτε μιλάω μαζί του, είναι σα να μιλάω με τον αδελφό μου, ένας άνθρωπος που με καταλαβαίνει καλύτερα από ανθρώπους που με βλέπουν 24 ώρες το 24ωρο, ένας δικός μου άνθρωπος που μετά από τόσο καιρό  και άπειρα παρακαλετά αποφάσισε να κάνει το ταξίδι και να επισκεφθεί την Καστοριά! Η χαρά μου απερίγραπτη, αφού είναι κάτι που σχεδιάζουμε χρόνια και επιτέλους γίνεται πραγματικότητα.

Φοιτητές δεν είμαστε, καθώς πέρασαν τα χρόνια, παντρευτήκαμε, κάναμε οικογένειες, αλλά η προσμονή για αυτή τη συνάντηση μεγάλη! Θα γνωριστούν οι γυναίκες μας, θα θυμηθούμε τα παλιά, θα τους ξεναγήσω στη γενέτειρα μου και θα τους δείξω με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, είναι και η επαρχία, είναι και όλες αυτές οι μαγευτικής ομορφιάς πόλεις που συνθέτουν τον γαλανόλευκο Ελλαδικό ουρανό!

Καθώς μιλάμε λοιπόν για σχεδόν μία ώρα, μου εξηγεί ότι θα έρθει την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως αρχικά είχαμε συνεννοηθεί, με μία μικρή όμως διαφορά. Το ταξίδι του, ενώ αρχικά προέβλεπε 5 διανυκτερεύσεις στην όμορφη πόλη μας, μοιράστηκε, έσπασε σε μικρότερα κομμάτια. Φίλε, 2 μέρες θα μείνουμε στην Καστοριά και 3 στα Γιάννενα, μου λέει! Γιάννενα, είχαμε κάποιον  κολλητό στα Γιάννενα που δεν τον θυμάμαι, τον ρωτάω σκεπτικός! Όχι μου ανταπαντά. Τότε γιατί ρε συ  θέλεις να πας στα Γιάννενα τόσο πολύ; ‘Έχεις κάποιο ξάδελφο, κανά φίλο από το στρατό;

Ρε συ μου ξαναλέει, οκ, ωραία η Καστοριά, ωραία η λίμνη, ωραίο το βουνό, όλα ωραία, αλλά Χριστούγεννα είναι, θέλουμε να δούμε και κάτι εορταστικό, κάτι γιορτινό, κάτι Χριστουγεννιάτικο και από ότι διαβάζω και βλέπω στο ιντερνέτ η Καστοριά δεν έχει κάτι σημαντικό. Θα ‘έρθουμε 2 μέρες, θα σας δούμε, θα τα πούμε και μετά θα πάμε στα Γιάννενα, οπού έχει προγραμματιστεί πλήθος εκδηλώσεων. Και στην τελική λίμνη και στην Καστοριά, λίμνη έχουν και τα Γιάννενα! Ο μικρός με έχει φάει, θέλει να πάει σε χωριό του Αι Βασίλη, και τα Γιάννενα, που είναι και δίπλα έχουν την Αστερούπολη, ένα χριστουγεννιάτικο χωριό για μικρούς και μεγάλους .5 μέρες φοβάμαι ότι θα βαρεθούμε και ποιος ακούει μετά την γκρίνια της γυναίκας μου ρε μ….α!! Άσε που έχω ακούσει ότι μετά από κανα δύο μέρες βαριέσαι αφόρητα, επειδή δεν έχει οργανωμένες δραστηριότητες !

Σοκ. Πάντα πίστευα ότι η Καστοριά, είναι ο απόλυτος χριστουγεννιάτικος προορισμός και πάντα υπερασπιζόμουν ως άλλος Αλέξης Κούγιας την άποψη αυτή. Ναι η Καστοριά είναι και θα είναι από μόνη της μια από τις ομορφότερες πόλεις των Βαλκανίων, ένας τόπος άκρως χειμερινός, που μπορεί από την πρώτη κιόλας επαφή να μαγέψει και τον πιο δύσπιστο επισκέπτη της! Αλλά, τι κάνουμε για να την προβάλουμε, τι κάνουμε για να προσελκύσουμε κόσμο, τι κινήσεις γίνονται για να κάνουμε ευρέως γνωστά τα έθιμα, το Καρναβάλι μας, το χιονοδρομικό του Βιτσίου, το ενυδρείο, το Λιμναίο οικισμό, το σπήλαιο του Δράκου, και όλους τους υπόλοιπους άσσους στο μανίκι μας;;

 Υπάρχει αλήθεια ένα στοχευόμενο εορταστικό και όχι μόνο πρόγραμμα το οποίο θα αποδώσει το maximum στην προσέλκυση ξένων επισκεπτών; Εδώ και πολλά χρόνια, πάντα με τη βεβαιότητα και την αίσθηση υπεροχής, υπολογίζαμε πως ότι και να γίνει, ότι καιρό και να χει, όσο υψηλή και να είναι η τιμή του δωματίου στο ξενοδοχείο, η Καστοριά θα πλημμυρίσει από κόσμο! Δυστυχώς όμως, τα λόγια του  Χρήστου και η απόφαση του, με έκαναν να καταλάβω, ότι κάτι λείπει, κάτι δεν γίνεται καθόλου καλά! Πόσος κόσμος ειλικρινά τώρα, που επισκέπτεται την Καστοριά, δεν προγραμματίζει μονοήμερες εκδρομές στις Πρέσπες (που είναι και sic),στο Μέτσοβο και σε άλλους κοντινούς προορισμούς, επειδή δεν κάνουμε βασικά πράγματα για να τον κρατήσουμε στην πόλη;; Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο σκεπτικό, για ακόμη μια χρονιά, δεν γίνεται μια χριστουγεννιάτικη δράση, ένα χωριό, ένα θεματικό πάρκο, κάτι ρε αδελφέ, που θα δώσει την δυνατότητα στους γονείς να απασχολήσουν τα παιδάκια τους, την ώρα που αυτοί θα απολαμβάνουν το τσιπουράκι τους, χωρίς την γκρίνια και τα κλάματα τους;; Που θα φέρει έξτρα εισοδήματα σε επιχειρηματίες και θα δώσει δουλειά σε ανέργους του τόπου μας;;

Οι αρκετοί πολιτιστικοί σύλλογοι, με τους ενεργούς εθελοντές  και τις άπειρες πολιτιστικές τους δράσεις,  θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν το καλύτερο όπλο στην φαρέτρα σας. Θα μπορούσαν να σας «ξελασπώσουν», αρκεί να τους δίνατε την ευκαιρία και τα ελάχιστα μέσα για να πετύχουν ότι εσείς οι ίδιοι δεν είστε ικανοί να πετύχετε.

Γιατί δεν κάνουμε ότι περνάει από χέρι μας να ομορφύνουμε κι άλλο την Καστοριά, να της δώσουμε την αίγλη που της αρμόζει;; Γιατί τα λαμπάκια στα περήφανα πλατάνια του γύρου της λίμνης είναι περισσότερα και από τα κλαδιά, και παντελώς άχρηστα, αφού τα περισσότερα είναι καμένα;; Είναι αλήθεια τόσο δύσκολο, να βγει ένα συνεργείο, να ελέγξει ποια λαμπάκια δουλεύουν και τα υπόλοιπα να τα στείλει επιτελούς για ανακύκλωση;; Είναι τόσο δύσκολο να φωτίσουμε αυτή τη ριμάδα Καστοριά λίγο παραπάνω, να επιδιορθώσουμε τις τρύπες του οδοστρώματος, να βάψουμε και να περιποιηθούμε ετοιμόρροπα  παγκάκια της παραλίας;;

Γαστρονομία, ιστορία, πολιτισμός, αξιοθέατα, είναι μόνο μερικοί από τους τομείς που μπορεί η περιοχή μας να αναδείξει χωρίς ιδιαίτερο σπρώξιμο, χωρίς έντονη προσπάθεια. Αρκούν απλές κινήσεις, μεράκι και αγάπη για τον τόπο και τους ηρωικούς του κατοίκους, πού σαν σύγχρονοι Σπαρτιάτες φυλάνε τις Θερμοπύλες από τον βάρβαρο εχθρό της  μετανάστευσης..

Το καρναβάλι, φροντίστε φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά να το αναδείξετε στοχευμένα.  Δε γίνεται να πληρώνουμε αρκετές χιλιάδες ευρώ για προβολή στα κεντρικά αθηναϊκά τηλεοπτικά δίκτυα, πραγματοποιώντας ζωντανές συνδέσεις από την Μητροπόλεως την ημέρα του καρναβαλιού και όχι μέρες, ίσως και μήνες νωρίτερα!! Δεν έχουμε τουρίστες ούτε τον Αμπράμοβιτς, ούτε τον Σόρος, οι οποίοι θα δουν τα μπουλούκια στην τηλεόραση και με ένα απλό πρόσταγμα στον πιλότο τους θα βάλουν μπρός στο ιδιωτικό τους τζετ και θα προσγειωθούν σε μισή ώρα στο αεροδρόμιο της Καστοριάς. Οι υποψήφιοι επισκέπτες μας, είναι  κατά κύριοι λόγο άνθρωποι της καθημερινότητας, της βιοπάλης, οι οποίοι προγραμματίζουν τη σύντομη απόδραση τους μήνες πριν και συνήθως έρχονται οδικώς από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Θα δει λοιπόν ο Αθηναίος τον Δήμαρχο και τους λοιπούς να δίνει το σύνθημα για την έναρξη των εκδηλώσεων και μέσα σε μία ώρα θα φτάσει στην Καστοριά!!! Προβολή με στόχο, μήνες πριν, για να υπάρξει ανταποδοτικότητα και όχι χαμένα ευρώ!!

Πόνεσε το κεφάλι μου. Με πιάνει μελαγχολία. Έχει δίκιο ο Χρήστος τελικά.. η  Καστοριά έγινε το χωριό που ο Αι Βασίλης έχει ξεχάσει να περνάει εδώ και χρόνια!!