Μεσημεριανή σιέστα για πιο χαρούμενη ζωή

Ένας μίνι υπνάκος μέσα στην ημέρα, μπορεί αν συμβάλλει στην ευτυχία μας, λέει η επιστήμη

Δεν είναι ούτε μυστικό, ούτε παράλογο πως όταν νιώθουμε νύστα κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν είμαστε και στα καλύτερά μας. Η επιστήμη όμως έρχεται και αυτή να επιβεβαιώσει τη χρησιμότητα της μεσημεριανής σιέστας, αφού υποστηρίζει πως ένας μικρής διάρκειας ύπνος μέσα στην ημέρα όχι μόνο μας αναζωογονεί αλλά μας κάνει και πιο χαρούμενους.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire αποκάλυψε την απροσδόκητη σχέση μεταξύ «υπνάκου» και ευτυχίας. Η Telegraph αναφέρει πως στο σχετικό πείραμα ζητήθηκε σε πάνω από 1.000 ανθρώπους να αξιολογήσουν την ευτυχία τους και ερωτήθηκαν αν είχαν κοιμηθεί το μεσημέρι εκείνη τη ημέρα ή όχι. Ύστερα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε εκείνους που δεν κοιμούνται το μεσημέρι, εκείνους που κοιμούνται μέχρι μισή ώρα και σε όσους κοιμούνται πάνω από μισή ώρα. Τα 2/3 εκείνων που κοιμόντουσαν μισάωρο ανέφεραν πως ήταν πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με όσους κοιμόντουσαν περισσότερο (56%) και σε όσους δεν κοιμόντουσαν καθόλου (60%).

Η έρευνα δείχνει ότι το να κοιμηθούμε μέσα στη μέρα έως 30 λεπτά μας κάνει πιο συγκεντρωμένους, παραγωγικούς και δημιουργικούς. Και αυτά τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν την πιθανότητα ότι μπορούμε επίσης να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι απλώς με το να κοιμόμαστε όταν το χρειαζόμαστε», δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, ο Δρ.  Richard Wiseman. «Όμως σε άλλες έρευνες, μεγαλύτερης διάρκειας ύπνος συνδέεται με κινδύνους για την υγείας μας» επισημαίνει. Οπότε μέτρον άριστον και ζήτω η μεσημεριανή σιέστα.