Όσα δεν ξέρεις για τον πύργο του Άιφελ.

Ο Πύργος του Άιφελ βρίσκεται στο πάρκο Champ de Mars, στο Παρίσι, στη Γαλλία. Πήρε το όνομά του από τον μηχανικό Gustave Eiffel, του οποίου η εταιρεία σχεδίασε και έχτισε τον πύργο.

Η κατασκευή του κράτησε 2 χρόνια κι ήταν έτοιμος το 1889.

Αποτελεί σήμα κατατεθέν της Γαλλίας αλλά και της πόλης του φωτός, του Παρισιού, και μία από τις πιο αναγνωρίσιμες κατασκευές στον κόσμο .

Ο πύργος έχει ύψος 324 μέτρα και τον επισκέπτονται σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο!

Τον είπαν τερατώδη.

Ο Gustave Eiffel τον κατασκεύασε για τον εορτασμό της 100ης επετείου της Γαλλικής Επανάστασης. Αρχικά οι Γάλλοι τον μισούσαν. Μάλιστα, είχε υπογραφεί διαμαρτυρία από αρχιτέκτονες της εποχής, που τον χαρακτήριζαν τερατώδη.

Σύμβολο ανάπτυξης.

Στην αρχή ο Eiffel δεν είχε κανέναν ενθουσιασμό για να κατασκευάσει τον πύργο. Βέβαια, έπειτα άλλαξε γνώμη. Κι όχι μόνο άλλαξε γνώμη, αλλά τον χαρακτήρισε ως σύμβολο του αιώνα της Βιομηχανίας, της Επιστήμης και της Ανάπτυξης.

Το σχέδιό του το εμπνεύστηκε από το Latting Observatory που χτίστηκε στη Νέα Υόρκη το 1853.

Τρία επίπεδα επίσκεψης.

Ο πύργος του Άιφελ έχει τρία επίπεδα για τους επισκέπτες, με εστιατόρια στο πρώτο και το δεύτερο επίπεδο.

Μάλιστα, δεν υπάρχει ψηλότερο σημείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορούν να ανέβουν επισκέπτες να απολαύσουν τη θέα.

Εισιτήρια μπορείς να αγοράσεις για να ανέβεις είτε με τα πόδια είτε με το ασανσέρ. Βέβαια, κάθε επίπεδο απέχει από το άλλο 300 σκαλιά. Δε τα λες και λίγα.

Οι περισσότεροι διαλέγουν το ασανσέρ, όμως έτσι χάνουν το πρώτο επίπεδο. Κι αυτό γιατί το ασανσέρ πηγαίνει κατευθείαν στο δεύτερο.

Στο πρώτο επίπεδο θα βρεις γκαλερί, μαγαζιά με είδη δώρων και εστιατόρια για φαγητό. Επίσης, σου δίνεται η δυνατότητα να περπατήσεις πάνω σε ένα διάφανο γυάλινο πάτωμα, 57 μέτρα πάνω από το έδαφος! Στο επίπεδο αυτό θα βρεις και τη σκάλα που οδηγεί στο “μυστικό” γραφείο του μηχανικού Eiffel.

Στο δεύτερο επίπεδο θα βρεις επίσης μαγαζιά για ψώνια, καθώς και εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Μισελέν.

Τέλος, στην κορυφή, που ονομάζεται “”ίλιγγος”” ,  θα βρεις μπαρ σαμπάνιας και το μυστικό δωμάτιο του ίδιου του Eiffel.

Το μυστικό δωμάτιο.

Το δωμάτιο αυτό το είχε φτιάξει ο Eiffel για να υποδέχεται τους καλεσμένους του, όπως τον εφευρέτη Edisson. Μάλιστα, στα εγκαίνια δεν αποκάλυψε σε κανέναν την ύπαρξή του. Το δωμάτιο πλέον είναι επισκέψιμο και μπορείς μέσα του να θαυμάσεις τα κέρινα ομοιώματα, πανάκριβα έπιπλα εποχής, υπέροχους πίνακες και ταπετσαρίες.

Αυτό το ήξερες;

  • Ο πύργος υποτίθεται ότι θα είχε διάρκεια ζωής 20 χρόνια. Μόνο για τόσο λίγο είχε πάρει άδεια! Μετά θα τον κατεδάφιζαν.
  • Το 1930 η εταιρία Citroen χρησιμοποίησε τον πύργο ως διαφημιστική πινακίδα. Είχε καλύψει 3 πλευρές του με τα γράμματά της.
  • Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, από την κορυφή του πύργου στέλνονταν ειδικά σήματα, που κατεύθυναν τα γαλλικά στρατεύματα.
  • Κάθε χειμώνα, είναι περίπου 20 εκατοστά πιο κοντός, λόγω της συστολής του μετάλλου από το κρύο.
  • Κάθε βράδυ φωτίζει με 20.000 λαμπιόνια και λάμπει για πέντε ολόκληρα λεπτά.
  • Δεν είναι βαμμένος με ενιαίο χρώμα. Είναι βαμμένος με πιο σκούρο χρώμα προς τα πάνω και με πιο ανοιχτό προς τα κάτω.
  • Κάθε χρόνο απαιτούνται 10 τόνοι χρώμα για να προστατευτεί από τη σκουριά.

Φωτό απόhdwpro.com

www.tsemperlidou.gr