Δάνεια του ΟΑΕΔ για αγορά κύριας κατοικίας, επιδότηση ενοικίου και rent to own

Τα νέα δάνεια του ΟΑΕΔ για απόκτηση κύριας κατοικίας και οι νέες ευκαιρίες απόκτησης κατοικίας για χιλιάδες εργαζόμενους και γενικότερα νέους. Επιδότηση ενοικίου, rent to own, επιδότηση επιτοκίου και δάνεια επισκευής.

Παραχώρηση με χαμηλό ενοίκιο ώστε σε μερικά χρόνια με κατάλληλες ρυθμίσεις ο εργαζόμενος να μπορεί να αγοράσει το ακίνητο (rent-to-own), επιδότηση ενοικίου, επιδότηση επιτοκίου, επιδότηση για αγορά πρώτης κατοικίας ή ανακαίνιση υπαρχόντων κτιρίων προκειμένου να διατεθούν σε εργαζόμενους και γενικότερα νέους περιλαμβάνονται στις νέες αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ και στα νέα δάνεια ΟΑΕΔ.

Οι παροχές του πρώην ΟΕΚ επανέρχονται και είναι πιο βελτιωμένες προκειμένου κάθε νέος να απόκτηση την κυρία κατοικία του.

Η ΔΥΠΑ θα προχωρήσει σε ανέγερση κοινωνικών κατοικιών, σε ανακατασκευή ή ανακαίνιση υφιστάμενων ακινήτων για χρήση κοινωνικής κατοικίας και σε μεταβίβαση ακινήτων με το σύστημα της αντιπαροχής ή της εκμίσθωσης.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΥΠΑ θα αξιοποιήσει το 1,5 δισ. ευρώ και θα χτίσει κατοικίες, θα μπορεί να αγοράζει ή να εκμισθώνει οικόπεδα για ανάπτυξη μέσω ΣΔΙΤ και θα εφαρμόζει μία σειρά επιμέρους δράσεων που θα είναι:

Η στεγαστική συνδρομή στα νέα ζευγάρια θα είναι με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου για χαμηλότοκο τραπεζικό δάνειο ή ενοικίαση παλαιών κατοικιών με χαμηλό μίσθωμα, ή ακόμη και η άτοκη διευκόλυνση για όσους έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Rent to own

Πρόκειται για μια συμφωνία ενοικίασης, στην οποία νοικιάζεις ένα σπίτι για ορισμένο χρονικό διάστημα, με δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης. Οι συμφωνίες ενοικίασης αποτελούνται από δύο μέρη: μια τυπική σύμβαση μίσθωσης και μια επιλογή αγοράς.

Η συμφωνία ενοικίασης είναι μια συμφωνία στην οποία δεσμεύεται ο δικαιούχος να νοικιάσει ένα ακίνητο για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με την επιλογή να το αγοράσει πριν τελειώσει η μίσθωση.

Οι συμφωνίες ενοικίασης περιλαμβάνουν μια τυπική σύμβαση μίσθωσης και επίσης μια επιλογή αγοράς του ακινήτου σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πληρώνετε ενοίκιο καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα ποσοστό της πληρωμής εφαρμόζεται στην τιμή αγοράς.

Τα συμφωνητικά ενοικίασης θα προσδιορίζουν πότε και πώς καθορίζεται η τιμή αγοράς του σπιτιού. Ο δικαιούχος θα πληρώνει ενοίκιο καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης. Μάλιστα ένα μέρος του ενοικίου πληρωμής θα εφαρμόζεται στην τελική τιμή αγοράς.

Για παράδειγμα, εάν πληρώνει 500 ευρώ σε ενοίκιο κάθε μήνα για τρία χρόνια και το 25% αυτού πιστώνεται για την αγορά, θα κερδίσει 4.500 ευρώ από το ενοίκιο και θα πιστωθεί στην αγορά.

Επιδότηση επιτοκίου

Η ΔΥΠΑ θα δίνει δάνεια επιδότησης επιτοκίου παρόμοια με αυτά που έδινε ο πρωην Ο.Ε.Κ. Επιδοτούσε το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων που χορηγούσαν οι τράπεζες σε δικαιούχους του, παράλληλα και πέραν της επιδότησης του Δημοσίου. Τα δάνεια ήταν 15ετούς διάρκειας, η επιδότηση του Δημοσίου διαρκούσε για τα 7,5 χρόνια και του Ο.Ε.Κ. για τα 9 πρώτα χρόνια.

Επιδότηση ενοικίου

Σύμφωνα με τα όσα έδινε ο πρώην ΟΕΚ το ποσό της επιδότησης ενοικίου έφτανε μηνιαίως, σε 115 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και έγγαμους δικαιούχους, σε 140 ευρώ για δικαιούχους με ένα προστατευόμενο παιδί, σε 165 ευρώ για δικαιούχους με δύο προστατευόμενα παιδιά και 215 ευρώ για δικαιούχους με τρία και τέσσερα (προστατευόμενα παιδιά. Το ανωτέρω ποσό των 215 ευρώ προσαυξανόταν κατά 25 ευρώ μηνιαίως για κάθε ένα προστατευόμενο παιδί από το πέμπτο και άνω.

Επισκευή ή αποπεράτωση

Ο πρώην ΟΕΚ χορηγούσε άτοκα δάνεια από κεφάλαιά του για αποπεράτωση υπάρχουσας κατοικίας. Το ποσό ήταν 25.000 ευρώ για εγγάμους και αγάμους και προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί. Τα δάνεια αποπεράτωσης υπάρχουσας κατοικίας εξοφλούνται σε 15 χρόνια σε άτοκες εξαμηνιαίες δόσεις.

Παρέχεται περίοδος χάριτος ενός έτους, η οποία θα αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασης. Σε περίπτωση που δεν εξοφληθεί εμπρόθεσμα η δόση, ο δικαιούχος πληρώνει τον νόμιμο τόκο υπερημερίας.