Σύντομη ιστορία των όσων έγιναν τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τι συνέβη στο όρος των Ελαιών, και πότε ήταν εκείνο το επεισόδιο στον Ναό του Σολομώντα; Ένα μικρό χρονολόγιο των γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αν η τελευταία σου επαφή με την Ιστορία του Πάσχα ήταν ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, είναι μάλλον αναμενόμενο να τα έχεις όλα κάπως μπερδεμένα στο μυαλό σου. Εδώ φτιάξαμε ένα μικρό, σύντομο χρονολόγιο των ημερών πριν την Ανάσταση, για να μην μπερδεύεσαι.

Κυριακή των Βαΐων (μια εβδομάδα πριν το Πάσχα)

Έχοντας περάσει το βράδυ στη Βηθανία (πόλη που σήμερα βρίσκεται στην Παλαιστίνη, λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ) όπου ζούσε ο Λάζαρος, τον οποίο είχε μόλις αναστήσει, ο Ιησούς μπαίνει στην Ιερουσαλήμ πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Ο κόσμος τον υποδέχεται με επευφημίες, στρώνοντας βάγια στον δρόμο για να περάσει –εξ ου και Κυριακή των Βαΐων.

Μεγάλη Δευτέρα

Είναι η μέρα που εκτυλίσσεται το επεισόδιο στον Ναό του Σολομώντα: «Μέσα στον περίβολο του ιερού Ναού βρήκε αυτούς που πουλούσαν βόδια, πρόβατα και περιστέρια για τις θυσίες, και τους αργυραμοιβούς καθιστούς πίσω από τους πάγκους. Τότε έφτιαξε ένα μαστίγιο από σχοινιά και τους έβγαλε όλους έξω από τον περίβολο του Ναού, μαζί και τα πρόβατα και τα βόδια, και έριξε καταγής τα νομίσματα των αργυραμοιβών, και αναποδογύρισε τους πάγκους» διαβάζουμε στο κατά Ιωάννη (2:14). «Η Γραφή λέει: Ο οίκος μου πρέπει να είναι οίκος προσευχής (Ησαΐας 56, 7), εσείς όμως τον κάνατε σπήλαιο ληστών» λέει στους εμπόρους (κατά Ματθαίο 21:13).

Μεγάλη Τρίτη

Οι ιερείς του ναού στήνουν ενέδρα για να αιχμαλωτίσουν τον Ιησού, φοβούνται όμως τα πλήθη που τον θεωρούν προφήτη και κάνουν πίσω. Εκείνος τους αποκαλεί «φίδια και γιους φιδιών». Αργότερα, ανεβαίνει με τέσσερις από τους μαθητές του, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο, τον Ιωάννη και τον Ανδρέα στο Όρος των Ελαιών. Εκείνοι τον ρωτούν για το μέλλον, πότε θα εκπληρωθεί η προφητεία του κι εκείνος τους απαντά με την περίφημη ομιλία στην οποία λέει μεταξύ άλλων πως «όταν ακούσετε πολέμους και ειδήσεις για πολέμους, μην πανικοβληθείτε· αυτά πρέπει να γίνουν, αλλά δεν είναι ακόμη το τέλος» (κατά Μάρκον 13:7).

Μεγάλη Τετάρτη

Στα Ευαγγέλια δεν αναφέρεται τι συνέβη την Τετάρτη πριν τη Σταύρωση. Οι μελετητές πιθανολογούν ότι, μετά από δύο εξαντλητικές μέρες, ο Ιησούς και οι μαθητές του απλώς ξεκουράστηκαν, κατά πάσα πιθανότητα στην Βηθανία, στο σπίτι του Λαζάρου και των αδερφών του.

Μεγάλη Πέμπτη

Ο Μυστικός Δείπνος. Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, ο Ιησούς προσεύχεται στον Κήπο της Γεσθημανής. Το βράδυ τρώνε όλοι μαζί με τους μαθητές του, γιορτάζοντας το εβραϊκό Πάσχα. Ο Ιησούς λέει ότι κάποιος απ’ όλους θα τον προδώσει και προσθέτει «Όλοι θα χάσετε την εμπιστοσύνη σας σ’ εμένα αυτή τη νύχτα· όπως το λέει κι η Γραφή: Θα σκοτώσω το βοσκό, και θα διασκορπιστούν τα πρόβατα. Μετά την ανάστασή μου όμως θα σας περιμένω στη Γαλιλαία, όπου θα πάω πριν από σας» (κατά Μάρκον 14:27). Ο Πέτρος επιμένει πως όχι, αλλά το ίδιο βράδυ, πριν ο κόκορας λαλήσει ότι ξημέρωσε, και αφού ο Ιησούς έχει προδοθεί από τον Ιούδα, συλληφθεί κι έχει οδηγηθεί στον Καϊάφα, τρεις φορές αρνείται πως τον ξέρει.

Μεγάλη Παρασκευή

Ο Ιούδας αυτοκτονεί νωρίς το πρωί, ο Ιησούς δικάζεται και καταδικάζεται σε θάνατο με σταύρωση. Κουβαλά τον σταυρό του στην κορυφή του Γολγοθά, σταυρώνεται και στις 3 το μεσημέρι αφήνει την τελευταία του ανάσα. Το απόγευμα ο Νικόδημος και ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία, κρυφοί υποστηρικτές του Ιησού και μέλη του Σανχεντρίν, του τοπικού δικαστηρίου που τον καταδίκασε σε θάνατο, τον κατεβάζουν από τον σταυρό και τον θάβουν.

Μεγάλο Σάββατο

Το σώμα του Ιησού παραμένει στον τάφο, όπου το φυλούν Ρωμαίοι στρατιώτες.

Κυριακή του Πάσχα

Τα ξημερώματα της Κυριακής, λέει το κατά Ματθαίον 28:1-16: «Η Μαρία η Μαγδαληνή και η άλλη Μαρία [σ.Σ. η μητέρα του Ιησού] ήρθαν να δουν τον τάφο του Ιησού. Ξαφνικά έγινε μεγάλος σεισμός, γιατί ένας άγγελος Κυρίου κατέβηκε από τον ουρανό, ήρθε, κύλησε την πέτρα από την είσοδο και καθόταν πάνω της. Η όψη του ήταν σαν αστραπή και τα ρούχα του ολόλευκα σαν το χιόνι. Τόσο τον φοβήθηκαν οι φρουροί, που άρχισαν να τρέμουν κι έγιναν σαν νεκροί. Ο άγγελος είπε στις γυναίκες: «Εσείς μη φοβάστε! Ξέρω ποιον γυρεύετε: τον Ιησού, τον σταυρωμένο. 6Δεν είναι εδώ· αναστήθηκε, όπως το είπε! Ελάτε να δείτε το μέρος όπου βρισκόταν το σώμα του Κυρίου. Τρέξτε όμως γρήγορα και πείτε στους μαθητές του: “αναστήθηκε από τους νεκρούς και πηγαίνει πριν από σας, να σας περιμένει στη Γαλιλαία· εκεί θα τον δείτε”. Αυτά είχα να σας πω».

Οι γυναίκες βγήκαν γρήγορα από το μνήμα με φόβο και με χαρά μεγάλη, κι έτρεξαν να πουν τα νέα στους μαθητές του. Καθώς όμως πήγαιναν να πουν τα νέα στους μαθητές του, τις συνάντησε ο Ιησούς, και τους λέει: «Χαίρετε!» Αυτές τον πλησίασαν, έπεσαν στα πόδια του και τον προσκύνησαν. «Μη φοβάστε!» τους λέει ο Ιησούς. «Πηγαίνετε να πείτε στους αδερφούς μου να φύγουν για τη Γαλιλαία, κι εκεί θα με δουν».

Οι έντεκα μαθητές έφυγαν για τη Γαλιλαία, στο βουνό όπου ο Ιησούς τους είχε παραγγείλει να πάνε. Όταν τον είδαν, τον προσκύνησαν· μερικοί όμως είχαν αμφιβολίες. Ο Ιησούς τους πλησίασε και τους είπε: «Ο Θεός μού έδωσε όλη την εξουσία στον ουρανό και στη γη. Πηγαίνετε λοιπόν και κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη, βαφτίζοντάς τους στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και διδάξτε τους να τηρούν όλες τις εντολές που σας έδωσα. Κι εγώ θα είμαι μαζί σας πάντα, ως τη συντέλεια του κόσμου».