Το “Δύο νουβέλες” της Χρυσούλας Πατρώνου – Παπατέρπου υποψήφιο για τα βραβεία Public 2022

Για 9η συνεχή χρονιά το νο1 Βιβλιοπωλείο δίνει «βήμα» στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το θεσμό των Βραβείων Βιβλίου Public για να αναδείξει τα αγαπημένα του βιβλία για τη χρονιά που μας πέρασε (2021).

Στόχος του θεσμού των βραβείων, είναι να ενδυναμώσει τη σχέση του αναγνωστικού κοινού με το βιβλίο και να δώσει βήμα στους βιβλιόφιλους να αναδείξουν τα αγαπημένα τους βιβλία ψηφίζοντας μέσα από εννέα διαφορετικές κατηγορίες.

Στη φετινή διοργάνωση το μυθιστόρημα της Χρυσούλα Πατρώνου – Παπατέρπου,  “Δύο νουβέλες” , που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής, είναι υποψήφιο για τα βραβεία Public 2022 στην κατηγορία Ελληνικό Μυθιστόρημα.

Μπορείτε να ψηφήσετε  ΕΔΩ

Η συγγραφέας, γεννημένη το 1941, αποφάσισε να εκδώσει το πρώτο της βιβλίο, το Κουφάδι, στα 73 της χρόνια. Αργότερα είχαμε την χαρά να διαβάσουμε το δεύτερο βιβλίο της , “οι Σημαδούρες”, στην συνέχεια η λογοτεχνική οικογένεια των Εκδόσεων Ελκυστής μεγάλωσε με το βιβλίο της «Ο Φαροφύλακας της Λάκκας, ιστορίες με φάρους» και ευτυχώς για μας τους αναγνώστες επανέλαβε το εγχείρημά της με ένα νέο βιβλίο με τον τίτλο “Δύο νουβέλες”.

Στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, ένα αγόρι, στα δεκατρία του χρόνια, φεύγει από το χωριό του και πηγαίνει στην άλλη άκρη της Ελλάδας, όπου υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βρει δουλειά και να προκόψει. Αγώνας για το μεροκάματο αρχικά, αγώνας στη συνέχεια για να κρατηθεί ζωντανός μέσα στη δίνη δύο πολέμων: του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και του Ελληνικού Εμφυλίου. Μια αληθινή ιστορία, βασισμένη στις σημειώσεις που κράτησε ο γιος του πρωταγωνιστή από τις αφηγήσεις του πατέρα του.

Στο δεύτερο μισό του ίδιου αιώνα, ένας άλλος νέος άντρας ξενιτεύεται στην Αμερική για να βρει την τύχη του και να καλυτερέψει τη ζωή της οικογένειάς του. Επί μια δεκαετία παλεύει και εμπλέκεται σε διάφορες περιπέτειες, οι οποίες συνδέονται με γεγονότα που σημαδεύουν όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά κι εκείνη ολόκληρης της χώρας, στην οποία βρέθηκε. Ακούει αποσπάσματα από ένα βιβλίο του προπερασμένου αιώνα, του 19ου, στο οποίο καταγράφεται η ανακάλυψη της Αμερικής, και συγκρίνει συνεχώς με τη δική του ανακάλυψη αυτού του «εξωτικού» για τον ίδιο τόπου.

Παράλληλες αφηγήσεις, η κάθε μία με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, δύο τέκνων της τραχιάς άγονης γης της ορεινής Μακεδονίας.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.