Ερώτηση Ολ.Τελιγιορίδου για την ξαφνική απόλυση επικουρικού προσωπικού από το Νοσοκομείο Καστοριάς

Ερώτηση κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου προς τον Υπουργό Υγείας μετά από συνάντηση στο πολιτικό της γραφείο με αντιπροσωπεία του Λοιπού Επικουρικού Προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, σχετικά με την ξαφνική και άδικη απόλυσή τους.

Ενώ η ανανέωση των συμβάσεων έγινε μέχρι το τέλος του 2022, αιφνιδίως και χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση, μία μερίδα από αυτούς τους υπαλλήλους απολύθηκε πριν τη λήξη των συμβάσεων. Την ίδια ώρα έγινε η πρόσληψη νέων υπαλλήλων σε αντίστοιχες θέσεις, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά.

Το Υπουργείο οφείλει να αποκαταστήσει την αδικία που προκλήθηκε ξαφνικά και ενάντια στις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις, αφήνοντας εκτεθειμένους τους υπαλλήλους που όχι μόνο είχαν κάνει τον οικονομικό προγραμματισμό τους αλλά επιπλέον έχασαν και τη δυνατότητα συμμετοχής σε άλλα προγράμματα επαγγελματικής απασχόλησης και τη δυνατότητα να συμμετέχουν στους νέους επικουρικούς πίνακες του Λοιπού Επικουρικού Προσωπικού του Υπουργείου Υγείας.

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας 

Θέμα: «Ξαφνική και άδικη η απόλυση Λοιπού Επικουρικού Προσωπικού από το Γενικό Νοσοκομείου Καστοριάς»

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που επιτάσσουν οι συνθήκες του Covid-19, υποψήφιοι του πίνακα του Λοιπού Επικουρικού Προσωπικού, αποδέχτηκαν να αντικαταστήσουν τα κενά που δημιουργήθηκαν από το ανεμβολίαστο απομακρυσμένο προσωπικό, με τρίμηνες συμβάσεις. Συμβάσεις οι οποίες ανανεώθηκαν για ένα επιπλέον τρίμηνο και επιπρόσθετα ανανεώθηκαν εκ νέου μέχρι 31/12/2022.

Και ενώ η ανανέωση των συμβάσεων έγινε μέχρι το τέλος του 2022, αιφνιδίως και χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση, μία μερίδα από αυτούς τους υπαλλήλους βρέθηκε στον αέρα. Άνθρωποι που έχουν κάνει τον οικονομικό και οικογενειακό τους προγραμματισμό και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία βασισμένοι στις συμβάσεις τις οποίες υπογράψανε. Συμβάσεις τις οποίες δεν απαιτήσανε, αλλά δοθήκανε από τη διοίκηση του ΓΝ Καστοριάς.

Ένα «μπάχαλο» αποφάσεων και η ασυνεννοησία μεταξύ Νοσοκομείου Καστοριάς και Υπουργείου Υγείας οδηγούν εννέα υπαλλήλους του ΓΝ Καστοριάς σε επαγγελματικό αδιέξοδο. Οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο έχασαν την εργασία τους, έχασαν και τη δυνατότητα συμμετοχής σε άλλα προγράμματα επαγγελματικής απασχόλησης και τη δυνατότητα να συμμετέχουν εκ νέου στους νέους επικουρικούς πίνακες του Λοιπού Επικουρικού Προσωπικού του Υπουργείο Υγείας.

Το παράλογο της ανωτέρω κατάστασης έρχεται να επιβεβαιώσει η πρόσληψη νέων υπαλλήλων σε αντίστοιχες θέσεις, την ώρα που οι υπάλληλοι των οποίων οι συμβάσεις έληγαν 31/12/2022 απολύονται.

Επειδή, η δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης στην ΠΕ Καστοριάς είναι δύσκολη λόγω των εξαιρετικά περιορισμένων ευκαιριών,

Επειδή, ο οικονομικός προγραμματισμός ενός ανθρώπου και, κατά συνέπεια, μιας οικογένειας οφείλει να χαίρει τον αμέριστο σεβασμό όλων των εμπλεκομένων στις περιπτώσεις πρόσληψης,

Επειδή, την ασυνεννοησία του Υπουργείου και των φορέων τους δεν πρέπει να την «πληρώνει» ο απλός υπάλληλος/πολίτης,

Επειδή, κάθε προσφορά δημόσιας θέσης απασχόλησης σε μία Περιφέρεια που πλήττεται από την ανεργία, πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα άλλα προγράμματα που τίθενται και να μην παραπλανεί τους υποψηφίους εργαζόμενους,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Σκοπεύει να αποκαταστήσει την αδικία που προκλήθηκε ξαφνικά και ενάντια στις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το οποίο αφήνει εκτεθειμένους μόνο στην ΠΕ Καστοριάς 9 υπαλλήλους, στους οποίους δόθηκε παράταση μέχρι 31/12/2022 και τελικά τους αφήνει αιφνιδίως άνεργους;
  3. Ποια είναι τα κριτήρια στα οποία βασίστηκε η λήψη αυτών των αποφάσεων;  

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τελιγιορίδου Ολυμπία