Το εφιαλτικό σενάριο του ΟΗΕ για τον πόλεμο της Ουκρανίας που μπορεί να προκαλέσει μαζική πείνα

Οι ελλείψεις σιτηρών και λιπασμάτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία μπορούν να προκαλέσουν «μαζική πείνα και λιμό» σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εφιαλτικές προβλέψεις για πιθανή «μαζική πείνα» και λιμό λόγω των ελλείψεων σιτηρών και λιπασμάτων στην οποία οδήγησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάνει ο ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, η οποία ίσως διαρκέσει χρόνια αν δεν υπάρξουν μέτρα, την ίδια ώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωνε πως θα κάνει διαθέσιμα ακόμα 12 δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να αποτραπούν οι καταστροφικές συνέπειες.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως οι ελλείψεις σιτηρών και λιπασμάτων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο, όπως και οι συνεχώς αυξανόμενες θερμοκρασίες και τα εφοδιαστικά προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία απειλούν να αφήσουν «δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε επισιτιστική ανασφάλεια», καθώς οι αγορές είδαν τις τιμές να καταγράφουν μεγάλη κάμψη υπό τον φόβο του πληθωρισμού και της παγκόσμιας ύφεσης.

Μιλώντας σε μια συνάντηση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, είπε ότι αυτό που θα μπορούσε να ακολουθήσει θα ήταν «υποσιτισμός, μαζική πείνα και λιμός, σε μια κρίση που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια», καθώς ο ίδιος και άλλοι προέτρεψαν τη Ρωσία να απελευθερώσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών.

Ο ίδιος τόνισε πως είχε «έντονη επικοινωνία» με τη Ρωσία αλλά και άλλες χώρες ώστε να βρεθεί λύση σ’ αυτό το θέμα. «Η περίπλοκη ασφάλεια, οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις απαιτούν καλή θέληση από όλες τις πλευρές για να επιτευχθεί μια συμφωνία» είπε σχετικά με τις συζητήσεις του με Μόσχα, Ουκρανία, Τουρκία, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους. «Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί οι δημόσιες δηλώσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις πιθανότητες επιτυχίας».