Αυτή η τροφή μειώνει την όρεξη

Το κουκουνάρι ανήκει στα τρόφιμα που βοηθούν στην καταστολή της όρεξης και μπορείτε –γιατί όχι- να το αξιοποιήσετε στην προσπάθειά σας για απώλεια βάρους.

Η αύξηση του ποσοστού παχυσαρκίας παγκοσμίως έχει ωθήσει τον επιστημονικό κόσμο και τις βιομηχανίες τροφίμων στην ανακάλυψη ουσιών και παραγωγή σκευασμάτων που να καταστέλλουν την όρεξη.

Μελέτη, ωστόσο, έχει δείξει ότι με έναν απόλυτα φυσικό τρόπο και όχι με κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα μπορεί η όρεξη να κατασταλεί σε ένα βαθμό και να επιτύχουμε πιθανόν μικρότερη κατανάλωση τροφής. Οι ερευνητές χορήγησαν σε ένα δείγμα παχύσαρκων γυναικών λάδι που παράχθηκε από σπόρους κουκουναριών πεύκου. Διαπίστωσαν ότι 30 λεπτά μετά, τα επίπεδα δύο ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη αυξάνονταν σημαντικά. Οι ορμόνες αναστολείς της όρεξης που αυξάνονταν στο αίμα ήταν η χολεκυστοκινίνη (CCK, αύξηση κατά 60%) και η GLP1 (glucagon-like peptide, αύξηση κατά 25%). Ο ρόλος αυτών των δύο ορμονών είναι να στέλνουν σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο και να μειώνουν την επιθυμία για φαγητό. Η αύξηση των 2 ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη και που παρατηρήθηκε μετά από τις λιπαρές ουσίες των σπόρων κουκουναριών διαρκούσε για περίπου 4 ώρες. Το ψηλότερο σημείο αύξησης των ορμονών παρατηρήθηκε 30 λεπτά μετά από την πρόσληψη των λαδιού των πινολιών,

Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας επιλογής είναι ότι αποτελεί ένα ασφαλές φυσικό προϊόν χωρίς επικίνδυνες παρενέργειες στον οργανισμό. Το μειονέκτημα είναι ότι οι σπόροι κουκουναριού είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε θερμίδες και υπάρχει ο κίνδυνος όταν υπερκαταναλωθούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους. Ωστόσο, και παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, χρειάζονται περεταίρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί πιο ισχυρά μια πιθανή δράση του τροφίμου στο σύστημα κορεσμού και κατ’ επέκταση στη συμβολή του στην απώλεια βάρους.

Ζωή Μπουλούμπαση – Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
logodiatrofis