Μισά από τα ρούχα που κατασκευάζονται ετησίως πετιούνται στα σκουπίδια

Η μόδα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στον πλανήτη. Σε όλο τον κόσμο πωλούνται κάθε χρόνο ογδόντα δισεκατομμύρια νέα ρούχα – 400% περισσότερα από ό,τι σαράντα χρόνια πριν. Μόνο οι Αμερικανοί αγοράζουν πέντε φορές περισσότερα ενδύματα από ό,τι το 1980.

Σήμερα η βιομηχανία της μόδας, μια βιομηχανία 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, απασχολεί πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ενώ άλλες βιομηχανίες πνέουν τα λοίσθια, η παραγωγή ρούχων έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Αλλά μήπως πρόκειται για ένα «fashion statement» με μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος;

Η κατασκευή ενός κιλού υφάσματος παράγει 23 κιλά αερίων του θερμοκηπίου. Η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όλες τις διεθνείς πτήσεις και τη θαλάσσια ναυτιλία μαζί.

Ωστόσο, τα μισά από τα ρούχα που κατασκευάζονται πετιούνται μέσα στο διάστημα ενός έτους. Πολλά από αυτά δεν έχουν φορεθεί ποτέ.

Η μόδα θεωρείται πλέον η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο μετά από αυτήν της εξόρυξης πετρελαίου. Και με την αύξηση των μεσαίων τάξεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο που επιθυμούν να ακολουθούν τη μόδα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Εάν το 80% των αναδυόμενων αγορών φτάσει στα δυτικά επίπεδα αγορών ρούχων, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να αυξηθούν κατά 80% περίπου ανά άτομο. Μέχρι το 2050 οι συνολικές πωλήσεις ειδών ένδυσης μπορεί να φτάσουν τα 175 εκατομμύρια τόνους, μετατρέποντας τον πλανήτη στο μεγαλύτερο «θύμα της μόδας».

lifo.gr