Παξιμάδι, φρυγανιές ή ψωμί; Τι να προτιμήσω αν θέλω να χάσω βάρος;

Ποιες είναι οι κύριες διαφορές τους και ποιο είναι καλύτερο διατροφικά;

Παξιμάδι ή ψωμί; Ποια η διαφορά τους;

Η κύρια διαφορά μεταξύ του ψωμιού και του παξιμαδιού είναι ότι το ψωμί είναι ένα ψημένο τρόφιμο με μαγιά, μαλακό, ενώ το παξιμάδι είναι ένα ψημένο τρόφιμο σε μορφή μπισκότου που είναι στεγνό και σκληρό στην υφή. Το παξιμάδι ψήνεται δύο φορές στο φούρνο για να αποκτήσει τραγανή επιφάνεια, ενώ το ψωμί ψήνεται μία φορά και είναι μαλακό.

Το παξιμάδι, συγκριτικά με το ψωμί, δεν έχει καλύτερη διατροφική σύσταση. Ποιο συγκεκριμένα, τα παξιμάδια έχουν περισσότερες θερμίδες από το ψωμί. Η αλήθεια είναι ότι ανά 100 γρ. τα παξιμάδια έχουν περίπου 374-407 kcal, ενώ το λευκό ψωμί έχει περίπου 258-281 kcal και το ψωμί ολικής αλέσεως έχει περίπου 232-250 kcal.

Ψωμί vs φρυγανιά

Εάν συγκρίνουμε διατροφικά τη φρυγανιά με το ψωμί θα δούμε πως το ψωμί περιέχει λιγότερες θερμίδες από τις φρυγανιές. Το ψωμί έχει 266 kcal ανά 100 γρ. και οι φρυγανιές 313 kcal ανά 100 γρ, επομένως είναι πολύ εύκολο να υπολογίσουμε ότι η διαφορά είναι αρκετή. Τόσο στο ψωμί, όσο και στις φρυγανιές  οι περισσότερες θερμίδες προέρχονταν από υδατάνθρακες. Οι φρυγανιές έχουν περισσότερους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και λίπος συγκριτικά με το ψωμί.

Τι να προτιμήσω τελικά; 

Από τα τις διαφορές όλων αυτών των προϊόντων μπορούμε να καταλάβουμε πως τελικά το ψωμί, συγκριτικά με τις φρυγανιές και τα παξιμάδια, είναι ελαφρώς καλύτερο. Οι διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα προϊόντα δεν είναι μεγάλες και σε γενικές γραμμές θα ήταν καλό να καταναλώνονται με μέτρο και τα τρία.

Πλέον στο εμπόριο μπορείς να βρεις μια πληθώρα επιλογών από ψωμί, παξιμάδι και φρυγανιές που η σύστασή τους είναι πολύ καλύτερη εάν τα συγκρίνεις με τα κλασσικά επεξεργασμένα λευκά προϊόντα. Τρόφιμα τα οποία περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, είτε είναι από χαρούπι, είτε από δίκκοκο σιτάρι, είτε από αλεύρι ζεας κ.λ.π. είναι καλύτερες επιλογές συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα καθώς έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και βοηθούν τόσο στο σύνολο της υγείας, όσο και στην απώλεια βάρους, είτε στη διατήρηση βάρους.

ΤΙP: Μην ξεχνάς να διαβάζεις προσεκτικά πάντα τους διατροφικούς πίνακες στα τυποποιημένα προϊόντα για να μπορείς να ελέγχεις τα προϊόντα που καταναλώνεις.