ΠΕ Καστοριάς – Πρόγραμμα πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων Ιουνίου

Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς: Επενδύοντας στον τουρισμό της περιοχής.

 Εκδηλώσεις Ιουνίου 2022.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, επενδύοντας στον τουρισμό της περιοχής, μέσω πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, συμμετέχει ενεργά στη στήριξη δράσεων, που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά του τόπου, στοχεύοντας στην ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.

Παρακάτω περιγράφονται εκδηλώσεις που στηρίζει ενεργά η Π.Ε. Καστοριάς και θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου. 

  • Σύλλογος Απολλωνιαδιτών Καστοριάς – Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί σειρά δράσεων μνήμης, στους εκατοντάδες ανθρώπους που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη νέα τους πατρίδα, την Ελλάδα, αλλά και στην Καστοριά, φέρνοντας μαζί τους αξίες και έθιμα των τόπων που γεννήθηκαν.

Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει:

11/06/22: Πανελλήνιο Αντάμωμα Αδελφών Σωματείων Απολλωνιαδιτών, στο Ενδυματολογικό Μουσείο Καστοριάς και Υποδοχή του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Απολλωνιάδος, κ. Ιωακείμ.

12/6/22 : Θ. Λειτουργία χοροστατούντος του Επισκόπου  Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ στον Ι.Ν. Αγίου Νικάνορος, περιοχή Χλόη . Το απόγευμα στις 19:00  Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, παράρτημα Καστοριάς, με τον  Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Σταυρακούδη Αθανάιο, ο οποίος είναι και ο Απολλωνιαδίτης και ασχολείται ερευνητικά με  την Εγκατάσταση των Μικρασιατών Προσφύγων της καθ΄ υμάς Ανατολής στον ελλαδικό χώρο.

13/6/22     Θ. Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς  Κοιμήσεως της Θεοτόκου προεξάρχοντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικου και συλλειτουργού τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απολλωνιάδος, κ. Ιωακείμ.

  • Πολιτιστικός Σύλλογος Καστοριάς ‘’Βασίλειος Δόικος’’

17 Ιουνίου, Πραγματοποιεί χορωδιακή εκδήλωση με μικρά και μεγάλα παιδιά στο Μαυροχώρι.

  • Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Πρόοδος» Νταηλάκι Καστοριάς

17-18 Ιουνίου, Πραγματοποιεί διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αφορμή την εορτή των Αγίων Πάντων, που είναι ο ομώνυμος Ιερός Ναός της περιοχής.

  • Αγώνες Τριάθλου– TRIMORE M.T. Kastoria | ISOMAN 2022-Diaplus SA

17 – 19 Ιουνίου, η TRIMORE Sport Events σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς, την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας,  διοργανώνουν το 2ο TRIMORE M.T. Kastoria, στις

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

–  Αγώνες Τριάθλου: TRIathlon Half Iron & Olympic distance, ISOMAN quarter & kids ISOMAN.

–   Κολύμπι περιπέτειας και ανακάλυψης Open Water Swimming 10k, 2.5k & 0,5k.

–  Trail Running 21k & 8k στους  ορεινούς όγκους πάνω από την πόλη.

-Ευρηματικές fun αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, καθώς και νυχτερινή πεζοπορία.

–  Ποδηλατική βραδυπορία, yoga, σκυταλοδρομίες τρεξίματος και πολλές ακόμη δράσεις, ειδικά για τα παιδιά.

-Επίδειξη Tae Kwon Do από την ομάδα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» Καστοριάς και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος».

  • Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού ΑγώναΕκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

19 Ιουνίου, Πραγματοποιεί εκδήλωση που εντάσσεται στα 100 χρόνια από τη Μικρασσιατική Καταστροφή στις, στον αύλειο χώρο του Μουσείου, με τίτλο: «Από και για τη Μικρασία με αγάπη».

Η εκδήλωση  γίνεται σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς και  θα παρουσιαστούν (από εκπαιδευτικούς-μέλη των δύο μικρασιατικών συλλόγων του νομού μας, αλλά και μέλη του Συλλόγου Μακεδονικού Αγώνα) αποσπάσματα από κείμενα που γράφτηκαν από Μικρασιάτες λογοτέχνες, αλλά και γηγενείς λογοτέχνες για το θέμα της Μικράς Ασίας, με αφορμή την Καταστροφή της.

  • Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ» Καστοριάς

22-06/2022: Μουσικοχορευτική εκδήλωση με επίδειξη ελληνικών παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου και τη συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας Καστοριάς.

  • Προοδευτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέας Λεύκης Καστοριάς

24-25/06/22: Πραγματοποιεί τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο:  «Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Νέας Λεύκης Σταύρος Νακασιάν», τιμώντας την οικογένεια Νακασιάν για την πολύτιμη συνεισφορά τους στο ομώνυμο χωριό.

  • Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καστοριάς «Το Απόζαρι»- Γιορτή Καστοριανού Ψαριού

25-26/06/22: Γιορτή Καστοριανού Ψαριού στην παραδοσιακή γειτονιά Απόζαρι. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, Την πρώτη ημέρα θα πραγματοποιηθεί δράση με θέμα την λίμνη της Καστοριάς  και το περιβάλλον, επίσκεψη – ξενάγηση στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της παραδοσιακής γειτονιάς και στην συνέχεια τοπικά συγκροτήματα θα παίξουν  παραδοσιακή μουσική. Την δεύτερη ημέρα θα γίνει διαγωνισμός με καστοριανά καράβια (το καστοριανό λαμτσιτσί) και η βραδιά θα πλαισιωθεί από παραδοσιακά τοπικά   μουσικά και χορευτικά  συγκρότημα, όπου θα γίνει παρουσίαση χορών του τόπου μας.  Την τρίτη ημέρα θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός ψαρέματος και θα δοθούν βραβεία και αναμνηστικά.

  • Μορφωτικός Σύλλογος «Η ΟΡΕΣΤΙΣ» Άργους Ορεστικού-21ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ

25-26/06/22:  21ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Άργους Ορεστικού. Η φετινή συνάντηση είναι αφιερωμένη  στα 50 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς του συλλόγου. Θα συμμετέχουν: η  Μεικτή Χορωδία Ναυπάκτου, η Χορωδία Δοξάτου Δράμας, η Χορωδία Ομίλου Ερευνών Πηλίου, το Εργαστήρι Μουσικής Τέχνης Καλαμαριάς, η Χορωδία Λίγεια Γρεβενών και η Xορωδία της  Κύπρου.