Συγκίνηση και μαζική προσέλευση στα 108 χρόνια του Συλλόγου Καστοριανών «Ομόνοια»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τη βράβευση της επίτιμης προέδρου της Φιλοπτώχου, Αρτέμιδος Αϊβάζη – Τόσκου, ενώπιον περισσότερων των 270 μελών του, γιόρτασε ο Σύλλογος Καστοριέων Νέας Υόρκης «Ομόνοια» τα 108 χρόνια από την ίδρυσή του, με την χοροεσπερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο «Terrace on the Park».

Τη στιγμή της βράβευσης, το Δ.Σ. του Συλλόγου Καστοριέων επιφύλαξε και μια ιδιαίτερη έκπληξη στην επίτιμη πρόεδρο της Φιλοπτώχου, αφού της παρέδωσε ένα αντίγραφο του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου του πατέρα της, Νεράντζη Αϊβάζη, όταν σε ηλικία 19 ετών, το 1912, έκανε το μεγάλο ταξίδι ελπίδας στο άγνωστο, από την Ελλάδα στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη, όπου τελικά «ρίζωσε» δημιουργικά, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

«Η σημερινή εκδήλωση είναι πολύ σημαντική διότι τιμούμε έναν άνθρωπο όπως η κ. Τόσκου, η οποία τα τελευταία 50 χρόνια δουλεύει για την Φιλόπτωχο του Συλλόγου μας. Είναι η επίτιμος πρόεδρος και βοηθάει με άμεσο και έμμεσο τρόπο αυτούς που έχουν ανάγκη, τόσο εδώ όσο και στη γενέτειρά μας. Εχει βοηθήσει τον σύλλογο απεριόριστα, και είναι μια πραγματική αρχόντισσα της Καστοριάς», ανέφερε στον «Ε.Κ.» ο πρόεδρος των Καστοριέων, Δήμος Σιώκης.

Η κ. Αϊβάζη – Τόσκου, η οποία είναι ένα εμβληματικό μέλος του Συλλόγου, αφού υπηρέτησε την Φιλόπτωχο από όλες τις βασικές διοικητικές θέσεις, δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή της, καλώντας τη νέα γενιά να δραστηριοποιηθεί και να διατηρήσει το έργο της «Ομόνοιας» και της Φιλοπτώχου στα ίδια επίπεδα, εν όψει των προκλήσεων που έρχονται.

«Αισθάνομαι συγκίνηση αλλά και υπερηφάνεια. Ευχαριστώ πολύ τον Σύλλογο Καστοριανών που με επέλεξε απόψε να είμαι το τιμώμενο πρόσωπο. Εύχομαι πάντα να έχουν πάντα επιτυχίες και η νέα γενιά να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, να εργάζεται με ζήλο όπως οι παλαιότεροι και να διατηρηθεί ο σύλλογος για πολλά χρόνια», δήλωσε η κ. Αϊβάζη – Τόσκου στον «Ε.Κ.», συμπληρώνοντας ότι οι νέοι ομογενείς «θα πρέπει να θυμούνται ότι οι ρίζες τους προέρχονται από την αρχόντισσα Καστοριά».

Στη βράβευση έδωσε το «παρών» και απηύθυνε χαιρετισμό ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος για την ανταπόκριση του κοινού στις εκδηλώσεις της Ομογένειας.

«Θέλουμε τους ομογενείς των νεοτέρων γενεών»

Σύμφωνα με τον κ. Σιώκη, ο Σύλλογος των Καστοριέων είναι ένας από τους μεγαλύτερους της οργανωμένης ομογένειας στη Νέα Υόρκη, έχοντας εγγεγραμμένες στα μητρώα του 750 οικογένειας. Οπως πρόσθεσε, άμεσος στόχος είναι, εφόσον η ροή της μετανάστευσης έχει πλέον σταματήσει, να γίνει ακόμη πιο ενεργή στον Σύλλογο η επόμενη γενιά ομογενών.

«Ο Σύλλογός μας έχει πολλά ενεργά προγράμματα. Για παράδειγμα, χορηγούμε κάθε χρόνο περί τις 40.000 δολάρια σε υποτροφίες, ενώ έχουμε πολλά αντίστοιχα προγράμματα για τους συνταξιούχους μας. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να φέρουμε κόσμο. Τη στιγμή που η μετανάστευση έχει σταματήσει, είναι δύσκολο να γράψεις νέα άτομα. Συνεπώς, προσπαθούμε μέσα από διάφορες δράσεις να φέρουμε τον κόσμο της 2ης και 3ης γενεάς, που τόσο πολύ είναι απαραίτητος», αναφέρει ο κ. Σιώκης.

Σχετικά με την Φιλόπτωχο, η κ. Αϊβάζη – Τόσκου επεσήμανε ότι «παρέχει βοήθεια σε άπορους, νοσοκομεία, γηροκομεία αλλά και υποτροφίες», ενώ υπενθύμισε ότι σε δυο χρόνια θα συμπληρώσει 100 χρόνια λειτουργίας.

Οι Καστοριανοί θα πραγματοποιήσουν και νέα εκδήλωση την επόμενη εβδομάδα, που θα είναι αφιερωμένη στην επέτειο απελευθέρωσης της γενέτειράς τους.