Η σκοτεινή πλευρά του βίντεο με την μικρή αρκούδα – Ποιοι και γιατί δεν το βρήκαν «χαριτωμένο»

Όσο τα drones μικραίνουν και φθηναίνουν, οι ειδικοί προειδοποιούν τον κόσμο να προσέχουν όταν τα χρησιμοποιούν κοντά σε άγρια ζώα, όπως συνέβη με την αρκούδα αυτή και το μικρό της

«Αν δεν τα καταφέρεις την πρώτη φορά, προσπάθησε πάλι, ξανά και ξανά»

Αυτή ήταν η οπτική με την οποία πολλά μίντια χειρίστηκαν αυτό το viral video που έδειχνε μία καφέ αρκούδα με το αρκουδάκι της. Το video που τράβηξε στην παράκτια περιοχή του Όκχοτσκ της Ρωσίας το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Ντιμίτρι Κεντρόφ με την βοήθεια ενός drone, παρουσιάζει ένα αρκουδάκι στην προσπάθεια του να σκαρφαλώσει πάνω σε μία επικίνδυνη και χιονισμένη χαράδρα.

Παρά το γεγονός ότι το video είχε αίσιο τέλος με το αρκουδάκι να καταφέρνει τελικά ν’ανέβει βρίσκοντας τη μαμά του, πολλοί επιστήμονες εξέφρασαν την ανησυχίες τους στα social media για τον τρόπο με τον οποίο το βίντεο αυτό μαγνητοσκοπήθηκε.

Για παράδειγμα, σε κάποιο σημείο η κάμερα ζουμάρει επικίνδυνα κοντά στις δύο αρκούδες. Την ίδια στιγμή η μητέρα αρκούδα κοιτάζει το drone και προσπαθεί αγριεμένη να το διώξει, κάτι που προκάλεσε την πτώση του μικρού της πίσω στην επικίνδυνη πλαγιά
Ο Κεντρόφ υποστήριξε σε ρωσικό σάιτ ότι το ζουμ ήταν εφέ που έγινε κατά το μοντάζ και ότι το drone δεν τρόμαξε τα ζώα. Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί φαίνεται ότι αμφιβάλλουν.

«Θα μπορούσε να είναι το ζουμ της κάμερας αλλά τα περισσότερα drone που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν έχουν τις προδιαγραφές ενός επαγγελματικού ώστε να μπορούν να σηκώσουν μία κάμερα με φακό ζουμ υψηλής ποιότητας» υποστηρίζει ο Μάρκ Ντίτμερ, οικολόγος άγριας ζωής στο πανεπιστήμιο του Μπόιζ Στέητ που ειδικεύεται στις φυσιολογικές επιπτώσεις των drone στις μαύρες αρκούδες. «Ίσως να έχω λάθος αλλά μοιάζει σαν το drone να πλησιάζει πολύ γρήγορα πανικοβάλλοντας την μαμά αρκούδα η οποία προσπαθεί να το διώξει» προσθέτει.

«Βλέπεις την μητέρα στο υλικό και φαίνεται ότι κοιτάζει το drone για κάποιες στιγμές», υποστηρίζει η Σοφί Ζιλμπερ, οικολόγος άγριας ζωής στο πανεπιστήμιο του Αϊντάχο. «Από της δικής της προοπτική βλέπει κυριολεκτικά UFO καθώς βλέπει ένα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο»…« Δεν έχει ιδέα για το τι είναι αυτό και τι κάνει. Προφανώς δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή της. Έχει μαζί της το αρκουδάκι της και η αντίδρασή της, ο φόβος, είναι αναμενόμενος», υποστηρίζει η Ζιλμπερ.

Στην πραγματικότητα η παρουσία του drone και η επιθυμία να απαλλαγεί από αυτό, εξηγεί το γιατί η μητέρα και το μικρό διασχίζουν μία τόσο επικίνδυνη πλαγιά. Οι μητέρες με που έχουν τόσο μικρά μωρά συνήθως αποφεύγουν τα περιττά ταξίδια αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

Ενόσω οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου περιστατικού συνεχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια, υπάρχουν πολλά παρόμοια video που παρουσιάζουν τ’ αποτελέσματα των drone στην άγρια ζωή.

Η Ζιλμπερ καταδεικνύει video από drone που ίπτανται πάνω από καφέ αρκούδες που τρώνε σολομό, λύκους που επιτίθενται σε ταράνδους και μία αντιλόπη η οποία προσπαθεί να ξεφύγει από ένα drone που πετάει χαμηλά, ως παραδείγματα για το πώς τα μηχανήματα επηρεάζουν την συμπεριφορά των ζώων.

«Δεν γνωρίζω αν έχετε την εμπειρία αλλά όταν πετάνε τα drone κάνουν πολύ φασαρία», προσθέτει η Ζιλμπερ η οποία έκανε έρευνα για τον τρόπο που τα drones χρησιμοποιούνταν για έρευνα το 2016. Ενώ κάποια από αυτά video έχουν μουσική, άλλα που μοιάζουν ήσυχα «δεν αντανακλούν τον πραγματικό ήχο της φύσης».

Ο θόρυβος επηρεάζει τα άγρια ζώα. Τους τραβά την προσοχή από άλλες απαραίτητες λειτουργίες, όπως το να φάνε, ή να μαλώσουν για να ζευγαρώσουν. Σε κάποια είδη ζώων αυτά τα μηχανήματα μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις φυγής ή επίθεσης. Κάποια άλλα όμως δεν δείχνουν να ενοχλούνται. Αυτό βέβαια μπορεί και να μην αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα: Σε μελέτη του Ντιτμερ από το 2015 φάνηκε ότι ενώ οι περισσότερες μαύρες αρκούδες δεν το έβαζαν στα πόδια ή δεν είχαν κάποια φανερή αντίδραση, οι παλμοί της καρδιάς τους εκτινασσόταν στο ταβάνι.

«Τα υψηλά ποσοστά στους καρδιακούς παλμούς είναι δείγμα στρες», εξηγεί. «Σε μία περίπτωση είχαμε την εναλλαγή των παλμών της καρδιάς μίας αρκούδας από τους 41 παλμούς στους 162 με το που εμφανίστηκε το drone πάνω από το κεφάλι της».

Παρ’ όλο που είναι αλήθεια ότι οι αρκούδες και άλλα ζώα μπορούν να διαχειριστούν ένα γρήγορο καρδιοχτύπι μία φορά στο τόσο, ο Ντιτμερ υπογραμμίζει ότι τ’ άγρια ζώα είναι ήδη σε μεγάλο στρες όταν πρέπει να βρουν αρκετό φαγητό και ν΄αποφύγουν τους εχθρούς τους.
Πάνω σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το άγχος που τους φορτώνει η ανθρώπινη δραστηριότητα που συνεχίζει να μολύνει θόρυβο και όχι μόνο, την ελάχιστη φύση που έχει απομείνει.

Ένα είναι το σίγουρο πάντως, ότι κανείς δεν τολμά να πει ότι πρέπει να απαγορευτούν τα drones.

«Διαβάζοντας μερικά από τα σχόλια της αρκούδας στο video, φοβάμαι πως μερικοί δαιμονοποιούν τα drones» υποστηρίζει η Μαργκαρίτα Μουλέρο Παζμανι, λέκτορας στο πανεπιστήμιο Τζον Μουρ που ειδικεύεται στα ιπτάμενα οχήματα. «Θα ήταν λάθος. Δεν πρέπει να κατηγορούμε το εργαλείο επειδή δεν γίνεται ορθή χρήση του» προσθέτει.

Αντ’ αυτού, πρέπει να αναπτύξουμε καλές πρακτικές για επιστήμονες, χομπίστες και όλους βασικά, ώστε να εξασφαλίσουμε την προστασία τόσο των ζώων όσο και του ανθρώπου.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το 2016 η Μουλέρο Παζμάνι συστήνει στους χειριστές drone:

Ν’ αποφεύγουν να πετούν πάνω από τα κεφάλι των ζώων καθώς αυτό είναι το πιο απειλητικό γι αυτά. Ομοίως όλες οι πτήσεις θα πρέπει να είναι διακριτικές και σύντομες ενδεχομένως με μοντέλα τα οποία είναι μικρότερα και ηλεκτρικά που αφ’ ενός είναι πιο ήσυχα και «καθαρά» από τα μεγάλα βενζινοκίνητα.

Το ύψος της πτήσης επίσης είναι σημαντικό καθώς θα πρέπει πάντα διατηρείται η μεγαλύτερη δυνατή απόσταση κατά τη διάρκεια συλλογής στοιχείων για έρευνες.

Τέλος θα πρέπει να δίνεται προσοχή στο να αποφεύγονται τα είδη των υπό εξαφάνιση ζώων που μπορεί να είναι ακόμα περισσότερο ευάλωτα στην παρουσία των drone και μπορούν να δημιουργήσουν φόβους για ιπτάμενους εχθρούς, όπως επίσης και οποιουδήποτε είδους παρέμβαση σε ευαίσθητες εποχές για την ζωή τους, όπως π.χ. την περίοδο αναπαραγωγής.

«Είναι δίκοπο μαχαίρι» λέει η Ζιλμπερ. Από τη μία όταν λειτουργούν σωστά τα drones έχουμε την ευκαιρία να συνδέσουμε τον άνθρωπο περισσότερο με τη φύση κάτι που είναι σπουδαίας σημασίας για την συνέχεια όλων των ειδών του πλανήτη. Ο άνθρωπος πρέπει πάντα να θυμάται ότι τα ζώα έχουν επίσης την δική τους ζωή, ανάγκες και φόβους και «δεν χρειάζεται να παρεμβαίνουμε», καταλήγει η Ζιλμπερ.

Με πληροφορίες από National Geographic