Ο 20χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου Μακεδονία “εξολοθρευτής” των fake news

Ο 20χρονος φοιτητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Βαλεντίνος Τζέκας, έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα εξακρίβωσης των ψευδών ειδήσεων, της μάστιγας της εποχής που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Είναι ένα ξεχωριστό project από έναν Ξεχωριστό Άνθρωπο. Το περί ου ο λόγος FightHoax.com, όμως, δεν είναι το πρώτο ηλεκτρονικό project που στρέφει τα φώτα της επικαιρότητας πάνω του.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την ψηφιακή τεχνολογία; Ήταν θέμα συγκυριών, λογικής απόφασης ή εσωτερικής φωνής;

Από τη πρώτη μέρα που ο πατέρας μου έφερε στο σπίτι μας τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή, στην ηλικία των 8, ήμουν μαγεμένος. Πως το σίδερο, ο ηλεκτρισμός και γυαλί συνδυάζονται για να δημιουργηθούν όλα αυτά που βλέπω μπροστά μου; Ήταν μαγική στιγμή.

ksexwristos_valentinos_mesa

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε για να τα καταφέρετε;

Στα πρώτα μου επιχειρηματικά βήματα, στα 18 με το Near (μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης), μπορεί η εφαρμογή να είχε τους πρώτους 3 μήνες πάνω από 30.000 ενεργούς χρήστες, τα έξοδα όμως για τους servers ήταν εξωφρενικά υψηλά. Επομένως, για να κρατήσω ζωντανή την εφαρμογή έπρεπε, να τρώω συνεχώς μακαρόνια με ψωμί και έπρεπε να πουλήσω τα 3/4 του δωματίου μου με κάποια αξιαγάπητα αντικείμενα που είχα από μικρός, όπως η πρώτη μου ηλεκτρονική κονσόλα SNES.

Πλέον με το FightHoax, το να αφήσω τη σχολή μου και τους φίλους μου πίσω στη Θεσσαλονίκη και να μετακομίσω μόνιμα στην Αθήνα, ήταν ένα αρκετά μεγάλο βήμα που μπορούσε να γίνει. Το να ζεις από τα 20 με εντελώς δικά σου χρήματα είναι ίσως το πιο μεγάλο μου κατόρθωμα και ευχαριστώ πολλούς ανθρώπους για αυτό.

Πόσο μοναχικός είναι κάθε στόχος που επιτυγχάνεται πέρα από τα προγνωστικά και τα αναμενόμενα;

Για να πετύχεις σημαντικούς στόχους, πρέπει να περάσεις αρκετές ώρες μόνος σου. Η τριβή με το αντικείμενο σου πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη. Ανεξαρτήτως της ηλικίας και της εμπειρίας σου, δυστυχώς ο κόσμος δεν βλέπει και δεν ενδιαφέρεται για αυτά. Όλοι βλέπουν τα «πυροτεχνήματα», τις συνεντεύξεις και τις ανακοινώσεις.

Ποιο  θεωρείτε ότι είναι αυτό το συστατικό που προσδιορίζει  έναν ξεχωριστό άνθρωπο;

Οι στόχοι ζωής που έχει και οι πράξεις που έχει κάνει για να τους πετύχει.

ksexwristos_valentinos_mesa2

Ποιος είναι ο πιο μεγάλος στόχος σας για το μέλλον;

Να ζω στο εξωτερικό, σε ένα όμορφο σπίτι με μια έξυπνη γυναίκα και ένα σκύλο. Από την επαγγελματική μεριά, θα ήθελα η καινοτόμα εταιρεία μου να έχει επεκταθεί στην κατάλληλη χώρα, κρατώντας πάντα το Research & Development κομμάτι στην Ελλάδα.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να ξεχωρίσει στον τομέα του, να δημιουργήσει και να τα καταφέρει;

Εξερευνήστε τα όρια σας από πολύ μικρή ηλικία, κάντε πράγματα που σας φοβίζουν, σταματήστε τις δικαιολογίες και ετοιμαστείτε και αρκετές ώρες μοναξιάς.

Θέατρο ή κινηματογράφος; Διάβασμα ή σειρές στον υπολογιστή; Τι από όλα αυτά προτιμάτε και γιατί;

Όλα είναι όμορφα τη κατάλληλη στιγμή, επομένως δεν μπορώ να διαλέξω κάτι συγκεκριμένο.

Αγαπάτε την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό από ότι φαίνεται. Ισχύει το ίδιο με τη γαστρονομία και τη διατροφή;

Είμαι μεγάλος οπαδός της Βρετανικής, αλλά και της Μεσογειακής διατροφής. Η φέτα, το λάδι και οι ζωηρές σαλάτες είναι σίγουρα τα αγαπημένα μου στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής.

Πρώτο Θέμα