Οι ΗΠΑ γυρίζουν 50 χρόνια πίσω – Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομες τις αμβλώσεις

Το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε προηγούμενη απόφασή του, που χρονολογείται στο 1973, με την οποία δινόταν το δικαίωμα στις γυναίκες να αποφασίζουν διακοπή της κύησης

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την παλαιότερη ετυμηγορία του, την απόφαση Roe vs Wade από το 1973, η οποία επέτρεπε τις αμβλώσεις.

Η απόφαση, όπως σημειώνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αφαιρεί το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για την διακοπή της κύησης.

Το ζήτημα δίχαζε την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικανοί το είχαν θέσει στο κέντρο της πολιτικής τους, πιέζοντας με κάθε τρόπο για την άρση της απόφασης του 1973.

Στην πορεία η μία μετά την άλλη οι πολιτείες προσπάθησαν να βάλουν όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς, σταματώντας ένα βήμα πριν από την πλήρη απαγόρευση που ήταν αντισυνταγματική όσο ίσχυε η Roe vs Wade.

Η απόφαση του 1973, τότε με 7 υπέρ και 2 ψήφους κατά, κατοχύρωσε το δικαίωμα των γυναικών σε μια νόμιμη -και ιατρικά ασφαλή- διαδικασία. Στην πράξη καταργούσε τους νόμους αρκετών πολιτειών οι οποίες απαγόρευαν τις αμβλώσεις.

Το Δικαστήριο είχε αποφασίσει τότε δεν μπορεί να απαγορεύσει τις αμβλώσεις πριν από τις 28 εβδομάδες, οι οποίες ήταν τότε το όριο βιωσιμότητας (σήμερα, με τις προόδους της ιατρικής είναι λίγο νωρίτερα, στις 23 εβδομάδες).

Εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ δεν θα έχουν από εδώ και πέρα δικαίωμα να προχωρούν σε άμβλωση

Με απλά λόγια δεν θα έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν το ίδιο τους το σώμα. Η ιστορική απόφαση της υπόθεσης «Roe v Wade» ανατρέπεται μετά από σχεδόν 50 χρόνια.

Τουλάχιστον 25 πολιτείες είναι έτοιμες να θεσπίσουν νέους νόμους ή να ενεργοποιήσουν εκ νέου τον αδρανοποιημένο νόμο, ο οποίος θα καταστήσει παράνομη την πρόσβαση στην άμβλωση σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών με σύλληψη μετά από βιασμό ή αιμομιξία.

Οι περισσότερες από αυτές τις πολιτείες βρίσκονται στα νότια των ΗΠΑ, όπως το Τέξας, η Λουιζιάνα και ο Μισισιπής. Μάλιστα, αυτές αποτελούν τις τρεις από τις 13 πολιτείες που θα θέσουν σε ισχύ την απαγόρευση των αμβλώσεων ίσως και άμεσα ή το αργότερο τις επόμενες εβδομάδες.