Tροφές που καταπολεμούν την κόπωση και μας δίνουν ενέργεια όλη την ημέρα

Νιώθετε ξαφνικά να πέφτει η ενέργειά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κολλάτε εκεί που βρίσκεστε; Μπορεί να κάνετε πολύ σκληρή δουλειά και να καταβάλλετε πολλή προσπάθεια, αλλά ένας από τους λόγους για αυτό είναι οι λάθος επιλογές τροφίμων που κάνετε … Μπορείτε να προσθέσετε ενέργεια στην ενέργειά σας προσθέτοντας τροφές που αφομοιώνονται αργά χάρη στις άφθονες φυτικές ίνες που περιέχουν και να διατηρήστε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας σε ισορροπία. Θα σας παρουσιάσω 25 τροφές που καταπολεμούν την κόπωση και μας δίνουν ενέργεια όλη την ημέρα!

Μπανάνες

Οι μπανάνες μπορεί να είναι το καλύτερο γρήγορο σνακ για διαρκή ενέργεια. Είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, καλίου και βιταμίνης Β6, η οποία βοηθά στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειάς σας. Είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης της ζάχαρης που περιέχουν.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος περιέχουν καλά επίπεδα πρωτεΐνης, λιπαρών οξέων και βιταμινών Β. Επιπλέον, 1 μερίδα σολομού ή τόνου παρέχει την ποσότητα ωμέγα-3 και Β12 που χρειάζεστε καθημερινά. Μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή που προκαλεί κόπωση. Η βιταμίνη Β12 υποστηρίζει επίσης την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, επιτρέποντας την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα. Αυτό μειώνει την κούραση και αυξάνει την ενέργεια.

Καστανό ρύζι

Επειδή δεν είναι επεξεργασμένο το καστανό ρύζι, περιέχει λιγότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα από το λευκό ρύζι. Είναι επίσης πλούσιο σε μαγγάνιο, το οποίο παρέχει παραγωγή ενέργειας διασπώντας υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Δεδομένου ότι είναι ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, διατηρεί επίσης το σάκχαρο στο αίμα σε ισορροπία και αποτρέπει τις απότομες πτώσεις ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γλυκοπατάτα

Εκτός από νόστιμες, οι γλυκοπατάτες είναι μια θρεπτική πηγή ενέργειας. Χάρη στις φυτικές ίνες και την περιεκτικότητά της σε σύνθετους υδατάνθρακες, αφομοιώνεται αργά στο σώμα και δημιουργεί μια συνεχή ροή ενέργειας.

Καφές

Ο καφές αυξάνει την παραγωγή επινεφρίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει το σώμα και τον εγκέφαλο. Μπορείτε να αισθάνεστε πιο ενεργητικοί και συγκεντρωμένοι χάρη στην καφεΐνη, η οποία μπορεί να περάσει γρήγορα μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας στον εγκέφαλό σας και να τονώσει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αυγό

Τα αυγά είναι γεμάτα πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να δώσει στο σώμα μια διαρκή ενέργεια. Επιπλέον, η ουσία λευκίνη που βρίσκεται στα αυγά συμβάλλει στην καλύτερη χρήση της ζάχαρης από τα κύτταρα και στην παραγωγή ενέργειας. Όντας μια καλή πηγή βιταμινών Β, τα αυγά είναι επίσης ένας καλός καυστήρας λίπους.

Μήλο

Το μήλο, που περιέχει φυσική ζάχαρη και μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, είναι επίσης πολύ επιτυχημένο στο να δίνει ενέργεια. Επιπλέον, τα μήλα περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά επιβραδύνουν την πέψη των υδατανθράκων, επομένως απελευθερώνουν ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Νερό

Το να μην πίνετε αρκετό νερό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία επιβραδύνει τις σωματικές λειτουργίες και σας κάνει να αισθάνεστε νωθροί και κουρασμένοι. Ακόμα κι αν δεν διψάτε, μπορείτε να το προλάβετε πίνοντας νερό.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο από την κανονική ή τη σοκολάτα γάλακτος. Τα αντιοξειδωτικά στο κακάο έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η αύξηση της ροής του αίματος σε όλο το σώμα. Επιπλέον, η αύξηση της ροής του αίματος που προκαλείται από τα αντιοξειδωτικά του κακάο βοηθά στη μείωση της πνευματικής κόπωσης και στη βελτίωση της διάθεσης.

Γκότζι μπέρι

Το γκότζι μπέρι χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες για τα πολλά οφέλη του. Εκτός από το ότι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, αυτό το φρούτο είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών. Για το λόγο αυτό, επιβραδύνει την πέψη και παρέχει ελεγχόμενη χρήση ενέργειας.

Κινόα

Αυτή η υπερτροφή έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη παρά το γεγονός ότι είναι υψηλή σε υδατάνθρακες. Αυτό το καθιστά μια πολύ καλή πηγή ενέργειας. Είναι επίσης πλούσιο σε μαγγάνιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ.

Πλιγούρι βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης περιέχει βήτα γλυκάνη, μια διαλυτή ίνα που σχηματίζει ένα παχύρρευστο τζελ όταν συνδυάζεται με νερό. Αυτή η δομή που μοιάζει με ζελέ εμποδίζει το στομάχι να αδειάσει γρήγορα και καθυστερεί τη διέλευση της γλυκόζης στο αίμα.

Γιαούρτι

Οι υδατάνθρακες στο γιαούρτι είναι βασικά απλά σάκχαρα όπως η λακτόζη και η γαλακτόζη. Όταν αυτά τα σάκχαρα διασπώνται, παρέχουν έτοιμη προς χρήση ενέργεια. Επιπλέον, το γιαούρτι είναι γεμάτο με πρωτεΐνη, η οποία επιβραδύνει την πέψη των υδατανθράκων, επιβραδύνοντας έτσι τη διέλευση του σακχάρου στο αίμα.

Χούμους

Τα ρεβίθια στο χούμους είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών που το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει για να παράγει ενέργεια. Επίσης, το ταχίνι στο χούμους περιέχει υγιή λίπη. Αυτά τα συστατικά επιβραδύνουν επίσης την απορρόφηση των υδατανθράκων.

Φακές

Οι φακές μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο ενέργειάς σας συνεισφέροντας στα αποθέματά σας σε φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Οι φακές, ως μια εξαιρετική και φθηνή πηγή πρωτεΐνης, βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας των κυττάρων και στη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών για την παραγωγή ενέργειας, χάρη σε αυτά τα μέταλλα.

Αβοκάντο

Τα υγιή λίπη που περιέχονται στο αβοκάντο μπορούν να αποθηκευτούν στον οργανισμό και να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας. Θεωρούμενο ως «υπερτροφή», το αβοκάντο είναι επίσης μια καλή πηγή υδατανθράκων.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C. Η βιταμίνη C, η οποία είναι αποτελεσματική στο αντιοξειδωτικό στρες, βοηθά επίσης στην ανακούφιση από την κούραση. Αναφέρεται ότι το πορτοκάλι καταπραΰνει τη μυϊκή κόπωση αυξάνοντας τη σωματική απόδοση.

Φράουλες

Οι φράουλες, που περιέχουν βιταμίνη C, βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών, καθώς και στην καταπολέμηση της κούρασης χάρη στα αντιοξειδωτικά τους.

Σπόροι

Οι σπόροι όπως οι σπόροι chia, οι σπόροι λιναριού και οι σπόροι κολοκύθας μπορούν επίσης να ενισχύσουν τα επίπεδα ενέργειας σας. Αυτοί οι σπόροι περιέχουν γενικά υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων φυτικής προέλευσης. Τα ωμέγα-3 είναι επίσης πολύ αποτελεσματικά στις φλεγμονές και την κόπωση. Οι φυτικές ίνες στους σπόρους διατηρούν επίσης την ενέργειά σας δυναμική επιβραδύνοντας την πέψη των θρεπτικών συστατικών.

Φασόλια

Τα μαύρα φασόλια και τα μαυρομάτικα είναι τα πιο γνωστά για την ενέργεια. Αυτά τα φασόλια είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, σιδήρου και μαγνησίου για κάθε κύτταρο του σώματος που εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας. Δεδομένου ότι αφομοιώνεται αργά, διατηρεί επίσης το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σε ισορροπία.

Ξηροί καρποί

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, των καρυδιών και των κάσιους, είναι πλούσιοι σε θερμίδες και πλούσιοι σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και υγιή λίπη. Τα καρύδια, ειδικότερα, είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας και να βοηθήσουν στην προστασία από φλεγμονές και αντιοξειδωτικά.

Ποπ κορν

Το ποπ κορν, το οποίο είναι ανάλατο και χωρίς λάδι, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Αυτό το καθιστά μία τροφή χαμηλή σε θερμίδες και υγιεινή πηγή ενέργειας.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες A, C, E και K. Είναι επίσης γεμάτα με φολικό οξύ, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών και σιδήρου για να αναπληρώσετε τα αποθέματά σας. Αυξάνουν επίσης το σχηματισμό μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο βοηθά στη διαστολή των φλεβών σας για άνετη ροή αίματος.

Παντζάρια

Τα νιτρικά άλατα, τα οποία βρίσκονται σε υψηλές ποσότητες στο χυμό των παντζαριών, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας και παρέχουν περισσότερη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι αθλητές λαμβάνουν υποστήριξη από τα παντζάρια για να αυξήσουν την ενέργειά τους.

Πράσινο τσάι

Όπως και ο καφές, το πράσινο τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, η οποία μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειάς σας. Η L-θεανίνη παρέχει μια πιο ομαλή ώθηση ενέργειας ανακουφίζοντας τις επιπτώσεις της καφεΐνης όπως το άγχος και ο τρόμος. Επιπλέον, το πράσινο τσάι μειώνει επίσης την κούραση αυξάνοντας τη διάσπαση των λιπών και την απελευθέρωση της ορμόνης νορεπινεφρίνης. Βοηθά στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής.