Μια από τις πρώτες γυναίκες μηχανικούς τιμά η Google με το σημερινό της doodle

Elisa Leonida Zamfirescu: H Google τιμά με Doodle μία από τις πρώτες γυναίκες μηχανικούς, την Elisa Leonida Zamfirescu, που γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 131 χρόνια.

Η Elisa Leonida Zamfirescu γεννήθηκε στην περιοχή Galati της Ρουμαίας, στις 10 Νοεμβρίου 1887. Ο πατέρας της ήταν στρατιωτικός και η μητέρα της κόρη Γάλλου μηχανικό. Είχε έναν ανδελφό τον Dimitrie Leonida.

Elisa Leonida Zamfirescu: Δεν έγινε δεκτή στο Πολυτεχνείο λόγω φύλου

Λόγω των προκαταλήψεων της εποχής απορρίφθηκε από τη Σχολή Γεφυρών και Δρόμων στο Βουκουρέστι. Όμως το 1909 έγινε δεκτή στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνολογίας στο Βερολίνο. Από εκεί αποφοίτησε το 1912, με πτυχίο μηχανικής.

Λέγεται πως η Elisa ήταν η πρώτη γυναίκα μηχανικός στον κόσμο, παρόλο που η Ιρλανδή, Alice Perry, αποφοίτησε έξι χρόνια πριν, το 1906.
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε μέλος του Ερυθρού Σταυρού. Μετά τον πόλεμο, η Elisa Leonida Zamfirescu επέστρεψε στο Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Elisa Leonida Zamfirescu: Αφοσίωση και πρωτοπορία

Ως χημικός μηχανικός, η Zamfirescu πήρε μέρος στην έρευνα της Ρουμανίας για ορυκτούς πόρους και διεξήγαγε σημαντικές μελέτες, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη νέων πόρων για τον άνθρακα, σχιστόλιθο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρώμιο, βωξίτη, κ.ά.

Καθημερινά εργαζόταν πάρα πολλές ώρες επάνω στο αντικείμενό της με πάθος και αφοσίωση, ενώ οι δημοσιεύσεις της άνοιξαν δρόμο για νέες μεθόδους και τεχνικές ανάλυσης του ορυκτού πλούτου.

Ο δρόμος όπου η Elisa Leonida Zamfirescu έζησε στο Βουκουρέστι, πήρε το όνομά της το 1993, δηλαδή 20 χρόνια μετά το θάνατό της (25 Νοεμβρίου 1973).

Ακόμη, το 1997 καθιερώθηκε ένα βραβείο, το «Premiul Elisa Leonida-Zamfirescu», από τη ρουμανική Εθνική Οργάνωση Γυναικών, η οποία τιμά τις γυναίκες για την εργασία τους επάνω στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Η Elisa Leonida Zamfirescu ήταν η πρώτη γυναίκα που προσχώρησε στη ρουμανική Ένωση Μηχανικών.

Επίσης, ως πρόεδρος της Ειρηνευτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου που είχε ιδρύσει, συμμετείχε στην Επιτροπή Αφοπλισμού του Λονδίνου στο Lancaster House

Tο Doodle της Google για την Elisa Leonida Zamfirescu: