Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια στις διακοπές

Μια ψυχολόγος μάς βοηθάει να κατανοήσουμε τους λόγους που αρκετά ζευγάρια χωρίζουν το διάστημα των διακοπών.

Οι περισσότεροι από εμάς θα τρέμαμε στην ιδέα να χωρίσουμε πριν ή –ακόμα χειρότερα– στη διάρκεια των διακοπών, όπως έχει συμβεί σε ουκ ολίγα ζευγάρια. Ποιοι είναι οι λόγοι που αρκετοί άνθρωποι χωρίζουν το διάστημα κοντά στις διακοπές;

Καταρχάς θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στις διακοπές οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και συχνά πιεστικές, όσον αφορά τις σχέσεις μας: Η συνεχής τριβή, η έλλειψη προσωπικού χρόνου, το στρες, η κούραση, η επιβεβλημένη συνεχής συγκατοίκηση, αλλά και η υποχρέωση να συναποφασίζουμε και να σχεδιάζουμε την καθημερινότητά μας μαζί με τον σύντροφό μας, είναι κάποιες από αυτές, που συχνά οδηγούν τα ζευγάρια στον χωρισμό.

Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό κάποιο ζευγάρι που έχει προβλήματα, να τα δει να μεγεθύνονται στη διάρκεια των διακοπών. Ίσως σκεφτούμε πως αν κάνουμε χωριστές διακοπές με τον σύντροφό μας, είναι πιθανό να μας λείψει και να ανανεωθεί η σχέση μας. Τι θα συμβεί όμως αν συνειδητοποιήσουμε ότι περνάμε καλύτερα μόνοι μας, ότι δεν μας έλειψε; Κι αν γνωρίσουμε κάποιο πρόσωπο που μας κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον στο διάστημα που είμαστε χωριστά;

4 περιπτώσεις καλοκαιρινών χωρισμών

– Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η Αιμιλία πάντα δυσανασχετούσε με το γεγονός ότι ο Γιάννης ήταν εξαιρετικά τσιγκούνης. «Δεν πειράζει, καλό είναι να είναι λίγο σφιχτός ο άντρας. Είσαι κι εσύ σπάταλη», της έλεγαν συχνά οι φίλες και η οικογένειά της. Όμως η Αιμιλία ήξερε ότι δεν ήταν απλά οικονόμος, αλλά τσιγκούνης. Του είχε εκφράσει πολλές φορές τη δυσαρέσκειά της γι’ αυτό κι εκείνος της είχε υποσχεθεί ότι θα προσπαθούσε να το περιορίσει.

Σε εκείνες τις καλοκαιρινές διακοπές είχε για άλλη μία φορά αναγκαστεί να του πει ψέματα σχετικά με το πόσο έκανε το ξενοδοχείο που είχε κλείσει, πληρώνοντάς το μόνη της, αλλά ήλπιζε ότι θα αποζημιωνόταν από την έκπληξη που της είχε ετοιμάσει για τα γενέθλιά της. Άλλωστε, ο Γιάννης ήταν τρυφερός μαζί της και την αγαπούσε – ή τουλάχιστον έτσι έλεγε.

Η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγην όταν την πήρα τηλέφωνο το πρωί μετά τα γενέθλιά της και μου είπε ότι βρισκόταν στο πλοίο της επιστροφής από την Αμοργό, απ’ όπου έφυγε νωρίς το πρωί, πριν προλάβει να ξυπνήσει ο Γιάννης, αφήνοντάς του ένα σημείωμα ότι χωρίζουν. Μου εξήγησε ότι το προηγούμενο βράδυ, όταν ήρθε η ώρα για τον λογαριασμό, ο Γιάννης είπε ότι είχε ξεχάσει την κάρτα του στο ξενοδοχείο – αλήθεια ή ψέματα, κανείς δεν ξέρει. Έτσι, αναγκάστηκε πάλι να πληρώσει η Αιμιλία κι αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και την έκανε να βάλει τέλος στη σχέση τους.

– Το στρίψιμο του μαχαιριού στην πληγή

Ήταν 13 Αυγούστου, όταν της ανακοίνωσε από το τηλέφωνο ότι ήθελε να χωρίσουν. Το σχέδιο ήταν ότι την επόμενη ημέρα το πρωί θα περνούσε να την πάρει με το αυτοκίνητο από το σπίτι της για να πάνε διακοπές. Επιπλέον, μετά από δύο ημέρες, τον 15αύγουστο, η Δέσποινα είχε τη γιορτή της. Ο Σπύρος διάλεξε να τη χωρίσει στην αρχή των διακοπών τους, που συνέπιπτε με τη γιορτή της, γιατί ήθελε να την πληγώσει. Τουλάχιστον έτσι πίστεψε η Δέσποινα.

Ο Σπύρος δεν είχε ξεπεράσει το γεγονός ότι η Δέσποινα του είχε ζητήσει να χωρίσουν πριν 6 μήνες, επειδή πίστευε ότι ήταν ερωτευμένη με εκείνον τον καινούργιο συνάδελφο. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι αυτό δεν ίσχυε και γύρισε στον Σπύρο, εκείνος τη συγχώρησε –τουλάχιστον έτσι είπε–, τα ξαναβρήκαν, η ζωή και η σχέση τους συνεχίστηκαν κανονικά, αλλό ο Σπύρος προφανώς δεν ξέχασε. Δεν μπορούσε να συνεχίσει τη σχέση τους, γιατί δεν μπορούσε να την ξαναεμπιστευτεί, και οι επικείμενες διακοπές τον έκαναν να το δει πιο ξεκάθαρα, έτσι της είπε.

– Ε, όχι και να χαλάσουμε τις διακοπές μας

Η Ιωάννα και ο Κώστας πήγαν διακοπές με τις δύο κόρες τους στη Σύρο, όπως κάθε χρόνο, και πέρασαν συμπαθητικά, όπως κάθε χρόνο – τουλάχιστον τα κορίτσια ευχαριστήθηκαν που είδαν τους φίλους τους, έκαναν τα μπάνια τους, διασκέδασαν… Όταν γύρισαν στην Αθήνα ο Κώστας είπε στην Ιωάννα ότι είχε μία άλλη σχέση εδώ και κάποιους μήνες και ότι ήθελε να χωρίσουν, δεν μπορούσε όμως να της το πει νωρίτερα για να μην πληγώσει τα παιδιά και τους χαλάσει τις διακοπές. Έκανε καλά ο Κώστας ή όχι; Προστάτεψε τα παιδιά του από ένα επιπρόσθετο τραύμα που θα συνέδεε τον χωρισμό με τις διακοπές; Έτσι θεώρησε.

– Εξαιτίας της πεθεράς

Η Παναγιώτα με τον άντρα της τον Θανάση και τα παιδιά τους περνάνε πάντα ένα διάστημα των οικογενειακών τους διακοπών στο πατρικό σπίτι του Θανάση, στην Ηλεία. Η Παναγιώτα έχει πει πολλές φορές στον Θανάση ότι δεν θέλει να κάνει διακοπές στο σπίτι της πεθεράς της, αλλά πώς αλλιώς θα δει κι εκείνος τους γονείς του; Πώς αλλιώς θα μπορέσουν τα παιδιά να δεθούν με τους παππούδες τους, αφού η οικογένεια ζει στην Αθήνα; Τα προβλήματα ξεκινάνε συνήθως από τα σχόλια της γιαγιάς για την ανατροφή, τη διατροφή ή το ντύσιμο των παιδιών, τις σπόντες που πετάει στη νύφη της σε σχέση με το πόσο σπάταλη είναι, το πώς μαγειρεύει, πώς φροντίζει το σπίτι της, ή ακόμα και από τον αποκλεισμό της Παναγιώτας από οτιδήποτε έχει να κάνει με την πατρική οικογένεια του Θανάση.

Δεν την πειράζει τόσο η συμπεριφορά της πεθεράς της, όσο το ότι ο άντρας της δεν την υπερασπίζεται. Φέτος, το πιο πιθανό είναι ότι θα του ζητήσει και διαζύγιο, αφού αυτός θα επιμείνει να μετακομίσουν στην Ηλεία ώστε να είναι κοντά στους γονείς του που μεγαλώνουν και έχουν ανάγκη το παιδί τους.

Η γνώμη της Δρ. Ναταλίας Κουτρούλη, ψυχολόγου με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική

Δεν είναι καθόλου σπάνιο αυτή η τελευταία σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι και οδηγεί σε χωρισμό να προκύπτει σε περιόδους διακοπών, που τα συναισθήματα βρίσκονται σε μεγαλύτερη ένταση και οι προσδοκίες είναι αυξημένες. Που περνάμε περισσότερο καιρό με τον/τη σύντροφό μας, που υπάρχει περισσότερη τριβή, κούραση και στρες (ανάλογα με το είδος των διακοπών). Όλες οι παραπάνω συνθήκες αυξάνουν τις πιθανότητες να βλέπουμε όλα τα χαρακτηριστικά του άλλου σε μεγέθυνση και, όταν αυτά δεν μας αρέσουν, μας ενοχλούν ή μας εκνευρίζουν, κάποια στιγμή να νιώθουμε ότι έχουμε φτάσει στα όριά μας.

Στην πραγματικότητα τα ζευγάρια χωρίζουν όταν τουλάχιστον ένας από τους δύο έχει συνειδητοποιήσει τις ανυπέρβλητες δυσκολίες της σχέσης. Οι δυσκολίες αυτές είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν την περίοδο γύρω από τις διακοπές, καθώς η οργάνωση και η πραγματοποίηση αυτών μπορεί να επιφέρει συγκρούσεις. Οι επιλογές του προγραμματισμού των διακοπών, καθώς και ο κοινός χρόνος με όλες τις αποφάσεις που καλείται να πάρει το ζευγάρι τις ημέρες των διακοπών και τους αναγκαίους συμβιβασμούς, συχνά αποτελούν παράγοντα πρόκλησης άγχους που φέρνει στην επιφάνεια τα βαθύτερα προβλήματα μιας σχέσης.

Συνεπώς, οι διαφορές στις πεποιθήσεις, τις προτιμήσεις και την ιδιοσυγκρασία, τα όποια επικοινωνιακά ελλείματα ή σεξουαλικά προβλήματα υπάρχουν ανάμεσα στο ζευγάρι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδηγούν στον χωρισμό. Ενώ οι αστοχίες ή ατυχίες κατά τη διάρκεια των διακοπών αποτελούν κατά βάση τις αφορμές που προκαλούν την ένταση και αναδεικνύουν τα ουσιαστικά ζητήματα της σχέσης.

Σε κάθε περίπτωση, αν μια σχέση έχει κάνει τον κύκλο της και οι προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων έχουν εξαντληθεί άνευ αποτελέσματος, τότε ο χωρισμός δεν είναι απλά αναπόφευκτος, αλλά επιθυμητός και απαραίτητος. Άλλωστε, μόνο ένα τέλος μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα αρχή ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών.

ow