Η άγρια πανίδα της Καστοριάς στο στόχαστρο δηλητηριασμένων δολωμάτων

Δύο ακόμη ζώα στην Καστοριά θύματα δηλητηριασμένων δολωμάτων

Η Ιόλη, το πρώτο στην Ελλάδα ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί στην ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων, εντόπισε σε κοντινή απόσταση υπολείμματα αγριογούρουνου

Miα αλεπού και ένα τσοπανόσκυλο στο Κωσταράζι Καστοριάς είναι τα νέα θύματα της θανάτωσης ζώων με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα στην ελληνική ύπαιθρο.

Η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, εντόπισε τα νεκρά ζώα σε επιτόπια έρευνα στην περιοχή, μετά από κλήση της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.

Η Ιόλη, το πρώτο στην Ελλάδα ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί στην ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων, εντόπισε σε κοντινή απόσταση υπολείμματα αγριογούρουνου, που ήταν το δόλωμα.

Στην περιοχή δραστηριοποιείται καθημερινά και εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο ένα ζευγάρι χρυσαετών, ένα από τα πιο εμβληματικά και απειλούμενα αρπακτικά της χώρας, καθώς τρέφεται εν δυνάμει με νεκρά ζώα.

«Η διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων, εκτός από το ότι αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωση της άγριας πανίδας και των αρπακτικών πουλιών της Ελλάδας, προκαλεί επίσης οικονομικές απώλειες στους χρήστες γης, όπως τους κτηνοτρόφους που χάνουν τα σκυλιά εργασίας τους, αφήνοντας χωρίς προστασία τα κοπάδια τους και ταυτόχρονα συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η χειρίστρια της Ομάδας Ανίχνευσης, Βικτόρια Σαράβια.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, τόνισε πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό δηλητηρίασης, αφού υπάρχουν κτηνοτρόφοι που χάνουν τα σκυλιά τους σε ετήσια βάση.

Όπως ανέφερε στο «Έθνος» η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, υπεύθυνη περιβαλλοντικής πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η χρήση δολωμάτων γίνεται συνήθως από κτηνοτρόφους για να προστατεύσουν τα ζώα τους από επιθέσεις σαρκοφάγων, αγρότες για να προστατεύσουν καλλιέργειες από ασβούς και αγριογούρουνα. Επίσης, έχουν καταγραφεί περιστατικά που οφείλονται σε συγκρούσεις μεταξύ χρηστών γης ή αντιδικίες μεταξύ κυνηγών και κτηνοτρόφων.

«Υπάρχουν διάφοροι τύποι δηλητηριασμένων δολωμάτων, με τα συνηθέστερα να είναι ένα κομμάτι κρέας, κόκκαλο ή λίπος ή ακόμα και ένα ολόκληρο κουφάρι ζώου, ανάλογα με τα ζώα-στόχους. Τα δηλητήρια που χρησιμοποιούνται, επίσης, ποικίλουν και περιλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος χημικών ουσιών (συνήθως προϊόντα φυτοπροστασίας), όπως τα οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα, τα χλωριωμένα εντομοκτόνα και οι καρβαμιδικοί εστέρες. Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται και δολώματα κυανιούχου άλατος, τα οποία είναι επενδυμένα με παραφίνη και είναι εξαιρετικά επικίνδυνα», ανέφερε η κυρία Ντεμίρη.

ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε επίσης:

Περιστατικό δηλητηρίασης τεσσάρων τσοπανόσκυλων στην περιοχή του Κωσταραζίου Καστοριάς