Στο 100% η κάλυψη ζημιών σε αγρότες για ζημιές από άγρια ζώα

Η Επιτροπή αποφάσισε να παράσχει πλήρως τη δυνατότητα στους γεωργούς να λάβουν πλήρη αποζημίωση για ζημίες που προκλήθηκαν από προστατευόμενα ζώα, όπως οι λύκοι. Οι επενδύσεις που θα κάνουν οι αγρότες για την αποτροπή τέτοιων ζημιών, όπως η κατασκευή ηλεκτρικών περιφράξεων ή η απόκτηση σκύλων φύλαξης, θα επιστραφούν επίσης πλήρως.

Η απόφαση αποσκοπεί στην αύξηση της στήριξης των γεωργών σε περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλα σαρκοφάγα ζώα.

Η επιτυχία της πολιτικής διατήρησης της ΕΕ εξαρτάται εν μέρει από την αποτελεσματική διαχείριση των συγκρούσεων που συνδέονται με τη διατήρηση των προστατευόμενων ζώων. Η στήριξη για την επίλυση των συγκρούσεων που σχετίζονται με τη διατήρηση των προστατευόμενων ζώων μπορεί να χορηγηθεί από τα ταμεία της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους (κρατικές ενισχύσεις).

Οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που εφαρμόζονται στις αποζημιώσεις για ζημίες που προκαλούνται από προστατευόμενα ζώα καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό και δασικό τομέα και στις αγροτικές περιοχές 2014-2020.

Μέχρι στιγμής μόνο το 80% των επενδύσεων θα μπορούσε να επιστραφεί μέσω κρατικών ενισχύσεων. Η εν λόγω απόφαση τροποποιεί τις κατευθυντήριες γραμμές για να φέρει το ποσοστό αυτό στο 100%. Θα επιτρέπεται επίσης στα κράτη μέλη να επιστρέφουν το 100% των αποκαλούμενων έμμεσων δαπανών, όπως το κτηνιατρικό κόστος που προκύπτει από τη θεραπεία των τραυματισμένων ζώων και το κόστος εργασίας που σχετίζεται με την αναζήτηση αγνοουμένων ζώων μετά από επίθεση προστατευόμενου ζώου.

agronews.gr