Σε ποια ηλικία είναι πιθανότερο ένας άντρας να απατήσει

Η απιστία είναι ένα κοινό αγκάθι σε πολλές μακροχρόνιες σχέσεις και μπορεί να συμβεί ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες – κυριολεκτικά – χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν τις πληγώνει σε βάθος, απειλώντας ακόμα και να τις διαλύσει. Υπάρχει μάλιστα μια ηλικία στην οποία είναι πιθανότερο ένας άντρας να απατήσει τη σύντροφό του, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016.

Οι ερευνητές, συγκεκριμένα, από πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια εξέτασαν στοιχεία των αντρικών προφίλ σε ιστοσελίδα γνωριμιών που απευθύνεται σε παντρεμένους και ανακάλυψαν ότι η πιο «κρίσιμη» ηλικία είναι τα 39 και γενικά η τελευταία χρονιά μιας δεκαετίας της ζωής μας.

Απιστία: Πώς εξηγείται

Οι επιστήμονες Adam L. Alter και Hal E. Hershfield ανέλυσαν τα προφίλ εκατομμυρίων «άπιστων» αντρών για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι  ανάμεσά τους «υπάρχουν 18% περισσότεροι σε ηλικίες που τελειώνουν σε 9». Όπως υποθέτουν, η συμπεριφορά τους, αν δεν είναι συστηματική, μπορεί να σχετίζεται με μια κρίση της μέσης ηλικίας, που τους ωθεί να αναζητήσουν το νόημα της ζωής τους – κάποιους, σε εξωσυζυγικές σχέσεις.

Μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος, αν και όχι ο πιο θεμιτός σίγουρα, να τραβήξουν την προσοχή της συντρόφου τους, σύμφωνα με τους ειδικούς: «Η έρευνά μας δείχνει ότι κάποιοι απατούν για να αποσπάσουν την προσοχή του/της παρτενέρ. Αν εκείνος/εκείνη είναι υπερβολικά απορροφημένος στη δουλειά ή μη διαθέσιμος, απατώντας τον/τη είναι σαν να λένε: “Αν με αγαπάς, πρόσεξέ με!”».

Φυσικά, υπάρχει πάντα και η εκδικητική απιστία, στην οποία ο ένας σύντροφος προσπαθεί να πάρει το αίμα του πίσω για κάποιο παλαιότερο περιστατικό μοιχείας από την άλλη πλευρά.