Αρκούδες και… αρκουδολόγοι μας δουλεύουν όλους… ψιλό γαζί…

Νάρκωσαν και μετέφεραν αρκούδα στο Γράμμο, αλλά αυτή γύρισε στην Καστοριά….

Διαχείριση της άγριας ζωής για γέλια και για κλάματα ή όταν οι αρκούδες κοροϊδεύουν τους ειδικούς αρκουδολόγους, που τους πληρώνουμε, όχι για να μας διασκεδάσουν όπως οι παλιοί αρκουδιάρηδες στα πανηγύρια, αλλά για να μας σώσουν από τις αρκούδες.

Μια τεράστια αρσενική αρκούδα, κολυμπούσε στη λίμνη της Καστοριάς και έμπαινε στον αστικό ιστό χωρίς να φοβάται δρόμους και αυτοκίνητα. Όταν άλλαξε, με υπόδειξη των ειδικών και κατόπιν μελετών, η χάραξη της Εγνατίας επειδή θα τρόμαζαν οι αρκούδες στα βουνά. Όταν ακυρώνονται φράγματα υδροηλεκτρικά στα ποτάμια επειδή οι λίμνες που θα δημιουργηθούν τις εμποδίζουν στις μετακινήσεις τους. Να γελάει ή να κλαίει κανείς;

Στα βουνά την μετέφεραν την αρκούδα της Καστοριάς οι ειδικοί μετά από μια μεγαλειώδη επιχείρηση που προβλήθηκε δεόντως ως μεγάλη επιτυχία.

«Η καλύτερη μέθοδος για τη διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού ήταν η σύλληψη, ραδιοσήμανση και επανένταξη της αρκούδας σε απομακρυσμένο δασικό περιβάλλον του ορεινού όγκου του Γράμμου» (Απομάκρυνση αρκούδας από την Καστοριά) έκριναν οι ειδικοί. Δεν υπολόγισαν μάλλον σωστά την απόσταση , στις Άλπεις έπρεπε να την μεταφέρουν που είναι ακόμη πιο απομακρυσμένο δασικό περιβάλλον. Η Αλβανία κοντά είναι , άσε που δεν χρειάζεται ούτε διαβατήριο η αρκουδίτσα για να περάσει το Γράμμο.

Μάλλον δεν άρεσε στον αρκούδα το ορεινό και δασικό περιβάλλον του Γράμμου και προτιμά τη βόλτα στο αστικό ιστό. Ίσως νοστάλγησε τις θηλυκές αρκουδίτσες με τα τρία αρκουδάκια που βολτάρουν στην πόλη (αρκούδα με τρία μικρά) και αποφάσισε να γυρίσει πίσω. Τόσα χιλιόμετρα με τα πόδια όμως είναι στα όρια της κακοποίησης του ζώου και κάποιος θα έπρεπε να το φροντίσει το θέμα της μετακίνησης από τον Γράμμο στην Καστοριά.

Την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν τα νέα επεισόδια, το αρκούδα travel νούμερο 2, αφού ο αρκούδος κολυμβητής εμφανίστηκε ήδη στα όρια της πόλης και παίρνει το μπάνιο του στον ποταμό Αλιάκμονα, για την ώρα. Αναμένονται οι επεξηγήσεις των ειδικών στις ταξιδιωτικές μεταφορές ζώντων ζώων. Να τις μεταφράσουν όμως και στα αρκουδίστικα, μήπως και πεθάνει από τα γέλια ο αρκούδος και γλυτώσουμε το κόστος του νέου ταξιδιού. Εκτός και αν είναι συνενοημένοι αρκούδες και αρκουδολόγοι και μας δουλεύουν όλους ψιλό γαζί.

Αν δεν υπήρχε κίνδυνος για τους ανθρώπους, στην περιοχή που εμφανίστηκε υπάρχουν και χώροι που παίζουν μικρά παιδιά, θα ήταν μια υπέροχη καλοκαιρινή κωμωδία, σε συνέχειες, το αρκούδα travel. Ούτε ο Ευτύχης τόσα ταξίδια δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει με επιτυχία.

Δυστυχώς το θέμα αρχίζει πλέον να γίνεται πολύ επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή και δεν σηκώνει παιχνίδια και κωμωδίες . Οι ευθύνες του κράτους για την προστασία των πολιτών δεν μπορεί να εναποτίθενται στα χέρια «ειδικών» που παίζουν με τις αρκουδίτσες τους. Αν χαθεί η ζωή ενός παιδιού, ο αρκούδος έχει δοκιμάσει ήδη κρέας από ελάφια στην περιοχή, ποιος άραγε θα ευθύνεται;

Και πόσες πρέπει να γίνουν οι αρκούδες του αστικού ιστού, για να είναι βιώσιμη η συνύπαρξη; Πάνω από δέκα;

Μόνο ο Θεός μπορεί πλέον να μας φυλάει από τους ειδικούς και από τα άγρια θηρία . Ούτε από τις αρκούδες μπορεί να γλυτώσουμε, ούτε από τους ειδικούς με τις δικές μας δυνάμεις.

ihunt