Τι τρώμε με τέτοια ζέστη; – Ο ειδικός απαντά

Να μια απορία που έχουμε όλοι το καλοκαίρι. Κι όσο κι αν θέλουμε να ζούμε μόνο με καρπούζι και χωριάτικη, πρέπει να διατηρήσουμε την ισορροπία στη διατροφή μας και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας κατευθύνει ώστε να τρώμε σωστά και να αντιμετωπίζουμε τη ζέστη.

Η ζέστη, είναι αλήθεια, μας μειώνει την όρεξη ή μας επηρεάζει στο πώς χωνεύουμε ό,τι τρώμε. Το προφανές, λοιπόν, είναι με τον καύσωνα να προτιμήσουμε πιο ελαφριά γεύματα κι όχι ένα βαρύ μαγειρευτό ή πίτσα και σουβλάκια. Γι’ αυτό και άλλωστε συστήνεται η μεταφορά του κύριου γεύματος από το μεσημέρι αργότερα, προς το βράδυ, με προσοχή, βέβαια, στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, προτεραιότητα δώστε σε αυτά που έχουν πλούσιο περιεχόμενο σε υγρασία, δηλαδή τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.

Τρόφιμα όπως οι φακές, τα φασόλια, οι μπανάνες και τα σταφύλια βοηθούν στην απορρόφηση νερού από το σώμα, οπότε βελτιώνουν τη διαδικασία ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος.

Τα σκούρα, πράσινα λαχανικά, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο βοηθούν τη θερμορύθμιση, στέλνοντας νευρικά σήματα μεταξύ περιφέρειας και εγκεφάλου.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε ότι έχουμε πολύ μεγάλες ανάγκες σε νερό, περίπου 10 ποτήρια την ημέρα, ακόμα κι αν δεν διψάμε!

clickatlife