Ακυρώνεται ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις – Ποιοι γλιτώνουν τις περικοπές

Ανακούφιση για περίπου 1 εκ. συνταξιούχους αποτελεί η έγκριση από τους Ευρωπαίους εταίρους να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις από 1/1/2019. Έτσι η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει μετά το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου ακύρωση των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.

Με βάση τον Νόμο 4472 θα μειωνόταν η «προσωπική διαφορά» τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες καταβάλλονταν κατά τη 12η Μαΐου 2016. Η μείωση αυτή θα αφορούσε και τις καταβαλλόμενες κατά την παραπάνω ημερομηνία συντάξεις χηρείας. H «προσωπική διαφορά» προκύπτει από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Ο επανυπολογισμός θα αφορούσε τις κύριες συντάξεις οι οποίες καταβάλλονταν ή τις είχαν αιτηθεί ασφαλισμένοι κατά τη 12η Μαΐου 2016. Με τον όρο «προσωπική διαφορά» νοείται η διαφορά μεταξύ επανυπολογισθείσας και καταβαλλόμενης σύνταξης. Αν αυτή η διαφορά είναι αρνητική – δηλαδή αν η επανυπολογισθείσα σύνταξη είναι χαμηλότερη από την καταβαλλομένη –, τότε θα κοβόταν η σύνταξη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτοί που θίγονταν από τη συγκεκριμένη διάταξη κυμαίνονταν από 600.000 έως 1,1 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι θα έχαναν από 5 ευρώ μηνιαίως έως ακόμη και 350 ευρώ κάθε μήνα.

Ποιες συντάξεις δεν θα μειωθούν

Έτσι αυτοί που δεν θα δουν τελικά να μειώνεται η σύνταξη τους είναι οι:

-Συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ.
-Συνταξιούχοι του ΙΚΑ που είχαν πολλά έτη ασφάλισης αλλά και υψηλό συντάξιμο μισθό.
-Δημόσιοι υπάλληλοι της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης οι οποίοι είχαν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερα από 30 έτη.
-Συνταξιούχοι του πρώην ΕΤΑΑ (νομικοί-μηχανικοί-υγειονομικοί).
-Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ και τραπεζών που είχαν συνταξιοδοτηθεί με βάση τις αποδοχές του τελευταίου μήνα.
-Διπλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν υψηλά ποσά από δύο ή παραπάνω Ταμεία.
-Χαμηλοσυνταξιούχοι, αφού δεν υπήρχε καμία αναφορά στην προστασία τους καθώς αν υπήρχαν προσωπικές διαφορές θα περικόπτονταν και αυτές οι συντάξεις.