Πρόωρα μωρά που άλλαξαν τον κόσμο

Η 17η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη σε όλα εκείνα τα μωράκια που βιάστηκαν να γνωρίσουν τον κόσμο. Κάποια από αυτά άλλαξαν τον κόσμο!

Πρόωρη θεωρείται μια κύηση που ολοκληρώνεται πριν από την 37η εβδομάδα με τις αιτίες να είναι πολλές (υψηλή πίεση ή ηλικία της μητέρας, προεκλαμψία, ανεπάρκεια πλακούντα κλπ.). Εξ αιτίας της απότομης απομάκρυνσής τους από το προστατευτικό περιβάλλον της μήτρας τα πρόωρα μωρά κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν στο μέλλον προβλήματα σωματικής, ψυχικής ή πνευματικής υγείας.

Αυτό βέβαια δεν είναι ο κανόνας καθώς υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα ανθρώπων που μπορεί να γεννήθηκαν πρόωρα αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε τελικά να διαπρέψουν στις Τέχνες, την Πολιτική και τις Επιστήμες.


Albert Einstein: Ποιο θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα πρόωρου μωρού που άλλαξε τον κόσμο από τον ίδιο τον Albert Einstein;! Η μητέρα του αρχικά ανησυχούσε που το κεφάλι του μωρού της ήταν περίεργο και ασυνήθιστα μεγάλο τελικά όμως ο μικρός Albert, που άρχισε να αναπτύσσεται με κανονικούς ρυθμούς μετά την ηλικία των εννέα, διατύπωσε μερικές από τις επιστημονικές θεωρίες που άλλαξαν την ιστορία του κόσμου για πάντα!

Mark Twain: Βιαστικός πολύ γεννήθηκε 2 μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο ζυγίζοντας κάτι λίγο παραπάνω από 2 κιλά για να γίνει τελικά ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικάνους μυθιστοριογράφους.

Napoleon Bonaparte: Γεννήθηκε πρόωρα το 1769 αλλά το μικρό του ύψος δεν τον εμπόδισε από το να γράψει το όνομά του στην Ιστορία ως μια στρατιωτική ιδιοφυία.

Sir Sidney Poitier: Ο Πουατιέ γεννήθηκε δυο μήνες πρόωρα κι οι ελπίδες επιβίωσης του βρέφους ήταν ελάχιστες. Είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός που κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Α’ ρόλου.


Stevie Wonder: Γεννήθηκε έξι εβδομάδες πρόωρα με μια ασυνήθιστη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων στο πίσω μέρος των ματιών του που το αποτέλεσμά της- σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες- ήταν να μείνει για πάντα τυφλός. Υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο σε ηλικία 11 ετών. Το 2008, το περιοδικό Billboard εξέδωσε μια λίστα των 100 Μεγαλύτερων Καλλιτεχνών Όλων των Εποχών για να γιορτάσει τα πενήντα χρόνια έκδοσης της αμερικανικής εκδοχής του περιοδικού, με τον εκείνον να βρίσκεται στο νούμερο πέντε!

mothersblog.gr