Κόλπα για να κάνεις οικονομία στο σούπερ μάρκετ

Με τις τιμές του σούπερ μάρκετ στα ύψη, ψάξαμε και βρήκαμε κόλπα και μυστικά για να ξοδεύεις όσο το δυνατόν λιγότερα.

Τα βασικά τα ξέρεις: Δεν πηγαίνουμε ποτέ στο σούπερ μάρκετ πριν φάμε (το γουργουρητό στο στομάχι είναι πολύ κακός σύμβουλος), κάνουμε πάντα λίστα με όσα χρειαζόμαστε και προσπαθούμε να μην παρεκκλίνουμε από αυτήν, παίρνουμε καλάθι και όχι καρότσι που δίνει την ψευδή εντύπωση ότι είναι μονίμως μισοάδειο. Υπάρχουν όμως και μερικά ακόμα πιο ψαγμένα κόλπα για να κάνεις οικονομία στο σούπερ μάρκετ.

Πέρνα πρώτα από τη μαναβική

Φρούτα και λαχανικά είναι το τελευταίο πράγμα που μας έχει απομείνει να μην κοστίζει πανάκριβα στα σούπερ μάρκετ, οπότε αν είναι να παρεκκλίνεις από τη λίστα σου καλύτερα να πάρεις μερικές έξτρα ντομάτες, παρά σαλαμάκια και τυράκια. Τα προϊόντα της μαναβικής, εκτός του να πιάνουν χώρο στο καλάθι σου που αλλιώς μπορεί να γέμιζε με παρασπονδίες, σε βάζουν και στη λογική του «τρέφομαι υγιεινά» οπότε εκεί που συγχαίρεις τον εαυτό σου γι’ αυτό είναι πιο δύσκολο να υποκύψεις σε ανθυγιεινούς (και ακριβούς) πειρασμούς παρακάτω.

Κοίτα χαμηλά

Το έχεις σίγουρα ξαναδιαβάσει κάπου, αλλά κακό δεν κάνει να το θυμίσουμε: Στα μεσαία ράφια, αυτά που βρίσκονται στο ύψος των ματιών, μπαίνουν τα δημοφιλέστερα προϊόντα, που κοστίζουν ακριβότερα. Οπότε, όταν βρίσκεσαι πχ μπροστά από τις σάλτσες, ρίξε μια ματιά και στο κάτω κάτω ράφι, αυτό που είναι πιο κοντά στο πάτωμα –θα βρεις φτηνότερες επιλογές, που μεγάλη διαφορά σε γεύση πιθανότατα δεν θα έχουν.

Είσαι μακαρονάς;

Προφανώς, όλοι είμαστε. Πες μας όμως με το χέρι στην καρδιά: Τρως ποτέ μακαρόνια σκέτα; Αν η απάντηση είναι όχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράζεις τα ακριβότερα μακαρόνια –αυτά στο μεσαίο ράφι δηλαδή. Οι σάλτσες, οι κιμάδες, τα τυριά και ό,τι άλλο βάζεις εξαφανίζουν την γεύση του ζυμαρικού, σε σημείο που και επαγγελματίας γευσιγνώστης θα δυσκολευτεί να ξεχωρίσει την διάσημη ιταλική μάρκα από την ετικέτα του σούπερ μάρκετ σου.

Μην αλλάζεις τακτικά σούπερ μάρκετ

Απροσδόκητο, ξέρουμε, αλλά κοίτα πώς έχει το πράγμα: Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να θαμπωνόμαστε από το καινούριο, και σε ένα σούπερ μάρκετ που δεν πηγαίνεις συχνά θα αναγκαστείς να περάσεις και από τον διάδρομο με τις σοκολάτες για να φτάσεις στον τόνο που ψάχνεις. Μείνε σε ένα, άντε το πολύ δύο, σούπερ μάρκετ που σε βολεύουν, και που τα ξέρεις αρκετά καλά ώστε να μην μπαίνεις στον πειρασμό να δοκιμάσεις το τάδε προϊόν απλώς και μόνο επειδή δεν το ‘χεις ξαναδεί.

Απόφυγε εντελώς ορισμένους διαδρόμους

Αν ψωνίζεις μόνο από ένα συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ, ξέρεις πού θα βρεις τι, επομένως μπορείς να αποφύγεις να περάσεις από τους διαδρόμους που θα σε βάλουν σε πειρασμό –διαβόητοι για το έργο τούτο είναι συγκεκριμένα οι διάδρομοι με τα κρασιά, και αυτοί με τις σοκολάτες/ μπισκότα/ κρουασανάκια.

Κάνε σωστό προγραμματισμό

Που σημαίνει πρωτίστως, κοίτα τις ημερομηνίες λήξης. Αυτά τα γιαούρτια που είναι προσφορά τρία συν ένα δώρο, δεν θα προλάβεις να τα φας αν λήγουν σε τρεις μέρες. Στον αντίποδα, τις μέρες που βρίσκεις ένα συν ένα δώρο στα σαμπουάν, αξίζει να πάρεις τέσσερα αντί για δύο –καθότι το σαμπουάν δεν λήγει, όπως όλοι ξέρουμε.

Είσαι τύπος γκουρμές;

Καταλαβαίνουμε την ανάγκη μια φορά στο τόσο να δοκιμάζεις κάτι καινούριο, και ειδικά τα deli προϊόντα στα τυριά και τα αλλαντικά είναι μεγάλος πειρασμός –και μπορούν να εκτινάξουν το μπάτζετ σου με τις τιμές τους. Την επόμενη φορά που θα σου δώσουν να δοκιμάσεις ένα τυράκι που θα σε ενθουσιάσει, αντί να πεις «βάλε λίγο κι απ’ αυτό», αντικατάστησε καλύτερα το τυρί που παίρνεις συνήθως. Έτσι και θα ικανοποιήσεις την διάθεσή σου για νέες γεύσεις, και θα κάνεις μικρότερη ζημιά στον πρϋπολογισμό σου, ο οποίος θα έχει επιβαρυνθεί μόνο με την διαφορά, αντί για ένα έξτρα προϊόν.

Μην υπερβάλλεις με τις ποσότητες

Αν δεν έχεις σούπερ μάρκετ σε απόσταση περπατήματος, είναι μεγάλος πειρασμός να πάρεις πχ ένα κιλό ντομάτες αντί για τις δύο που θες για την αποψινή σαλάτα, ή μια οικογενειακή συσκευασία οποιουδήποτε προϊόντος επειδή είναι -50% σε σχέση με την κανονική. Πιθανότατα όμως ξέρεις πολύ καλά ότι πολύ από το φαγητό μας καταλήγει στα σκουπίδια, κι αυτό δεν είναι επιβαρυντικό μόνο για τον πλανήτη, είναι και για την τσέπη σου. Κάνε την θυσία να πηγαίνεις σούπερ μάρκετ συχνότερα, για να παίρνεις μόνο τα πράγματα που χρειάζεσαι –και που δεν θα χαλάσουν πριν προλάβεις να τα φας.

Προγραμμάτισε τις μαγειρικές σου

Αν δεν έχεις αρκετό χρόνο, ή αρκετή διάθεση, να ακολουθήσεις την παραπάνω συμβουλή, μπορείς εναλλακτικά να κάνεις ένα εβδομαδιαίο πλάνο γευμάτων και να διαλέγεις τις συνταγές που θα φτιάξεις με βάση τα υλικά που έχουν κοινά μεταξύ τους. Έτσι, μπορείς να πάρεις πχ ένα ολόκληρο κοτόπουλο που θα ζητήσεις να σου κόψουν στα τέσσερα, και να κάνεις το μισό στον φούρνο και το άλλο μισό μια εξωτική συνταγή με μπαχάρια στο τηγάνι. Αποθηκεύεις στην κατάψυξη και τρως και την επόμενη εβδομάδα. Ή παίζεις με διαφορετικά συνοδευτικά –την μία μέρα πουρέ πατάτας, την άλλη μακαρονοσαλάτα με σως πέστο.

Μην πηγαίνεις με παρέα

Και σίγουρα, ό,τι και να κάνεις, μην παίρνεις μαζί σου πιτσιρίκια, που όλο και κάτι θα τους γυαλίσει και θα σε τραβολογήσουν να το πάρεις. Καταλαβαίνουμε ότι κανείς δεν θέλει να είναι μίζερος στην καθημερινότητά του, αλλά το σούπερ μάρκετ προς ώρας (μέχρι να ξαναπέσουν οι τιμές) δεν είναι φίλος σου, απόφυγε να το βλέπεις σαν διασκέδαση. Δες το σαν αποστολή: Είσαι κομάντο, στόχος σου είναι να μπεις, να πάρεις μόνο ό,τι έχεις γράψει στη λίστα, και να βγεις έχοντας ξοδέψει όσο λιγότερα γίνεται. Το να σαχλαμαρίσεις με το έτερό σου ήμισυ, ασ’ το για το σπίτι.