Χούγκα (Hygge): ο δανέζικος τρόπος για να ζεις καλά

Χούγκα. Το δανέζικο μυστικό για να ζεις καλά, που ευτυχώς έπαψε να είναι μυστικό. Τι ακριβώς είναι το Hygge; Είναι το τσάι με κανέλα με νότες γαρίφαλου που μοσχοβολά; Είναι τα ξύλα που τρίζουν στο τζάκι; Είναι η κουβέρτα από βελούδο, που χαϊδεύει τα κουρασμένα σου πόδια; Χούγκα λέγεται οτιδήποτε από την «τέχνη της δημιουργίας οικειότητας», τη «ζεστασιά της ψυχής» ως την απόλαυση που νιώθεις από την παρουσία ευχάριστων πραγμάτων. Είναι μια κούπα ζεστό κακάο υπό το φως των κεριών.

Κεριά! Η λέξη κλειδί. Αν ρωτήσει κάποιος τους Δανούς με τι συνδέουν περισσότερο το Χούγκα, το 85% θα αναφέρει τα κεριά. Η λέξη σπαστικός στα δανέζικα είναι lyseslukker, που κυριολεκτικά σημαίνει «αυτός που σβήνει τα κεριά». Το πιο άμεσο και γρήγορο Χούγκα είναι να ανάψετε κεριά. Οι Δανοί ανάβουν παντού κεριά. Όχι μόνο στο καθιστικό, αλλά ακόμα και στις σχολικές αίθουσες. Κάθε Δανός καίει περίπου έξι κιλά κεριών τον χρόνο και καταναλώνει περίπου τρία κιλά μπέικον ετησίως. Και οι glamazones του χειμώνα ετοιμάζονται να κάψουν πολλά-πολλά κεριά.

Οι Δανοί δεν ανάβουν ντε και καλά αρωματικά κεριά, ή ό,τι να ’ναι από κερί. Επιλέγουν οργανικά και φυσικά προϊόντα. Και πάντα το παράθυρο ελαφρώς ανοιχτό, μια χαραμάδα. Για να δημιουργήσεις συνθήκες χούγκα καλό είναι να φτιάξεις τη φωλίτσα σου, στο δωμάτιό σου ή κοντά στο παράθυρο. Επίσης, θα επιλέξεις φωτισμό τεχνητό, χαμηλό με καταπραϋντικές δέσμες φωτός. Φως. Γλυκό, σωστό φως. Ευ ζην. Η λέξη «Hygge» προέρχεται από μια νορβηγική λέξη, που σημαίνει ευημερία.

Και η ευημερία έχει τον δεκάλογό της.

• Χούγκακρογκ: Γωνίτσα.
• Τζάκι: Παρά πολύ χούγκα κατάσταση, αλλά η τζακίλα ή καπνιά ή αιθάλη που υπερίπταται της πόλης δεν είναι καθόλου Χούγκα. Αν βρίσκεστε σε συνθήκες όπου μπορείτε να ανάψετε άνετα το τζάκι ή την ξυλόσομπα.
• Κεριά: Χωρίς κεριά δεν έχουμε Χούγκα.
• Ξύλινα αντικείμενα: Το ξύλο μάς κάνει να νιώθουμε πιο κοντά στη φύση. Είναι απλό και φυσικό όπως η έννοια του Χούγκα.
 Φύση: Το ξύλο δεν είναι αρκετό… Βασικά, αρκεί να σκεφτείτε: πώς θα επίπλωνε ένα καθιστικό ένας Βίκινγκ σκίουρος;
• Βιβλία: Ένα διάλειμμα με ένα βιβλίο είναι θεμελιώδες στοιχείο της έννοιας του Χούγκα.
• Κεραμικά: Μια ωραία τσαγιέρα, ένα βάζο στο τραπέζι, η αγαπημένη κούπα – όλα αυτά είναι πολύ Χούγκαλίγκε, ιδίως αν είναι της δανέζικης φίρμας Kähler με τα υπέροχα κεραμικά.
• Να σκέφτεστε με την αφή:  Ένα Χούγκαλιγκε εσωτερικό σπιτιού δεν έχει να κάνει μόνο με την όψη των πραγμάτων, αλλά με την αίσθησή τους.
 Βίντατζ: Μια παλιά λάμπα, ένα τραπέζι ή μια καρέκλα Κομμάτια που είναι κάτι παραπάνω από τις υλικές τους ιδιότητες, έχουν μια συναισθηματική αξία και μια ιστορία πίσω τους.
• Κουβέρτες και μαξιλάρια: Απαραίτητα για το Χούγκα, γιατί αυτό είναι που δίνει στον κουρασμένο και αγχωμένο ενήλικα τη δυνατότητα να κάνει ένα διάλειμμα. Χαλαρώστε. Έστω και για λίγο. Σημασία έχει να βρίσκετε την ευτυχία στις μικρές χαρές και όλα θα πάνε καλά.

Για όλους όσοι θέλουν Χούγκα εδώ και τώρα, το κουτί έκτακτης ανάγκης Hygge: κεριά, σοκολάτα, αγαπημένο βιβλίο και τσάι, αγαπημένη ταινία, μαρμελάδα, ωραίο ζευγάρι μάλλινες κάλτσες, ζεστό πουλόβερ, κουβέρτα, σημειωματάριο, χαρτί και μολύβι, μουσική, φωτογραφικό άλμπουμ.

Κοντοζυγώνει ο Δεκέμβριος και τα Χριστούγεννα είναι η απόλυτη περίοδος του Χούγκα. Χούγκα είναι ακόμα και η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού…