Το σεξ γυμνάζει όσο το τζόκινγκ

Ποιες είναι οι φυσικές απαιτήσεις της σεξουαλικής δραστηριότητας; Τελικά πόσες θερμίδες καίμε κατά τη διάρκεια του σεξ; Απάντηση στα μεγάλα ερωτήματα επιδιώκουν να δώσουν ισπανοί ερευνητές.

Οι περισσότεροι μπορεί να μην θεωρούμε το σεξ είδος άσκησης, αλλά συστηματική ανασκόπηση ισπανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Αλμερία υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα. Μάλιστα, το κατατάσσουν στην ίδια περίπου κατηγορία με το χαλαρό τζόκινγκ, το χαλαρό κολύμπι ή τη στατική κωπηλασία.

Στην ανασκόπηση, που περιελάμβανε 18 μελέτες δημοσιευμένες μεταξύ 1956 και 2020, συμμετείχαν συνολικά 349 άτομα που καλούνταν κάθε φορά να έρθουν σε ερωτική επαφή ή σε προσομοίωσή της, δοκιμάζοντας διαφορετικές στάσεις. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, οι επιστήμονες αξιολογούσαν τη σωματική προσπάθεια που κατέβαλαν τα υποκείμενα, μετρώντας τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, την κατανάλωση οξυγόνου και το στρες που δέχονταν διάφοροι μύες και αρθρώσεις.

Πώς αντιδρά το σώμα στη διάρκεια του σεξ

Ο κύριος συγγραφέας της παραπάνω μελέτης, José Oliva-Lozano, και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι μέσοι καρδιακοί παλμοί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής κυμαίνονταν μεταξύ 90-130 παλμών/ λεπτό, φτάνοντας στη φάση του οργασμού τους 170 παλμούς/ λεπτό.

Σύμφωνα με τον Oliva-Lozano, κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής συνεύρεσης καίμε περίπου 100 θερμίδες, τιμή που ποικίλλει, καθώς ο μέσος χρόνος δραστηριότητας διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι.

Υπάρχει ιδανική διάρκεια;

Μία από τις μελέτες που αναφέρονται τακτικά όσον αφορά τη χρονική διάρκεια της ερωτικής επαφής είναι αυτή σε 500 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τη στιγμή της διείσδυσης μέχρι την ανδρική εκσπερμάτιση, ο χρόνος κυμαινόταν από 33 δευτερόλεπτα έως 44 λεπτά, με μέση διάρκεια τα 5,4 λεπτά.

Επίσης, έρευνα βασισμένη σε στοιχεία που παρείχαν σεξουαλικοί θεραπευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά κατέταξε τη μέση διάρκεια του σεξ σε κατηγορίες: η επαφή που διαρκούσε λιγότερο από 3 λεπτά δικαιολογούσε κάποια κλινική ανησυχία, ενώ από την άλλη, τα 3-7 λεπτά θεωρούνταν «επαρκή» και τα 7-13 λεπτά «επιθυμητά».

Ωστόσο, μελέτη του 2020 στο The Journal of Sexual Medicine, που αξιολόγησε σε ετεροφυλόφιλες γυναίκες το διάστημα μέχρι τον οργασμό, διαπίστωσε ότι ο μέσος χρόνος ήταν 13,41 λεπτά. Αυτό υποδηλώνει ότι οι θεραπευτές που συμμετείχαν στην παραπάνω δημοσκόπηση θα θεωρούσαν το συγκεκριμένο διάστημα μεγάλο.

Τι συμβαίνει με τους τραυματισμούς;

Το σεξ έχει αποδεδειγμένα οφέλη στην υγεία μας. Όμως, όπως κάθε είδους σωματική δραστηριότητα, έτσι και η σεξουαλική, μπορεί να προκαλέσει κάποιους τραυματισμούς. Η κάμψη και η έκταση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης από την επαναλαμβανόμενη κίνηση εμπρός-πίσω φάνηκε να ασκεί τη μεγαλύτερη πίεση στο σώμα, αναφέρει η ισπανική ομάδα. Μάλιστα, η πίεση στη σπονδυλική στήλη ήταν μεγαλύτερη κατά την «ιεραποστολική στάση», ιδιαίτερα για το άτομο που βρισκόταν από πάνω. Από την άλλη, το λεγόμενο «Doggy-style» φάνηκε να είναι η καλύτερη θέση για να ελαχιστοποιηθεί η πίεση, κυρίως στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Τραυματισμοί στους ώμους μπορεί, επίσης, να συμβούν σε θέσεις που ο ένας από τους συντρόφους στηρίζεται στην άρθρωση αυτή.

ow