Χασισοφυτεία-μαμούθ μέσα σε μοναστήρι – Είχαν κρεμάσει ακόμη και κομποσκοίνια

Ένα ολόκληρο οχυρό είχε στηθεί στις παρυφές της Ιεράς Μονής Σαββαθιανών και είχε μετατραπεί σε εργοτάξιο καλλιέργειας και επεξεργασίας κάνναβης – Ένας τόνος χασίς θα έπεφτε στην αγορά

Μια τεράστια χασισοφυτεία εντόπισαν οι αρχές του Ηρακλείου και μάλιστα δίπλα σε μοναστήρι. Οι Άγνωστοι είχαν καταφέρει να φτιάξουν μια φυτεία χασίς κάτω από τη μύτη των μοναχών και μέσα στον περίβολο της Ιεράς Μονής Σαββαθιανών.

Σύμφωνα με τη neakriti.gr ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας και η Δίωξη Ναρκωτικών στο Ηράκλειο εντόπισαν τη χασισοφυτεία και «άλωσαν» ένα πραγματικό οχυρό, που είχε στηθεί στις παρυφές του μοναστηριού και είχε μετατραπεί σε μονάδα καλλιέργειας και επεξεργασίας κανναβιού. Μάλιστα, η χασισοφυτεία θα «έβγαζε» πάνω από έναν τόνο χασίς.

Οι δράστες εικάζεται ότι πέρασαν και ως προσκυνητές και μέσα από το μοναστήρι για να βεβαιωθούν ότι παρόλο που ήταν σε «αναπνοή» από τις εγκαταστάσεις, η φυτεία παρέμενε αθέατη.

Δεν δίστασαν, δε, να κρεμάσουν ακόμα και κομποσκοίνια πάνω στα δενδρύλλια.

Πως έκρυψαν την τεράστια χασισοφυτεία

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έκοψαν τα συρματοπλέγματα στην περίφραξη του μοναστηριού και πέρασαν στην πυκνή ρεματιά που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις εγκαταστάσεις. Ισοπέδωσαν δύο εκτάσεις κόβοντας δέντρα και θάμνους για να εγκαταστήσουν τις δύο φυτείες, δημιουργώντας ένα πραγματικό οχυρό και ένα δίκτυο με τούνελ ανάμεσα στην βλάστηση, το οποίο συνέδεσε τα δύο επίπεδα, το χώρο του παρατηρητηρίου και τις εξόδους διαφυγής, που είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν.

Είχαν δημιουργήσει λιμνοδεξαμενή για το πότισμα των 1.152 δενδρυλλίων. Στην κάτω πλευρά είχε εγκατασταθεί το στρατηγείο, ο χώρος όπου έμειναν οι καλλιεργητές της φυτείας. Ετοίμαζαν εκεί φαγητό, ενώ ακριβώς δίπλα σε στεγασμένο χώρο ξέραιναν την κάνναβη, την οποία φρουρούσαν. Στο σημείο βρέθηκαν σακιά με 27 κιλά χασίς έτοιμο για πώληση.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Η συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, σε περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης, του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε σε εξαιρετικά δύσκολη δασική περιοχή, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου φυτεία σε δύο επίπεδα με συνολικά 1.152 δενδρύλλια κάνναβης που καλλιεργούνταν επιμελώς ευρισκόμενα στο στάδιο της ανάπτυξης έως δυόμιση 2,5 μέτρα, τα οποία αφού εκριζώθηκαν στη συνέχεια κατασχέθηκαν.

Επίσης, πλησίον της φυτείας εντοπίσθηκε ειδικά διαμορφωμένος χώρος χρησιμοποιούμενος ως αποξηραντήριο όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 27,5 κιλά κάνναβης.

Στο χώρο των φυτειών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος πειστηρίων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου.