Πώς μπορούμε να κάνουμε eco-friendly διατροφή

Tι σημαίνει eco-friendly διατροφή και γιατί είναι απαραίτητο να την υιοθετήσουμε; Οι ειδικοί του nutriproject απαντούν.

Η αλλαγή της διατροφής μας προς ένα πιο πράσινο μοντέλο γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη επιτακτική ανάγκη και οι λόγοι είναι πολλοί.

Η κλιματική αλλαγή, η μείωση της ποικιλότητας και η διαρκής αύξηση του παγκόσμιου ανθρώπινου πληθυσμού αποτελούν την σύγχρονη πραγματικότητα, η οποία προβληματίζει ολοένα και περισσότερο κόσμο και καθιστούν τη στροφή προς τα εκεί μονόδρομο.

Το σημαντικό, όμως, είναι ότι μπορούμε να περιορίσουμε την καταστροφή του πλανήτη και να βοηθήσουμε τα οικοσύστημα. Είχατε σκεφτεί ποτέ ότι η υγεία του σώματός σας συνδέεται άμεσα με την υγεία του πλανήτη και ότι με τις διατροφικές σας συνήθειες και επιλογές μπορείτε να συνεισφέρετε σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος;

Για να μειώσετε το δικό σας οικολογικό αποτύπωμα:

  • Περιορίστε την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, κυρίως το μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, αλλά και τα πουλερικά και άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.
  • Εστιάστε τη διατροφή σας στην κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων, προϊόντων ολικής άλεσης και ξηρών καρπών.
  • Επιλέξτε προϊόντα του τόπου σας ή που έρχονται από κοντινές περιοχές και αποφύγετε τα εισαγόμενα.
  • Καταναλώστε εποχιακά φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε τα προϊόντα θερμοκηπίου.
  • Ψωνίστε το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά σας από μικρούς παραγωγούς και όχι από το σούπερ μάρκετ.
  • Περιορίστε την σπατάλη πλαστικού και την κατανάλωση φοινικέλαιου, αποφεύγοντας τα τυποποιημένα τρόφιμα. Έτσι, όχι μόνο θα μειώσετε την χρήση πλαστικού, αλλά και θα επωφεληθείτε από τη μείωση της πρόσληψης φοινικελαίου που υπάρχει στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα.
  • Μειώστε την αγορά φαγητού απ’έξω, καθώς και το ντελίβερι.
  • Προγραμματίστε τα γεύματά σας στον ελεύθερο χρόνο σας.
  • Μαγειρέψτε στο σπίτι και αποθηκεύστε το φαγητό σας σε μερίδες στο ψυγείο και στην κατάψυξη και τα σνακ σας σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία.
  • Δείξτε σεβασμό στο φαγητό σας:

-Ψωνίστε και καταναλώστε συνειδητά την τροφή σας
-Πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ, φτιάξτε μια λίστα με τα πράγματα που χρειάζεστε και περιοριστείτε στην αγορά αυτών και μόνο
-Αγοράστε τις ποσότητες τροφίμων που γνωρίζετε ότι θα καταναλώσετε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να μην χαλάσουν
-Αποφύγετε τις υπερβολές στην αγορά του φαγητού, ώστε να μένει φρέσκο και να αξιοποιείται και να μην καταλήγει χαλασμένο στον κάδο σκουπιδιών σας
-Γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα, πειραματιστείτε με νέες συνταγές αξιοποιώντας τα υπολείμματα φαγητού. Θυμηθείτε, τίποτα δεν πάει χαμένο!

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω μια eco-friendly διατροφή είναι πολύ εύκολη στη προσαρμογή μας στη καθημερινότητα μας.

nutriproject