Παράταση για τον προσωπικό γιατρό – Πότε ξεκινούν τα ραντεβού

Οι πολίτες μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr με τους κωδικούς τους στο TAXIS και το ΑΜΚΑ τους.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη πραγματοποίησεις των ραντεβού για όσους πολίτες έχουν κάνει την εγγραφή τους στον προσωπικό γιατρό, αρχής γενομένης από 1η Οκτωβρίου.

Ωστόσο, δεδομένης της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών δόθηκε παράταση για την είσοδο των πολιτών στο σύστημα μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου, όταν και το υπουργείο υγείας αναμένεται να προσθέσει περίπου 300-400 νέες ειδικότητες ιδιωτών γιατρών.

Επομένως στις περιοχές που έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων των προσωπικών γιατρών όπως στην Αττική οι πολίτες δύνανται να περιμένουν έως την υπογραφή των νέων συμβάσεων με γιατρούς που θα διασφαλίσει την επάρκεια γιατρών στο σύστημα και την ευκολότερη επιλογή τους από τους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο υγείας έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες.

Πώς να κάνετε την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό

Οι πολίτες μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr με τους κωδικούς τους στο TAXIS και το ΑΜΚΑ τους. Εάν δεν έχουν πρόσβαση μπορούν να πάνε σε κάποια δομή υγείας ή φαρμακείο με το δελτίο ταυτότητας και το ΑΜΚΑ ΤΟΥΣ.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να απευθυνθεί στον προσωπικό γιατρό του προκειμένου να του συνταγογραφηθούν δωρεάν εξετάσεις, να λάβει οδηγίες και παραπεμπτικά για εξετάσεις ή νοσηλεία, εφόσον χρειαστεί.

Μέχρι στιγμής καλύπτεται το 70% της χώρας, καθώς έχουν δηλωθεί στο σύστημα 3.245 γιατροί, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια για αύξηση της συμμετοχής. Από αυτούς οι 1.150 είναι ιδιώτες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα κάλυψης εντοπίζεται στην Αττική και τα νησιά, ενώ την ίδια στιγμή οι ιδιώτες γιατροί δείχνουν απρόθυμοι να ενταχθούν στο σύστημα και το υπουργείο Υγείας εξετάζει μία σειρά από κίνητρα για να τους παρακινήσει.
Ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού είναι μία δωρεάν παροχή σε όλους τους πολίτες οι οποίοι για πρώτη φορά θα έχουν Σύμβουλο Υγείας για θέματα αγωγής υγείας, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και καθοδήγησης τους σε σοβαρά προβλήματα υγείας».