Οι αλλαγές των όρων σύνδεσης των ΑΠΕ αφήνουν εκτός Καστοριά και Γρεβενά

Με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ.ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/84014/7123/2022 ΦΕΚ 4333/Β/12-8-2022 που εκδόθηκε εντός της καλοκαιρινής ραστώνης, καθορίζεται το πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης (ΟΠΣ) για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.).

Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, έρχεται να ανατρέψει τα πάντα σε σχέση με το ποιοι τελικά θα πάρουν όρους σύνδεσης και είναι προφανές πως οι αλλαγές των όρων σύνδεσης    ( καταργείται η σειρά προτεραιότητας),  έγιναν προκειμένου να συνδέονται μόνο οι κολλητοί  και τα μεγάλα συμφέροντα και όχι οι σοβαρές επενδύσεις  που έχουν σειρά με βάση την ημερομηνία ωρίμανσης  ούτε τα μικρά και μεσαία έργα που θα ενίσχυαν και τον ενεργειακό πλουραλισμό.

Εκτός από την γενικότερη αυτή κατάσταση που τινάζει στον αέρα επενδύσεις εκατομμυρίων, που ξεκίνησαν τον προγραμματισμό και την επένδυση με άλλους όρους και τώρα αποκλείονται, υπάρχει και ένα  επιμέρους θέμα που έχει σχέση με τον αποκλεισμό των Γρεβενών, για άλλη μια φορά, από την δυνατότητα ανάπτυξης ενεργειακών κοινοτήτων, με έργα μάλιστα που είχαν πλήρη ωριμότητα.

Αντιγράφω από την Υπουργική Απόφαση τις συγκεκριμένες υποπεριπτώσεις.

ΥΠΟΟΜΑΔΑ Γ2.

Γ2. Εξαιρούμενοι Σταθμοί οι οποίοι πρόκειται να εγκατασταθούν αποκλειστικά εντός των ορίων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας, για τους οποίους έχουν υποβληθεί ή υποβάλλονται μέχρι και την 10.12.2022 κοινά αιτήματα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης, και οι οποίοι σταθμοί αναπτύσσονται αποκλειστικά από Ενεργειακές κοινότητες του ν. 4513/2018 με συνολική ισχύ κοινού αιτήματος μεγαλύτερη από 100MW.

Ειδικοί Όροι και Προϋποθέσεις:

1.Μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης: 400 MW εγκατεστημένης ισχύος.

2.Απόκλιση Ισχύος: 20%.

ΥΠΟΟΜΑΔΑ Γ4.

Γ4. Εξαιρούμενοι Σταθμοί οι οποίοι πρόκειται να εγκατασταθούν αποκλειστικά εντός των ορίων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας, για τους οποίους έχουν υποβληθεί ή υποβάλλονται μέχρι και την 10.12.2022 κοινά αιτήματα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης, με συνολική ισχύ κοινού αιτήματος μεγαλύτερη από 100 MW. Οι σταθμοί που περιλαμβάνονται στο κοινό αίτημα αναπτύσσονται από τουλάχιστον 70 διαφορετικά νομικά ή φυσικά πρόσωπα.

Ειδικοί Όροι και Προϋποθέσεις:

1.Μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης: 200 MW εγκατεστημένης ισχύος.

2.Απόκλιση Ισχύος: 20%.

ΥΠΟΟΜΑΔΑ Γ5.

Γ5. Εξαιρούμενοι Σταθμοί οι οποίοι πρόκειται να εγκατασταθούν αποκλειστικά εντός των ορίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και της Περιφέρειας Σερρών

ΥΠΟΟΜΑΔΑ Γ6.

Γ6. Εξαιρούμενοι Σταθμοί οι οποίοι πρόκειται να εγκατασταθούν αποκλειστικά μέσα στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Ηπείρου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας

Δυστυχώς για άλλη μια φορά αγνοείται η Περιφερειακή μας ενότητα όπως και αυτή της Καστοριάς.  Από την Δυτική Μακεδονία μόνο Κοζάνη και Φλώρινα, ενώ προκρίνεται το σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οι ΠΕ Σερρών, Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας.

Αλήθεια με ποια κριτήρια?

Γιατί τέτοια απαξίωση για τον τόπο μας?

Γιατί μονίμως τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις?

Τελικά ποιοι αποφασίζουν για μας?

Άμεσα οι Θεσμικοί και Κυβερνητικοί φορείς της ΠΕ Γρεβενών όπως και η ηγεσία της Περιφέρειας ΔΜ πρέπει να προτείνουν και να επιβάλουν μια τροπολογία η οποία θα συμπεριλαμβάνει στις παραπάνω υποομάδες και την ΠΕ Γρεβενών.

Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια φθίνουσα περίοδο που αν δεν ανακοπεί άμεσα οι συνέπειες για τον τόπο μας θα είναι οδυνηρές. Το είδαμε με την πρόσφατη απογραφή, το βλέπουμε  κάθε μέρα γύρω μας.

Η όποια ολιγωρία από εδώ και πέρα θα είναι εγκληματική.

Γιώργος Καλαμάρας

Γεωπόνος ΑΠΘ

vetonews