Έρευνα: Πάρε σκύλο αν θες να ζήσεις περισσότερο και να γίνεις καλύτερος άνθρωπος

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία παρέχει ακόμη πιο πειστικές αποδείξεις, για τη θεωρία που λέει ότι το να έχεις σκύλο αποτελεί ένα από τα δύο-τρία πράγματα της σύγχρονης ζωής που παραμένει αγνό και καλό. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, δείχνει ότι όσοι έχουν σκύλο ζουν περισσότερο και έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι Σουηδοί επιστήμονες έλαβαν υπόψη δεδομένα από περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα ηλικίας 40-80 ετών, για να διαπιστώσουν αν οι κάτοχοι σκύλων είχαν μεγαλύτερα ή μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με όσους δεν είχαν σκύλο. Ακόμη και οι single ιδιοκτήτες σκύλων παρουσίασαν χαρακτηριστικό πλεονέκτημα – όσοι είχαν σκυλιά είχαν 33% μειωμένο κίνδυνο θανάτου και 11% μειωμένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων σε σχέση με τους single μη ιδιοκτήτες σκύλων.

«Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα στη μελέτη μας είναι ότι το να έχεις σκύλο αποτελούσε ιδιαίτερα σημαντικό προστατευτικό παράγοντα για ανθρώπους που ζουν μόνοι, οι οποίοι είναι μια ομάδα που στο παρελθόν έχει αναφερθεί ότι είχε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και θάνατο σε σχέση με όσους ζούσαν σε σπίτια με περισσότερα του ενός ατόμου. Ίσως ένας σκύλος να είναι ένα σημαντικό μέλος της οικογένειας, για τα σπίτια των ανθρώπων που είναι μόνοι», δήλωσε η Mwenya Mubanga, που ηγήθηκε της έρευνας, σε ένα δελτίο Τύπου.

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι οι μεγαλύτερες ράτσες σκύλων είναι πιο ωφέλιμες από τις μικρές – κάτι που εγώ ισχυρίζομαι εδώ και πολύ καιρό. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι ιδιοκτήτες μεγάλων σκύλων που αρχικά ανατράφηκαν για κυνήγι ήταν πιο προστατευμένοι από αρρώστιες. Αν και η μελέτη δεν δείχνει γιατί η κατοχή σκύλου βελτιώνει την ανθρώπινη υγεία, οι επιστήμονες εικάζουν ότι έχει σχέση με το περπάτημα.

«Ξέρουμε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων γενικά έχουν μεγαλύτερο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγεί τα αποτελέσματα που παρατηρήσαμε. Άλλες εξηγήσεις περιλαμβάνουν την αυξημένη ευεξία και τις κοινωνικές επαφές ή την επίδραση του σκύλου στο βακτηριακό μικροβίωμα του ιδιοκτήτη», είπε μια άλλη συγγραφέας της μελέτης, η Tove Fal.

«Επίσης, μπορεί να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους κατόχους σκύλους και τους μη κατόχους, προτού καν αγοράσουν σκύλο, οι οποίες μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματά μας, όπως το ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν να πάρουν σκύλο τείνουν να είναι πιο δραστήριοι και να έχουν καλύτερη υγεία», πρόσθεσε η Fal.

Ορίστε λοιπόν: πάρτε σκύλο. Είναι καλοί, χαριτωμένοι και πολύ πιο φτηνοί από την ψυχοθεραπεία.

foumara.gr