Πράγματα που δεν ήξερες για τα ζυμαρικά

Λιγότερο ή περισσότερο άγνωστες πληροφορίες για το πιο αγαπημένο comfort food.

Aν ο παράδεισος ήταν φαγητό θα ήταν μια κατσαρόλα με αχνιστά μακαρόνιαal dente, πασπαλισμένα με μπόλικη παρμεζάνα και φρέσκο πιπέρι. Αν συμφωνείς, μετά χαράς να συνεχίσεις να διαβάζεις ό,τι ακολουθεί. Αν όχι, ευχαριστούμε κι ώρα καλή. Άνθρωπος που δεν αγαπάει τα μακαρόνια, δεν είναι φίλος μας. Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών η 25η Οκτωβρίου, γιορτή για όλους.

> Υπάρχουν 2 εκδοχές για την προέλευση της λέξης «μακαρόνια». Σύμφωνα με την πρώτη προέρχεται από το αρχαιοελληνικό «μακαρία» και συνδέεται με το έθιμο των αρχαίων ημών να φτιάχνουν αποξηραμένα παρασκευάσματα με βάση το αλεύρι τα οποία τοποθετούσαν μαζί με λάδι και νερό μέσα στους τάφους των νεκρών, οι οποίοι λέγονταν «μακάριοι». Η δεύτερη εκδοχή είναι πιο ιταλική και θέλει το «μακαρόνι» να γεννιέται από το «amaccare» που σημαίνει «κόβω».

> Όσο για την προέλευσή τους, μύθος και πολιτεία χωρίς υπερβολή. Η ελληνική μυθολογία αναφέρει πως τα πρώτα μακαρόνια τα φτιάξαμε εμείς (φυσικά) και συγκεκριμένα ο Ήφαιστος, κατασκευάζοντας ένα εργαλείο που έφτιαχνε «κορδόνια από ζυμάρι». Μια άλλη ιστορία που επικράτησε για καιρό είναι πως ο Μάρκο Πόλο έφερε τα μακαρόνια στην Ιταλία από την Άπω Ανατολή και τους Κινέζους, αλλά αποδείχθηξε μύθος. Από την άλλη, η ιστορία πως τα μακαρόνια (spaghetti από τη λέξη spago = σπάγκος), ξεκίνησαν από τη νότια Ιταλία στις αρχές του 1800 και γρήγορα διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο είναι άκρως πειστική. Μία άλλη θεωρία θέλει τα «λαζάνια» να προέρχονται από το λατινικό «λαγκάνι» κι αυτό από το ελληνικό «λαγάνα». Όσο για το “pasta” που σημαίνει «ζύμη» πιθανότατα να κρατάει από την ελληνική «παστά», που σημαίνει «χυλός». Ίσως απλά να μην έχουν μόνο μία καταγωγή.

> Τα μελομακάρονα κάποτε ήταν στην κυριολεξία μακαρόνια με μέλι (και κανέλλα). Συγκεκριμένα, στο Βυζάντιο. Μέχρι τον 17ο αιώνα οι άνθρωποι έτρωγαν τα μακαρόνια όχι μόνο σαν καλό γεύμα, αλλά και σαν γλυκό. Επίσης, μέχρι να κατασκευαστεί η πρώτη μηχανή για μακαρόνια, το ανακάτεμα της ζύμης γινόταν με τα πόδια, όπως ο μούστος που γίνεται κρασί. Για πιρούνι δε, ούτε λόγος.

> Για αιώνες ο κόσμος έτρωγε τα μακαρόνια χωρίς κόκκινη σάλτσα κι αυτό γιατί για παράδειγμα στην Ευρώπη, δεν ήταν για πολύ καιρό διαδεδομένη η καλλιέργεια της ντομάτας. Το πρώτο βήμα για να κοκκινήσει η μακαρονάδα έγινε το 1519, όταν ο εξερευνητής Κορτέζ τις έφερε από το Μεξικό. Ο συνδυασμός οφείλεται φυσικά στους Ιταλούς, οι οποίοι ασχολήθηκαν όσο κανείς με το σπαγγέτι.

> Τα μακαρόνια είναι υγεία. Οι άνθρωποι που τρώνε ζυμαρικά έχουν συνολικά πιο ποιοτική διατροφή σε σχέση με εκείνους που δεν τα εντάσσουν το διατροφολόγιό τους γιατί, χάρη στους συνδυασμούς τροφής που ευνοούν όσοι τα προτιμούν, λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του, όπως φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και οι φυτικές ίνες.

> Έχουν καταγραφεί πάνω από 600 διαφορετικά σχήματα ζυμαρικών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών.

> Οι Ιταλοί, η Βενεζουέλα και η Τυνησία είναι οι χώρες που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες μακαρονιών.

> Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998 για τις 25 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών.

ladylike.gr