12 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση

Παρασκευή σήμερα και σου έχουμε επιλέξει δώδεκα ταινίες να απολαύσεις στην οθόνη της τηλεόρασης σου.

«Υπολοχαγός Νατάσσα» (1970) σε σκηνοθεσία Νίκος Φώσκολος

Δράμα – Νταχάου 1965. Η Νατάσσα Αρσένη (Αλίκη Βουγιουκλάκη) επισκέπτεται το χώρο συγκέντρωσης που την βρήκαν οι Αμερικανοί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και στη συνέχεια ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής της στην Ελλάδα. Μέσα στο τρένο ο νους της γυρίζει στο παρελθόν.

Θυμάται τις παραμονές του ελληνο-ιταλικού πολέμου που γνώρισε τον μεγάλο της έρωτα, τον Ορέστη (Δημήτρης Παπαμιχαήλ). Τότε που ανάμεσα στους Γερμανούς αξιωματικούς ήταν και ο συμφοιτητής της στο ωδείο, Μαξ Ρόιτερ (Κώστας Καρράς), ο οποίος έγινε υπολοχαγός των SS, παρ’ όλο που η μητέρα του ήταν Ελληνίδα.

Θυμάται τις περιπέτειες που πέρασε μέχρι να βρεθεί με τον Ορέστη, τον γάμο της που κόντεψε να διακοπεί από τον Μαξ, αλλά και τα βασανιστήρια που υπέστη από τον ίδιο τον Μαξ. Θυμήθηκε, όμως, και το χαμό του Ορέστη, που εκτελέστηκε από Έλληνες αντάρτες που τον πέρασαν για Γερμανό, αλλά και το παιδί που είχε αποκτήσει μαζί του.

Παίζουν: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Κώστας Καρράς, Σπύρος Καλογήρου, Ελένη Ζαφειρίου.

*Alpha, Παρασκευή 28/10, στις 21:00

«Αυτοί που Μίλησαν με το Θάνατο» (1970) σκηνοθεσία Γιάννης Δαλιανίδης

Δραματική Ελληνική Ταινία Πολεμική – Η Μάρθα, ο Κώστας, ο Γιάννης, ο Νέστορας και ο Πάνος είναι μια παρέα συμφοιτητών. Το πάρτυ που δίνει στο σπίτι της η Μάρθα, το διαδέχεται το επόμενο πρωινό η κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Τα αγόρια θα φύγουν για το μέτωπο, ενώ η Μάρθα θα γίνει εθελόντρια νοσοκόμα και θα μετατεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρεθεί και ο Κώστας τραυματισμένος.

Λίγους μήνες αργότερα θα βρεθούν όλοι στην Αθήνα συνεχίζοντας τις σπουδές τους, αλλά και οργανώνοντας μια αντιστασιακή ομάδα, στην οποία ο Κώστας δεν δέχεται να μπει γιατί ο πατέρας του ποτέ δεν έκρυψε τα φιλογερμανικά αισθήματά του. Όταν η οικογένειά του αρχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, ο Κώστας πιάνει δουλειά σαν μεταφραστής στη γκεστάπo.

Παίζουν: Ζωή Λάσκαρη, Γιάννης Φέρτης, Χρόνης Εξαρχάκος, Νικηφόρος Νανέρης, Βαγγέλης Σειληνός, Άννα Παϊτατζή, Ελένη Ζαφειρίου, Παντελής Ζερβός, Μάνος Κατράκης.

*Open, Παρασκευή 28/10, στις 21:00

«Άδωξοι Μπάσταρδη» (2009) σκηνοθεσία Κουέντιν Ταραντίνο

Πολεμική – Παρακολουθούμε πως εξελίσσονται δύο συνωμοσίες που έχουν κοινό στόχο την κατάρρευση της Ναζιστικής Γερμανίας, η πρώτη συνωμοσία σχεδιάζεται από μια νεαρή Γαλλίδα Εβραία κοπέλα, η Σοσάνα (Μελανί Λοράν) και η δεύτερη από μια ομάδα Εβραίων Συμμάχων της οποίας ηγείται ο Υπολοχαγός Άλντο Ρέιν (Μπραντ Πιτ).

Στην κατεχόμενη απ’ τα Γερμανικά στρατεύματα Γαλλία, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, μια Εβραία κοπέλα, η Σοσάνα, γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας ολόκληρης της οικογένειάς της από τους Ναζί. Εκείνη, κατορθώνει να γλιτώσει και να δραπετεύει στο Παρίσι, όπου αποκτά νέα ταυτότητα και ζωή ως ιδιοκτήτρια ενός μικρού κινηματογράφου.

Ταυτόχρονα, μια επίλεκτη ομάδα στρατιωτών, με επικεφαλής τον Υπολοχαγό Άλντο Ρέιν, αποφασίζει να εισβάλλει στη Γαλλία, και να κάνει τη ζωή των Γερμανών του Τρίτου Ράιχ κόλαση, μην αφήνοντας κανένα ζωντανό στο πέρασμά της – και μάλιστα ασκώντας πάνω τους τα απάνθρωπα αντιεβραϊκά μέτρα των Ναζί, με στόχο την τιμωρία τους με το ίδιο νόμισμα…

Γνωστοί στους εχθρούς τους ως “Μπάσταρδοι”, η ομάδα του Ρέιν βρίσκει στο πρόσωπο μιας Γερμανίδας ηθοποιού (Ντάιαν Κρούγκερ) μία ανέλπιστη σύμμαχο στη μάχη που δίνει. Αλλά κι η Σοσάνα, θα παίξει ένα καταλυτικό ρόλο.

Παίζουν: Μπραντ Πιτ, Κρίστοφ Βαλτς, Μάικλ Φασμπέντερ, Ιλάι Ροθ, Ντάνιελ Μπρουλ, Ντάιαν Κρούγκερ, Μελανί Λοράν.

*Ant1, Παρασκευή 28/10, στις 22:00

«Να Ζει Κανείς ή να Μη Ζει; » (1939) σκηνοθεσία Ερνστ Λιούμπιτς

Κωμωδία Πολεμική – Σε ένα θέατρο της Βαρσοβίας, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι Ναζί εισβάλλουν και καταστρέψουν την πόλη, ένας νεαρός πιλότος σηκώνεται και φεύγει από την πλατεία κάθε βράδυ που ο διάσημος Πολωνός ηθοποιός Τζον Τούρα ως Αμλετ είναι έτοιμος να διαπρέψει στον πιο διάσημο μονόλογο της ιστορίας του θεάτρου: «Να ζει κανείς ή να μη ζει;».

Παίζουν: Κάρολ Λομπάρντ, Τζακ Μπένι, Ρόμπερτ Στακ.

*ΕΡΤ3, Παρασκευή 28/10, στις 22:00

«Τζάνγκο, ο βασιλιάς του Σουίνγκ» (2017) σκηνοθεσία Ετιέν Κομάρ

Βιογραφική – Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στη μουσική του Τζάνγκο Ράινχαρντ, ενός από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.

Παρίσι, 1943. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ο τσιγγάνος Τζάνγκο Ράινχαρτ, μια μοναδική προσωπικότητα της εποχής και βιρτουόζος της κιθάρας, βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του.

Κάθε βράδυ το Παρίσι χορεύει με τη σουίνγκ μουσική του, ενώ την ίδια στιγμή οι τσιγγάνοι της Ευρώπης καταδιώκονται από τους Ναζί.

Όταν η Γερμανική προπαγάνδα του ζητάει να πάει στο Βερολίνο για συναυλίες, συναισθάνεται τον κίνδυνο και αποφασίζει να διαφύγει στην Ελβετία μαζί με τη σύζυγο και τη μητέρα του, με τη βοήθεια της Γαλλίδας φίλης του, Λουίζ ντε Κλερκ. Αλλά η απόδρασή τους είναι πιο πολύπλοκη απ’ ότι περίμενε.

Παίζουν: Ρεντά Κατέμπ, Σεσίλ ντε Φρανς, Μπεά Παλιά, Γκαμπριέλ Μιρέτε, Τζόνυ Μοντρέιλ.

*ΕΡΤ2, Παρασκευή 28/10, στις 22:00

«28η Οκτωβρίου ώρα 05:30» (1971) σκηνοθεσία Κώστας Καραγιάννης 

Δραματική Ελληνική Ταινία – Στη Μικρή Λεύκα, ένα μικρό Μακεδονικό χωριό, οι χωριανοί έχουν διοργανώσει μια τοπική γιορτή, την οποία θα διακόψει άδοξα η κήρυξη του πολέμου με τους Γερμανούς.

Οι άντρες του χωριού φεύγουν αμέσως για το μέτωπο, αλλά η ήττα από τις γερμανικές δυνάμεις έχει σαν αποτέλεσμα η Μικρή Λεύκα να βρεθεί υπό τη Γερμανική Κατοχή.

Στο χωριό θα εγκατασταθεί Γερμανική φρουρά και ο υπολοχαγός Βίλι Κνουτ (Λάκης Κομνηνός). Οι εντολές τους είναι να μετατρέψουν το κρατικό εργοστάσιο ξυλείας σε εργοστάσιο κατασκευής πολεμοφοδίων.

Όλοι οι χωριανοί αναγκάζονται να εργαστούν στο εργοστάσιο βιώνοντας κλίμα τρομοκρατίας από τους κατακτητές.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες όμως,  το πνεύμα της αντίστασης φουντώνει, μέχρι που έρχεται η μέρα της απελευθέρωσης και μια νέα ζωή αρχίζει.

Στυλοβάτες της αντίστασης υπήρξαν ο τρελόγερος Τρύφωνας Πλατανιάς (Φερνάντο Σάντσο), που στην πραγματικότητα ήταν ένας συνετός και ένθερμος πατριώτης, και ο γιος του Κυριάκος (Γιάννης Κατράνης) που είχε χάσει τα δύο πόδια του στο αλβανικό μέτωπο.

Παίζουν:  Χρήστος Πολίτης, Βέρα Κρούσκα, Λάκης Κομνηνός, Φερνάντο Σάντσο, Γιάννης Κατράνης, Δημήτρης Μπισλάνης, Νικήτας Πλατής.

*Open, Παρασκευή 28/10, στις 23:00

«Η Ζωή Είναι Ωραία» (1997) σκηνοθεσία Ρομπέρτο Μπενίνι

Δραματική Κομεντί – Ο Γκουίντο (Ρομπέρτο Μπενίνι), ένας Ιταλός εβραϊκής καταγωγής, φτάνει σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας για να πιάσει δουλειά ως σερβιτόρος στο ξενοδοχείο του θείου του.

Ο Γκουίντο είναι αστείος και χαρισματικός, ειδικά όταν γνωρίζει μια δασκάλα, τη Ντόρα (Νικολέτα Μπράσι). Η Ντόρα, όμως, προέρχεται από μια πλούσια, αριστοκρατική, μη εβραϊκή οικογένεια.

Η μητέρα της θέλει να καλοπαντρευτεί, αλλά η Ντόρα ερωτεύεται τον Γκουίντο και τη μέρα του γάμου της, κλέβονται.Περνούν αρκετά χρόνια και τώρα το ζευγάρι έχει ένα γιο, τον Τζιοζέ.

Η Ντόρα και η μητέρα της έχουν αποξενωθεί εξαιτίας του γάμου της με τον Γκουίντο αλλά οι σχέσεις τους καλυτερεύουν λίγο πριν τα τέταρτα γενέθλια του εγγονού της.

Σύντομα φτάνει η ώρα του πολέμου και οι Γερμανοί ξεκινούν να μαζεύουν όλους τους Εβραίους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Γκουίντο είναι αποφασισμένος να επιστρατεύσει όλη του τη φαντασία για να βοηθήσει την οικογένειά του που κρατείται στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν να επιβιώσει από το Ολοκαύτωμα.

Παραμένει πάντα ερωτευμένος με τη γυναίκα του ενώ κάνει τον γιό του να πιστέψει ότι όλα είναι ένα παιχνίδι, μέχρι και την τελευταία στιγμή…

Παίζουν: Ρομπέρτο Μπενίνι, Νικολέτα Μπράσκι, Χορστ Μπούχολτς, Τζόρτζιο Κανταρίνι.

*Alpha, Παρασκευή 28/10, στις 23:50

«Η Ανταλλαγή» (2008) σκηνοθεσία Κλιντ Ίστγουντ

Δράμα – Στο Λος Αντζελες της δεκαετίας του ’20, μια μοναχική γυναίκα, που αγωνίζεται ν’ ανακαλύψει το εξαφανισμένο παιδί της, συγκρούεται με τη διεφθαρμένη αστυνομία.
Η πραγματική ιστορία της Κρίστιν κόλινς (Αντζελίνα Τζολί) που προσπαθεί να ανακαλύψει τον απαχθέντα μικρό της γιο, Γουόλτερ Κόλινς, πράγμα στο οποίο η εκεί αστυνομία, γνωστή τότε για τη διαφθορά και τα σκάνδαλά της, όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά για να καλύψει την ανικανότητά της που έχει γίνει θέμα επίθεσης από τον πάστορα τοπικού ραδιοφώνου (Τζον Μάλκοβιτς), διαστρεβλώνει τα γεγονότα, παρουσιάζοντάς της ένα άλλο παιδί και πιέζοντάς την να το δεχτεί ως γιο της.

Όταν η Κρίστιν συνεχίζει τον αγώνα της, με τη βοήθεια του πάστορα, παρουσιάζοντας αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν πως αυτός δεν είναι ο γιος της, καταλήγει να συλληφθεί από την αστυνομία,
και να την απομονώσουν σε ψυχιατρείο για να της κλείσουν το στόμα.

Παίζουν: Αντζελίνα Ζολί, Τζον Μάλκοβιτς, Τζέφρι Ντόνοβαν, Μάικλ Κέλι, Μισέλ Γκαν, Γκάτλιν Γκρίφιθ, Κολμ Φέορε.

*Ant1, Παρασκευή 28/10, στις 01:00

«Θανάσιμη Μητέρα» (2010) σκηνοθεσία Ντάρεν Λιν Μπούσμαν

Μυστηρίου Τρόμου – Μετά από μια αποτυχημένη ληστεία τράπεζας, τρία αδέρφια κατευθύνονται στο σπίτι της μητέρας τους (Ρεμπέκα ντε Μονέ) για να βρουν καταφύγιο.

Φτάνοντας, ανακαλύπτουν ότι το σπίτι έχει κατασχεθεί εδώ και μήνες και πλέον εκεί κατοικεί ένα νεαρό ζευγάρι που έχει καλέσει τους φίλους του να περάσουν μαζί το βράδυ.

Τα αδέρφια κρατούν όμηρους τους νέους ιδιοκτήτες, τη Μπεθ (Τζέιμι Κινγκ) και τον Ντάνιελ (Φρανκ Γκρίλο), ενώ σύντομα καταφθάνει και η Μητέρα (Ρεμπέκα ντε Μορνέ) μαζί με την αδερφή τους, Λύδια (Ντέμπορα Αν Γουόλ). Η Μητέρα είναι αποφασισμένη να κάνει κυριολεκτικά τα πάντα προκειμένου να προστατεύσει τα παιδιά της και να τα σώσει από τις επιπλοκές του νόμου, γι΄αυτό τρομοκρατεί και κρατά όμηρους τους νέους ενοίκους και τους καλεσμένους τους, ενώ έξω επικρατεί κατάσταση συναγερμού αφού ένας σαρωτικός τυφώνας πλησιάζει.

Τα πράγματα θα βγουν τελείως εκτός ελέγχου όταν κάποιοι από τους ομήρους, προσπαθούν να αποδράσουν και τιμωρούνται παραδειγματικά.

Παίζουν: Ρεμπέκα ντε Μονέ, Τζέιμι Κιγκ, Σον Ασμορ, Μπραϊάνα Εβιγκαν, Ντέμπορα Αν Γουόλ, Πάτρικ Τζον Φλίγκερ, Φρανκ Γκρίλο, Λίζα Μάρκος.

*Open, Παρασκευή 28/10, στις 01:15

«Amore Mio» (2015) σκηνοθεσία Χρήστος Δήμας

Ελληνική κωμωδία – Οι εξωσυζυγικές περιπέτειες ενός προπονητή γυναικείας ομάδας βόλεϊ, μια κολλητή κι ένας κολλητός που ερωτεύονται την ίδια γυναικάρα, μια ανέλπιστα αταίριαστη σχέση μεταξύ ετερώνυμων και οι μετά-συζυγικές αναζητήσεις ενός γάμου της συμφοράς, μπλέκονται με τον πιο απρόβλεπτο τρόπο.

Παίζουν: Φάνης Μουρατίδης, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ναταλία Τσαλίκη, Μυρτώ Αλικάκη, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Τάκης Σπυριδάκης, Πάνος Μουζουράκης, Αθηνά Οικονομάκου, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Ιωάννα Πηλιχού, Ελίνα Μάλαμα, Αλέξανδρος Γιάννου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Γιώργος Χρανιώτης.

*Star, Παρασκευή 28/10, στις 01:15

«Guernica: Στην Πρώτη Γραμμή» (2016) σκηνοθεσία Κόλντο Σέρα

Ιστορικό, πολεμικό δράμα – 1937 και γραμμές έχουν πια τραβηχτεί, όλοι έχουν επιλέξει πλευρές…. ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος.

Καθώς οι πολίτες της πόλης ζουν τiς συνέπειες του εμφυλίου πολέμου, ένας Αμερικανός πολεμικός ανταποκριτής, ο Χένρι μυστικά επιλέγει να ενώσει τις δυνάμεις του με την Τερέζα, μια Ισπανίδα υπεύθυνη της κυβέρνησης για τη λογοκρισία των ειδήσεων, προκειμένου να ξεπεράσει τα εμπόδια που βάζει στην αλήθεια το αυταρχικό καθεστώς.

Όλα όμως ανατρέπονται όταν οι ναζιστικές δυνάμεις αποφασίζουν να βομβαρδίσουν τη μικρή αυτή Βασκική πόλη. Ανάμεσα στα συντρίμμια κτιρίων και ανθρώπινων ζωών, οι δυο τους θα ανακαλύψουν ότι η ελεύθερη δημοσιογραφία είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η φρίκη του πολέμου.

Παίζουν: Τζέιμς Ντ’ Άρσι, Μαρία Βαλβέρδε, Τζακ Ντάβενπορτ.

*Mega, Παρασκευή 28/10, στις 02:10

«Ηλίθιος και Πανηλίθιος Δίο» (2014) σκηνοθεσία Πίτερ και Μπόμπι Φαρέλι

Κωμωδία – Ο Λόιντ και ο Χάρι μπαίνουν σε νέες περιπέτειες, καθώς ανακαλύπτουν ότι ο τελευταίος έχει μια κόρη που δεν γνώριζε και ξεκινούν μαζί ένα τρελό ταξίδι για να τη βρουν και να την πείσουν να του σώσει τη ζωή δωρίζοντάς του… το νεφρό της!

O Τζιμ Κάρεϊ και ο Τζεφ Ντάνιελς επιστρέφουν 20 χρόνια μετά την πρώτη ταινία «Ηλίθιος και πανηλίθιος» για να συναντήσουν δυο παλιούς τους «γνώριμους» και να τους δώσουν ξανά ζωή.

Παίζουν: Τζιμ Κάρεϊ, Τζεφ Ντάνιελς, Ρομπ Ρίγκλ, Λόρι Χόλντεν, Ρέιτσελ Μέλβιν, Στιβ Τομ.

*Alpha, Παρασκευή 28/10, στις 02:45