Και όμως οι γάτες ξέρουν πότε τους μιλάς… απλώς δεν τις νοιάζει

Οι γάτες καταλαβαίνουν πότε οι ιδιοκτήτες τους μιλάνε απευθείας μαζί τους, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Δικαίωση για τους απανταχού γατόφιλους σε όλο τον κόσμο καθώς αυτό που πάντα υποψιαζόμασταν, οτι δηλαδή οι γάτες μας και μας ακούν και μας καταλαβαίνουν φαίνεται να επιβεβαιώνεται μέσα από μια νέα έρευνα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Paris Nanterre ανέλυσαν πώς αντιδρούσαν 16 γάτες σε προηχογραφημένες φωνές τόσο από τον ιδιοκτήτη τους όσο και από έναν ξένο όταν έλεγαν φράσεις που απευθύνονταν σε γάτες ή ανθρώπους.

Αξιολόγησαν τη συμπεριφορά των γατών που αντιδρούσαν στον ήχο, ελέγχοντας συγκεκριμένα για πράγματα όπως το κατέβασμα των αυτιών, η διαστολή της κόρης και η κίνηση της ουράς τους. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι 10 από τις 16 γάτες παρουσίασαν μειωμένα αντανακλαστικά όταν άκουγαν τη φωνή ενός ξένου να τις φωνάζει με το όνομά τους.

Ωστόσο, όταν άκουγαν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους, η ένταση της συμπεριφοράς τους αυξανόταν σημαντικά ξανά. Οι γάτες άρχισαν να στρέφουν τα αυτιά τους προς τα ηχεία, να κινούνται περισσότερο μέσα στο δωμάτιο ενώ άρχισε να διαστέλλεται η κόρη τους όταν άκουγαν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους.

«Οι γάτες που εδώ και πολύ καιρό θεωρούνταν ανεξάρτητα και αχάριστα πλάσματα είναι στην πραγματικότητα πολύ ικανές να δημιουργούν και να καλλιεργούν δεσμούς προσκόλλησης με τους ανθρώπους».

Έτσι, πλέον μπορούμε και επίσημα όλοι να αντιληφθούμε πως όταν μιλάμε στη γάτα μας ζητώντας χάδια ή απλά για να τις νουθετήσουμε και να μην κάνουν κάποια ζημιά, την οποία τελικά εκείνες αποφασίζουν να την κάνουν, δεν είναι επειδή δεν μας κατάλαβαν αλλά γιατί πολύ απλά επέλεξαν να μας…. παρακούσουν.