Singles Day: Έφτασε και στην Ελλάδα – Πώς καθιερώθηκε η γιορτή των εργένηδων

Για πρώτη φορά στη χώρα μας γιορτάστηκε στις 11/11 η Single’s day. Πρόκειται για θεσμό που μας έρχεται από την Κίνα και αποτελεί μια ανεπίσημη γιορτή και περίοδο αγορών για όσους δεν έχουν ταίρι.

Θα έλεγε κανείς πως είναι η… «εκδίκηση» των single για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου aka Ημέρα των Ερωτευμένων.

Η Singles’ Day ξεκίνησε από την Κίνα και όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου εδώ και αρκετούτσικα χρόνια. Η Singles’ Day είναι μια ανεπίσημη γιορτή και περίοδος αγορών για όσους δεν έχουν ταίρι, η οποία μάλιστα αρχικά ονομαζόταν Bachelors’ Day ή Double 11.

Η αρχή έγινε το μακρινό 1993, όταν μια παρέα από single φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ θέλησαν να τη «σπάσουν» στις γιορτές των ερωτευμένων. Η εταιρεία όμως που παρατήρησε το «κενό» για τους single καταναλωτές ήταν η Alibaba, η οποία καθιέρωσε τη Singles’ Day με εκπτώσεις έως και 80%. Έτσι, σταδιακά η Singles’ Day «εξαπλώθηκε» φτάνοντας και στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και από φέτος στην Ελλάδα.

Το 2009 ο επικεφαλής της Alibaba ξεκίνησε ένα «φεστιβάλ» 24ωρων αγορών, προσφέροντας εκπτώσεις για online αγορές. Σύντομα, τη συγκεκριμένη τάση υιοθέτησαν και αντίπαλοι της Alibaba και κάπως έτσι η Singles’ Day έγινε η μέρα που έφερνε στις εταιρίες τζίρους δισεκατομμυρίων. Μόνο το 2021, τα κέρδη της Alibaba και της αντιπάλου της JD.com έφτασαν στο ποσό ρεκόρ 139 δισ. δολάρια!

Και μπορεί ο στόχος να ήταν η δημιουργία ενός λόγου παραπάνω για αγορές και όχι η «γιορτή των single», τελικά η Singles’ Dayμετατράπηκε σε παγκόσμιο trend, που έφτασε και στην Ελλάδα με  τα mail  προσφορών να… «πέφτουν» βροχή για ελεύθερους/-ες και δεσμευμένους/-ες!

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η Singles’ Day γιορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου (11/11) όχι τυχαία. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή ο αριθμός 1 μοιάζει με γυμνό τα ιδεογράμματα που στην κινεζική αργκό-slang του internet χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν έναν άγαμο άνδρα που δεν φρντίζει να «μεγαλώσει» το οικογενειακό δέντρο. Τέλος, τα τέσσερα «1» αναφέρονται επίσης αφηρημένα στη δημογραφική ομάδα των ανύπαντρων.

Και μπορεί η Singles’ Day να είναι μία ημέρα με στόχο την κατανάλωση, αλλά και τη «γιορτή της μοναξιάς», αλλά θα κλείσουμε το άρθρο με ένα κάπως οξύμωρο και παράδοξο γεγονός. Στις 11 Νοεμβρίου περισσότερα από 4.000 ζευγάρια παντρεύτηκαν στο Πεκίνο αυτήν την ημερομηνία το 2011, πολύ περισσότερο από τον ημερήσιο μέσο όρο των 700 γάμων, αφού η συγκεκριμένη ημέρα έχει γίνει ανάρπαστη λόγω του συμβολισμού της.