Φέρνουν τα χρήματα την ευτυχία; – Νέα έρευνα απαντά και εκπλήσσει

Πόσα μηδενικά στον τραπεζικό μας λογαριασμό προσφέρουν ικανοποίηση για τη ζωή; Στο αιώνιο ερώτημα εάν τα χρήματα φέρνουν πραγματικά την ευτυχία απαντά νεότερη έρευνα. Εάν νομίζετε ότι ξέρετε την απάντηση, συνεχίστε να διαβάζετε

Από πόσα ψηφία αποτελείται το ποσό που μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους; Σύμφωνα με ένα νεότερο κοινωνικό πείραμα από το Πανεπιστήμιο British Columbia δεν είναι απαραίτητο να περιέχει έξι μηδενικά για να οδηγηθούμε στην ευημερία.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PNAS, οι ερευνητές στρατολόγησαν 300 άτομα από επτά διαφορετικές χώρες μέσω του Twitter και δώρισαν 10.000 δολάρια μετρητά. Στο τέλος της παρατήρησης, διαπίστωσαν ότι αυτοί ήταν πιο ευτυχισμένοι από τους συνομηλίκους τους ακόμη και μήνες μετά τη δαπάνη όλου του ποσού. Όχι μόνο αυτό, αλλά η αύξηση της ευτυχίας ήταν μεγαλύτερη για όσους ήταν οικονομικά ασθενέστεροι στην αρχή τις μελέτης.

Ειδικότερα, τα χρηματικά ποσά προήλθαν από ανώνυμους δωρητές, οι οποίοι διένεμαν σε 200 τυχερά άτομα συνολικά 2 εκατομμύρια δολάρια. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν τόσο από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα – τη Βραζιλία, την Ινδονησία και την Κένυα – αλλά και από τέσσερις πλούσιες χώρες: την Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ηλικία των συμμετεχόντων κυμαινόταν μεταξύ 21 και 78 ετών και είχαν εισοδήματα από 0 έως 400.000 δολάρια, με μέσο όρο τα 54.394 δολάρια. Όταν ήρθε η ώρα να υπογράψουν για τη συμμετοχή τους δηλώνοντας ορισμένα προσωπικά στοιχεία, οι ίδιοι δε γνώριζαν το περιεχόμενο του πειράματος, παρά μόνο ότι λάμβαναν μέρος σε ένα μυστηριώδες πείραμα που ενδεχομένως να τους άλλαζε τη ζωή.

Όσον αφορά τη μόρφωσή τους, το 82% είχε ολοκληρώσει την προπτυχιακή εκπαίδευση ή κατείχε ακόμα και κάποιο ανώτερο πτυχίο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την ευημερία των συμμετεχόντων μετρώντας την ικανοποίησή τους από τη ζωή σε κλίμακα από το ένα έως το επτά και τη συχνότητα των θετικών συναισθημάτων, όπως η ευτυχία, αλλά και των αρνητικών συναισθημάτων, όπως η θλίψη, σε κλίμακα από το ένα έως το πέντε.

Οι τυχεροί συμμετέχοντες ενημερώθηκε μέσω ενός email, το οποίο τους ενημέρωνε επίσης να ξοδέψουν το ποσό μέσα σε τρεις μήνες, ενώ τα υπόλοιπα 100 άτομα δεν έλαβαν καθόλου χρήματα. Οι περισσότεροι αγόρασαν ακριβά αντικείμενα, όπως αυτοκίνητα, ή ξόδεψαν τα χρήματα στην ανακαίνιση του σπιτιού.

Τα ποσοστά της ευτυχίας μετρήθηκαν τρεις και έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του πειράματος. Εκτός από τη μεγαλύτερη ευτυχία που παρατηρήθηκε ακόμα και μετά από τους έξι μήνες, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κάτοικοι σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα κέρδισαν τρεις φορές περισσότερη ευτυχία από εκείνους που ζούσαν σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα.

Σημαντική ήταν επίσης και η παρατήρηση ότι οι δικαιούχοι των 10.000 δολαρίων ετησίως βίωσαν διπλάσια ευτυχία από εκείνους που κέρδιζαν 100.000 δολάρια. Δηλαδή, όσοι είχαν οικογενειακό εισόδημα άνω των 123.000 δολαρίων δεν ανέφεραν σημαντική βελτίωση της ευημερίας τους.

Εφόσον το 99% των ανθρώπων κερδίζει σαφώς λιγότερα, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι εφάπαξ πληρωμές σε μετρητά θα μπορούσαν να ωφελήσουν το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τέλος, οι ερευνητές κατέγραψαν πώς ξοδεύτηκαν τα ποσά και τώρα εξετάζουν εάν κάποιες από αυτές τις δαπάνες οδήγησαν σε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή.