Βότανα στην κουζίνα – Ποια τονώνουν την υγεία μας

Αυτά είναι τα τρία κορυφαία βότανα, που μπορείτε να καλλιεργήσετε εύκολα στην κουζίνα σας και να απολαύσετε τα μοναδικά τους οφέλη για την υγεία.

Τα αποξηραμένα βότανα από το ράφι των μπαχαρικών σας, σίγουρα εμπλουτίζουν την γεύση στα πιάτα σας αλλά σκεφτείτε πόσο πιο έντονη θα ήταν αν προσθέτατε φρέσκα, απευθείας από το παράθυρο (ή όπου έχετε φτιάξει τον μικρό σας βοτανόκηπο) της κουζίνα σας. Πολλά από αυτά, που χρησιμοποιείτε καθημερινά, μπορείτε με λίγη φροντίδα να τα καλλιεργήσετε στο σπίτι.

Τα βότανα που θωρακίζουν την υγεία

Ο φρέσκος μαϊντανός, ο κόλιανδρος, το σχοινόπρασο είναι μόνο μερικά που περιέχουν καλές ποσότητες αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών ενώσεων που θα ωφελήσουν την υγεία σας ενώ αρωματίζουν τα πιάτα λαχανικών, τις σούπες και τα ψητά σας. Ένα έξτρα όφελος, που θα σας πείσει να το δοκιμάσετε είναι ότι καλλιεργώντας κάτι που σας αρέσει να τρώτε, θα σας εμπνεύσει να ασχοληθείτε με την κηπουρική γενικότερα, που είναι γνωστή για την ηρεμιστική της επίδραση στην ψυχική μας υγεία.

Τα βότανα αναπτύσσονται σχεδόν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, απαιτώντας ελάχιστη φροντίδα. Τα ακόλουθα, θα δώσουν μοναδική γεύση στα πιάτα σας αλλά και εξαιρετικά οφέλη για την υγεία σας.

Βασιλικός

Το κορυφαίο αρωματικό στοιχείο μιας σαλάτας ή σάντουιτς Caprese, της pesto καλλιεργείται εύκολα ενώ αν καταλήξετε με περισσότερο από όσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Ο βασιλικός φαίνεται να είναι καλός για μεταβολικές διαταραχές και όχι μόνο. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φύλλων βασιλικού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με επιστημονική έκθεση στο Nutrition Today.

Ρίγανη

Τα φρέσκα, πιπεράτα φύλλα ρίγανης είναι υπέροχα σε ψητό κοτόπουλο, ψάρι και χοιρινό κρέας ή και στην σαλάτα σας. Ρίξτε ένα ολόκληρο κλωνάρι ρίγανης στο τηγάνι μαζί με μπουτάκι κοτόπουλο και η γεύση θα το εμποτίσει.

Το συστατικό της ρίγανης με τα μεγαλύτερα πιθανά οφέλη για την υγεία είναι η καρβακρόλη, μια φυσική φαινόλη με αντιοξειδωτική δύναμη. Σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of International Medical Research, ζητήθηκε από μια μικρή ομάδα συμμετεχόντων να λαμβάνουν λάδι ρίγανης με κάθε γεύμα.

Όσοι κατανάλωναν το λάδι εμφάνισαν μεγαλύτερη βελτίωση στο προφίλ της χοληστερόλης τους.

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός, το αγαπημένο αρωματικό λαχανικό των Ανατολικοευρωπαίων και βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, είναι ένα ισχυρό φυσικό διουρητικό. Ως εκ τούτου, έχει διαπιστωθεί σε μελέτες ότι είναι ένα αποτελεσματικό αντιυπερτασικό, που σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση αφαιρώντας νερό από την κυκλοφορία του αίματός σας και διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

Επίσης, το φυλλώδες πράσινο βότανο είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης που είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και την αναγέννηση των οστών. Πρόσφατη μετα-ανάλυση στο περιοδικό Medicine δείχνει ότι η λήψη αρκετής βιταμίνης Κ μπορεί να σας προστατεύσει από κατάγματα οστών.